Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Μαραβέγιας στο Πρώτο: Φαίνεται ότι υπάρχουν πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις από καθηγητές για τις ψηφιακές εξετάσεις (audio)

«Εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει και οι εξετάσεις και οι διαδικτυακές, οι ψηφιακές όπως τις λέμε, δεν πρέπει να παίρνουν χαρακτήρα πολιτικό» επισήμανε ο Ναπολέων Μαραβέγιας, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σχετικά με την αντίθεση πανεπιστημιακών καθηγητών για διεξαγωγή ψηφιακών εξετάσεων.

«Επειδή εμείς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουμε πολλά πράγματα- δεν είναι λόγος τώρα ούτε να αναφέρω τίποτα- αλλά θέλω να πω ότι δεν έχει νόημα αυτό τώρα, να πολιτικοποιούνται και αυτά τα ζητήματα. Εδώ είναι ζητήματα τα οποία είναι εθνικά ζητήματα. Δεν μπορούμε να έχουμε τους φοιτητές όμηρους αυτής της κατάστασης και πρέπει να γίνουν οι εξετάσεις αυτές. Βεβαίως, υπάρχει ένα ζήτημα, διαβλητότητας, αντιγραφής ή οτιδήποτε άλλο, με τα chatGPT αλλά και στα αμφιθέατρα υπάρχουν τέτοια κρούσματα, μην γελιόμαστε» προσέθεσε ο κ. Μαραβέγιας.

«Αυτοί που θέλουν να αντιγράψουν έχουν τη δυνατότητα να αντιγράψουν και με άλλες μεθόδους. Νομίζω η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει καμία διάθεση να αντιγράψει. (…) Υπάρχουν τρόποι να το αποφύγεις, με την τεχνολογία. Υπάρχουν εξετάσεις πολλαπλής επιλογής με πολύ μικρό χρόνο, έτσι ώστε οι ερωτήσεις που τίθενται στην πολλαπλή επιλογή, να μην προλαβαίνει η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει απαντήσεις σε πέντε διαφορετικά ερωτήματα, ώστε να βρεθεί το σωστό» απάντησε ο κ. Μαραβέγιας στο επιχείρημα περί διαβλητότητας της διαδικασίας.

Ερωτηθείς εάν τελικά πίσω από την άρνηση των καθηγητών, στην πραγματικότητα υπάρχει κομματική υποκίνηση, ανέφερε τα εξής. «Θα έλεγα, πολιτικής, να μην πω κομματικής, θα έλεγα πολιτικής. Δεν ξέρω ποια κόμματα και πώς (…). Δεν μπορώ να το βεβαιώσω γιατί δεν έχω στοιχεία, αλλά λέω ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι είναι κρίμα δηλαδή, να μη βλέπουμε το μείζον και να κοιτάμε το έλασσον».   

Σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε πως σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη υπάρχουν και ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, πολλές φορές και κερδοσκοπικά και αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Όπως λέει η κυβέρνηση και νομίζω έχει δίκιο στην Ελλάδα είναι ένας αναχρονισμός. Η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παντού, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει διαφορετικό τρόπο τελοσπάντων δημιουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης, παντού ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης είναι δεδομένος. Άρα λοιπόν και στην Ελλάδα φαντάζομαι ότι θα έρθουν κάποια πανεπιστήμια, πιστεύω με ορισμένες προδιαγραφές. (…) Αν έχουμε πολύ αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης, δηλαδή όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, όσον αφορά την εκλογή των καθηγητών, όσον αφορά τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών, είναι πολύ σημαντικό αυτό για να μην έχουμε φοιτητές δύο ταχυτήτων. (…) Εγώ θα κρατήσω αυτό που είπε ο πρόεδρος της Αρχής για τα πανεπιστήμια για την ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Μήτκας, σε μια συνέντευξη, όπου είπε ότι θα ισχύσουν τα κριτήρια που εφαρμόζονται στα πανεπιστήμια τα μητρικά. Άρα λοιπόν και στα παραρτήματα θα ισχύσουν αυτές οι προδιαγραφές. Αν ισχύσουν τέτοιες προδιαγραφές μεγάλων πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής, νομίζω πως δεν θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Ίσα ίσα μάλιστα που θα έλεγα εγώ ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, γιατί πρόκειται για πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση, όχι τόσο επειδή θα έρθει μεγάλος όγκος πανεπιστημίων, ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών, όσο ότι θα ταράξει τα νερά της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει και θετικές ενέργειες, όπως παραδείγματος χάρη να ξαναδούμε το ζήτημα των εισαγωγικών εξετάσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας.

Σχετικά με όσα είπε ο κ. Μπαμπινιώτης στην ίδια εκπομπή πριν λίγες ημέρες για το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, ότι θα πρέπει να καταργηθούν, ο κ. Μαραβέγιας συμμερίζεται «απολύτως» την ίδια θέση, χαρακτηρίζοντας και τις Πανελλαδικές ως «έναν ακόμα αναχρονισμό που ισχύει στην Ελλάδα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More