Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Σεβαστάκης στο Πρώτο: Έχει αποθέματα η πολιτική Μητσοτάκη-Συνεχίζει να συσπειρώνει κοινωνικά στρώματα και ηλικίες που δεν θέλουν επιστροφή στο 2015 (audio)

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και το πώς προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα το πολιτικό σκηνικό, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Συγγραφέας.

«Έχει αποθέματα η πολιτική Μητσοτάκη-Συνεχίζει να συσπειρώνει κοινωνικά στρώματα και ηλικίες που δεν θέλουν επιστροφή στο 2015»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αρχικά στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα, «Η Νέα Δημοκρατία έχασε κοντά ένα εκατομμύριο ψήφους. Έχασε πολύ. Οι απώλειές της όμως είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε αυτό που λέμε στο υλικό και το πολιτισμικό. Ας πούμε, δεν έχασε μόνο για το γάμο των ομοφύλων. Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα έχασε και κάποιους δυσαρεστημένους από τα μέσο-στρώματα, είτε είναι για τα POS, είτε είναι για τα τεκμήρια, είτε είναι για τέτοια ζητήματα αλλά παρόλα αυτά-και αυτό είναι το πρόβλημα, νομίζω της αντιπολίτευσης και μιας εναλλακτικής που πρέπει να υπάρξει-ο Μητσοτάκης λοιπόν, συνεχίζει να έχει ένα συνασπισμό συμφερόντων από πίσω του, έστω και με απώλειες, ο οποίος είναι ιδιοκτητικά στρώματα, ο κόσμος του real estate, είναι αυτοί που κερδίζουν και ευνοούνται από την οικονομική και κοινωνική συγκυρία των τελευταίων χρόνων και υπάρχουν κερδισμένοι και ευνοημένοι και στο χώρο του τουρισμού και του υπέρ-τουρισμού και αλλού. Είναι λοιπόν, συνασπισμός συμφερόντων, δηλαδή συνασπισμός, όχι συνειδητός, αλλά είναι μία συσπείρωση κατά κάποιο τρόπο στρωμάτων και ηλικιών ας πούμε σχετικά εύποροι, συνταξιούχοι, μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, πολλοί είναι στο χώρο του κέντρου. Αυτοί στέκονται δίπλα στο Μητσοτάκη γιατί δεν θέλουν να ξαναζήσουν το 2015, αλλά και γιατί θεωρούν ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κίνδυνος είναι το μεγαλύτερο κακό, αυτό που λέμε αστάθεια». Όσο για το αν έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε το εξής «Έχει χάσει. Κανένας δεν είναι αιώνιος στην πολιτική. Αυτό όμως που εκπροσωπεί, αυτή η λογική που εκπροσωπεί έχει ακόμα αποθέματα στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει ένας άλλος κοινωνικός συνασπισμός συμφερόντων, να το πω έτσι, και αξιών που να συγκροτηθεί αξιόπιστα από την άλλη πλευρά».

«Ο Κασσελάκης είναι ξένο σώμα στη πολιτική κουλτούρα της αριστεράς και παρουσιάζει ένα προϊόν με το οποίο δεν έχει καμία σχέση-Το δράμα Κασσελάκη είναι «εισπήδηση» στην αριστερά»

Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Και εδώ είναι το δράμα, ας πούμε, και αυτού που λέμε Κασσελακική «εισπήδηση», όπως τη λέω στην αριστερά και η στασιμότητα και τα προβλήματα που έχει το ΠΑΣΟΚ που θέλει να είναι με το πολιτικό κέντρο, θέλει δηλαδή να είναι και με τις μεγάλες ηλικίες και με τον κόσμο της επαρχίας, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί έτσι να κατακτήσει κάποια κοινά της πόλης κάπως λίγο πιο ριζοσπαστικά, πιο απαιτητικά. Και βέβαια η κρίση της πολιτικής αριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς με τη Νέα Αριστερά, του χώρου, ο οποίος θέλει να κάνει πολιτική σε αυτή την ταυτότητα, τη λεγόμενη ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά, ο οποίος αυτή τη στιγμή πρέπει να προσανατολιστεί και να βρει ένα καινούργιο μετά-Συριζικό, να μην είναι πια, ας πούμε, μια νοσταλγία του καλού ΣΥΡΙΖΑ ή αυτού που πιστεύουν ότι ήταν ο καλός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να βρουν μια καινούργια ταυτότητα στο χώρο (…). Κατά τη γνώμη μου ο Κασσελάκης και η ομάδα του αλλά και αυτό που εκπροσωπεί είναι κατά κάποιο τρόπο όντως ξένο στην πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς. Η πολιτική του κουλτούρα, ας πούμε, είναι κάτι άλλο. Λέει κάποια συνθήματα και αναφέρει φράσεις και αιτήματα που είναι και του κόμματός του, αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι εξωτερικός ως προς αυτά τα πράγματα, δηλαδή ότι είναι ένας παρουσιαστής που παρουσιάζει ένα προϊόν με το οποίο ουσιαστικά δεν έχει σχέση. Βρέθηκε όμως από τη συγκυρία και βρέθηκε και από ένα κοινό, έχει φτιάξει ένα κοινό, έναν κόσμο δικό του μέσα στον κόσμο, τον παλιό του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δύσκολο να υπάρξει μεγάλη κεντροαριστερά με τον κ. Κασσελάκη- Ο Κασσελάκης είναι ένα εγώ που δύσκολα πλαισιώνεται πολιτικά»

Όπως έπειτα πρόσθεσε ο κ. Σεβαστάκης «Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα έτσι όπως το σκέφτομαι-βέβαια, τίποτα δεν είναι αδύνατο να σκεφτεί κάποιος μια κοινωνική και πολιτική συμμαχία αριστεράς, κεντροαριστεράς όπου να έχει κεντρικό ρόλο, ας πούμε ο κ. Κασσελάκης. Δεν είναι θέμα απλώς προσώπων. Είναι θέμα πολιτικής σύλληψης και κουλτούρας. Δηλαδή είναι ένα εγώ, το οποίο πολύ δύσκολα νομίζω μπορεί να πλαισιωθεί πολιτικά και να είναι μια εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Η ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι ένα φαινόμενο υποκατάστασης που εμβολίζει την αστική δεξιά-Είναι ένας υβριδισμός ανάμεσα στη λαϊκή δεξιά και την ποπ μεταμοντέρνα πολιτική»

Όπως και σημείωσε στο τέλος της συνομιλίας τους ο κ. Σεβαστάκης, «επειδή έγραψα το πρωί ένα μεγάλο κείμενο για τη γαλλική δεξιά, την κρίση και την αναστάτωσή της, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο υποκατάστασης. Με άλλα λόγια, η ακροδεξιά πάει να κανονικοποιηθεί ως η κεντρική δεξιά και ενσωματώνει, εμβολίζει τη θεσμική δεξιά, την αστική δεξιά η οποία στριμώχνεται ανάμεσα στον μακρονισμό, στο φιλελεύθερο κέντρο και στην άκρα δεξιά. Η άκρα δεξιά εμφανίζει μια δυναμική που την έχει βγάλει από το περιθώριο, την έχει βγάλει χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει πάντα ακραίες ιδέες, αλλά τις σκηνοθετεί σε ένα νέο πλαίσιο, σε ένα πλαίσιο κυβερνησιμότητας πια για την Ευρώπη, στις περισσότερες χώρες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη Μελόνι αλλά και στον Μπαρντελά-Λεπέν. Δεν παίζεται λοιπόν, το θέμα ανάμεσα στην ηπιότητα και στη σκληρότητα διότι μπορεί να λες πολύ σκληρά πράγματα με γραβάτα και ταγιέρ, δηλαδή έχουν γίνει άνθρωποι μιας αστικής δεξιάς ταυτόχρονα όμως, διατηρώντας ένα πολύ μεγάλο απόθεμα των κλασικών ιδεών, αλλά και κάνοντας και μετατοπίσεις. Είναι μια υβριδική κατάσταση-να χρησιμοποιήσω έναν όρο που νομίζω ότι έχει σημασία σήμερα για τα πολιτικά και τα πολιτισμικά φαινόμενα. Ο υβριδισμός είναι κάτι ανάμεσα στη λαϊκή δεξιά, στον εθνικισμό και σε μια ποπ μεταμοντέρνα σκηνή δημοσιότητας και δημοφιλίας».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More