Οδ. Ζώρας, γγ ανώτατης εκπαίδευσης για μη κρατικά ΑΕΙ: Προετοιμασία των νέων για τον ανταγωνιστικό στίβο της παγκόσμιας αγοράς
Για την επόμενη ημέρα του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤNews, o Οδυσσέας Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος και συνέγραψε το νομοσχέδιο. «Η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη στα θέματα της παιδείας. Αφορούν όλους κατά τον ίδιο τρόπο. Ο στόχος είναι ο ίδιος. Η καλύτερη μόρφωση, η καλύτερη εκπαίδευση και η συνεχόμενη βελτίωση των γενεών που έρχονται και παρέρχονται» υπογράμμισε.
«Μεταξύ παράλογου και υποκρισίας η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ στη Βουλή»
Σημαντική εμπειρία χαρακτήρισε για τον ίδιο την παρακολούθηση όλων των κοινοβουλευτικών συζητήσεων πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και όπως είπε διαπίστωσε πως «υπήρχε ένας έντονος πολιτικός διάλογος, κομματικός κατά περίσταση. Υπήρχε και μια “εκμετάλλευση” του θέματος ενόψει επερχόμενων εκλογών. Συνεπώς υπήρχε ένα κομμάτι πολιτικής παρέμβασης που δεν ήταν αμιγώς για την παιδεία, αλλά ήταν προσχηματικό».
Όπως ανέφερε «άκουσα πολλά παράλογα αλλά υπήρχε και μεγάλη υποκρισία από πολλούς οι οποίοι ασχολούνται σε όλη τους τη ζωή με την ιδιωτική παιδεία και την ιδιωτική πρωτοβουλία αργότερα σε ακαδημαϊκό επίπεδο και εντούτοις εμφανιζόντουσαν ότι ήταν εναντίον του χώρου. Δηλαδή υπήρχε κάτι μεταξύ παραλόγου και υποκρισίας».
Για τα δημόσια Πανεπιστήμια είπε πως «έχουμε εξαιρετικά καλά δημόσια και κρατικά πανεπιστήμια. είναι εξαιρετικά δυναμικά, εξαιρετικά καλά και τα τελευταία χρόνια μπορώ να σας πω, με τη βοήθεια και του τελευταίου νόμου που προϋπήρχε, υπήρξε μια εξωστρέφεια αρκετά σημαντική» Ωστόσο εκτιμά πως «δεν φτάνει αυτό. Πρέπει ν ανοίξουμε το παράθυρο της Ελλάδας στην κοινωνία, την ευρωπαϊκή, στην κοινωνία την παγκόσμια. Η αγορά δεν είναι πλέον μόνο ελληνική. Είναι παγκόσμια και τα νέα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν γι΄αυτήν. Το άλλο είναι εσωστρέφεια»
Επιπλέον εκτίμησε πως «Θα έρθει η στιγμή που θα αποσυνδεθεί η υποχρέωση της εκπαίδευσης από αυτό που προσφέρει η αγορά».
Ανέφερε χαρακτηριστικά για τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό « Μπορούν κάλλιστα να σπουδάζουν στην Ελλάδα. Γιατί να πάνε στο Άμστερνταμ, στις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία και να μην είναι στην Ελλάδα. Γιατί όλο το κομμάτι του Brexit που πήρε η Ολλανδία να μην το πάρουμε εμείς».
Υπάρχουν συνεννοήσεις με ξένα πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είπε ο κ. Ζώρας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για να δημοσιοποιηθεί. «Ήδη ο υπουργός Παιδείας είναι σε επαφές και συζητήσεις με μεγάλα Πανεπιστήμια».
Για τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό εκτίμησε πως «δεν είναι οι χαμηλοί μισθοί που τους αποτρέπουν από το να επιστρέψουν. Είναι η αναξιοκρατία που επικρατεί» και τόνισε πως «η μόνη επιλογή που μας απομένει είναι η αξιοκρατία. Ο καλύτερος επιλέγει τον ακόμη καλύτερο».
«Ο στίβος ο ανταγωνιστικός θα είναι πλέον η αγορά εργασίας» σημείωσε.
Θα βρεθεί λύση για να μην χαθεί η εξεταστική – Δεν είναι πολλά τα τμήματα
Για το κατά πόσο θα γίνει κάτι για τις σχολές των ΑΕΙ που έχασαν την εξεταστική, ανέφερε πως « Θα γίνει. Το προβλέπουμε. Δεν είναι πολλά τα τμήματα που έχει χαθεί η εξεταστική, όμως φυσικά δεν χάθηκε το εξάμηνο. Λειτούργησε το σύστημα των εξ΄ αποστάσεως εξετάσεων».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More