Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Παπαϊωάννου στο Πρώτο: Αποφασίζουν οι μειοψηφίες για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρώην Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή τις καταλήψεις που γίνονται στα Πανεπιστήμια.

Όπως αρχικά δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στο δημοσιογράφο ερωτηθείς για τα γεγονότα που συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια «είναι προφανές ότι στα πλαίσια του ακαδημαϊκού διαλόγου θα αναπτυχθούν απόψεις θετικές ή αρνητικές. Όλες όμως, θα πρέπει η κοινή λογική λέει, να συντείνουν έτσι ώστε το οτιδήποτε είναι να νομοθετηθεί, να γίνει ακόμα καλύτερο. Άρα λοιπόν, τέτοιου είδους δράσεις και διαδικασίες στα πανεπιστήμια δεν συνάδουν ούτε με τα ακαδημαϊκά ήθη, ούτε με την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Αυτά που γίνονται σίγουρα προκαλούνται από κάποιες μειοψηφίες στα πανεπιστήμια, οι οποίες μειοψηφίες τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει τόσο πολύ τη δράση τους γιατί δεν τους δίνεται χώρος, όμως, όταν βρίσκουν την ευκαιρία προσπαθούν μέσα από θορυβώδεις ενέργειες (είναι μια θορυβώδης ενέργεια η κατάληψη μιας σχολής). Εγώ δεν λέω να μη γίνονται συνελεύσεις, αντίθετα, να γίνονται, να συζητούν οι φοιτητές, να έχουν τις απόψεις τους, να λένε στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, στην πολιτεία τις απόψεις τους, όχι όμως με τέτοιου είδους ενέργειες να αποκλείουν τη μεγάλη πλειοψηφία, τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών από εξετάσεις αυτή την περίοδο, διότι τα περισσότερα παιδιά δεν είναι μόνο το να πάρω το πτυχίο-που είναι πολύ σημαντικό για να γυρίσω στο σπίτι μου ή να βρω τη δουλειά και υπάρχουν και άλλα παιδιά τα οποία ετοιμάζονται για μεταπτυχιακά, έχουν οργανώσει τη ζωή τους και ξαφνικά έχουν διαβάσει και βρίσκονται υπό ομηρία. Πουθενά λοιπόν δεν συμβαίνουν αυτά, δηλαδή, δραστηριότητες και ιδεοληπτικές δράσεις περασμένων δεκαετιών».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς το πόσα πανεπιστήμια βρίσκονται υπό κατάληψη, αν υπάρχουν κάποια στοιχεία και αν κινδυνεύουν τα παιδιά να χάσουν τα εξάμηνα τους ή να χαθούν οι εξεταστικές ο κ. Παπαϊωάννου απαντά το εξής «εγώ ξέρω το τι γίνεται στο Αριστοτέλειο. Ένας σημαντικός αριθμός τμημάτων σχολών βρίσκεται υπό κατάληψη και από ό,τι διαβάζω και σε άλλα μεγάλα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας. Δεν ξέρω στην περιφέρεια το τι γίνεται. Το αν θα χαθεί ή δεν θα χαθεί το εξάμηνο αυτό είναι σαφώς αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, των τμημάτων, των μελών ΔΕΠ του κάθε τμήματος διότι είναι σαφές ότι ο νόμος ορίζει για 13 εβδομάδες πότε ξεκινάει το ακαδημαϊκό έτος, το εξάμηνο, πότε λήγει, πότε γίνονται οι εξετάσεις, να ξεκινήσει το επόμενο εξάμηνο. Η ουσία δεν είναι να περάσουν οι μέρες και να γράψουμε ότι περάσαμε το εξάμηνο. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και σωστή εκπαίδευση κάτω από πίεση, δεν είναι εκπαίδευση. Το τι θα γίνει λοιπόν, είναι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, των μελών ΔΕΠ της κάθε σχολής για να δει με βάση το πρόγραμμα που έχει το κάθε τμήμα το πώς μπορεί να διευθετήσει αυτή τη χασούρα».

Όλη η συνέντευξη του κ. Παπαϊωάννου ακολουθεί παρακάτω:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More