Ν. Φαραντούρης: Η γεωγραφική μας θέση και οι υποδομές μπορούν να μας “ανοίξουν” πηγές ενέργειας (video)
“Στη χώρα μας είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι από πλευράς ενεργειακού κόστους, όμως έχουμε ιδανικές υποδομές και γεωγραφική θέση που μπορούν να μας διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας” εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας. Ωστόσο επισήμανε πως “κινούμαστε στους ρυθμούς των διεθνών αυξητικών τάσεων στις τιμές ενέργειας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” ενώ εκτίμησε ότι “τους επόμενους μήνες θα δούμε ακόμη πιο φουσκωμένους λογαριασμούς”
Όπως έφερε ως παράδειγμα “μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα, ένα μικρό ελαιοτριβείο ή μια μονάδα μεταποίησης σήμερα στην Ελλάδα’ δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα εύκολα με τις αυξημένες τιμές ενέργειας”.
Διευκρίνισε ο κ. Φαραντούρης πως ορισμένες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν διττό πρόβλημα και ενεργειακού κόστους και ενεργειακής επάρκειας. “Η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακού κόστους”. Έχουμε στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο εδώ και μερικούς μήνες αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματά μας, δεδομένου ότι και η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι σε υψηλά επίπεδα αυτή την περίοδο, αλλά τίθεται και ζήτημα επάρκειας για τους προσεχείς μήνες”.
Υπενθύμισε πως η ροή του φυσικού αερίου στη χώρα μας δεν έχει διαφοροποιηθεί καθώς “εμείς παραλαμβάνουμε φυσικό αέριο από τον αγωγό Turk Stream, ο οποίος διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Ελλάδα. Δεν έχει σταματήσει η ροή. Οικειοθελώς η χώρα μας έχει προχωρήσει σε μειωμένες παραλαβές σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και διαφοροποίησης των πηγών της”
Εκτίμησε πως “λύση στο ενεργεικό πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο με ρυθμιστική παρέμβαση αποσύνδεσης της υψηλότατης τιμής φυσικού αερίου όπως διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια ενέργειας και στο δικό μας από την τελική τιμή της κιλοβατώρας”
Ως βασικό πρόβλημα για το ενεργειακό στη χώρα μας εντόπισε το ότι ” δεσμέυσαμε το ενεργειακό μας μείγμα σε ένα ορυκτό καύσιμοο – το φυσικό αέριο- που καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντας, είναι και εισαγώμενο. Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου, έχει ανέβει πάρα πολύ στις χρηματιστηρικές αγορές και αυτό επιδρά στην τιμή της κιλοβατώρας, στην τσέπη μας και στο λογαριασμό που έρχεται στη μικομεσαία επιχείρηση”.
Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε όσα ανακοινώθηκαν στην Κύπρο για την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όμως σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ένα τεράστιο κοίτασμα που θα δώσει λύση στο ενεργεικό πρόβλημα της “διψασμένης” Ευρώπης. Βεβαίως έχει πάρα πολύ καλή ποιότητα φυσικού αερίου και σε βάθος που μπορεί να εξορυχθεί σχετικά χωρίς κινδύνους. Έχουμε ακόμη βήματα μπροστά μας για το συγκεκριμένο κοίτασμα για τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια”.
Ωστόσο σημείωσε πως δεν λύνεται εύκολα το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης. “Έχει να αναπληρώσει 150 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εάν θέλει να απεξαρτηθεί πλήρως από την Ρωσία και δυστυχώς φαίνεται πως σήμερα υπάρχει μια δυστοκία σε αυτό”
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More