Ν. Βραχνής, καθ. Μαιευτικής για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Το γενετικό υλικό είναι ασφαλές – Αναμένουμε το πόρισμα
Για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά και τις κατηγορίες για παράνομες υιοθεσίες και πωλήσεις γονιμοποιημένων ωαρίων μίλησε στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Βραχνής, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
«Όλα τα γεγονότα ξεκίνησαν από μια καταγγελία που έγινε στην αστυνομία. Η Εθνική Αρχή κατά τα δύο τελευταία χρόνια, στα οποία είμαι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, δεν δέχθηκε κάποιο παράπονο ή καταγγελία για τη μονάδα στα Χανιά» δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» ο κ. Βραχής.
Μιλώντας για το κύκλωμα που δρούσε παρανόμως εδώ και χρόνια στην Κρήτη, με πελάτες από όλη τη χώρα, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί κάτι νωρίτερα υποστήριξε ότι ως φορέας από που έκαναν μετά τις καταγγελίες ήταν η επισκόπηση των ηλεκτρονικών εγγράφων καθώς και του μητρώου γεννητικού υλικού.
«Έδειχνε ότι ήταν μια μονάδα η οποία λειτουργούσε, έστελνε επικοινωνίες στην Αρχή και δεν υπήρξε από τα υποβοηθούμενη πρόσωπα καμία καταγγελία» σημείωσε ο κ. Βραχνής.
Τι ορίζει ο νόμος
Όπως επισήμανε το νομοθετικό πλαίσιο για τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ορίζεται από έναν νόμο του 2005, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική Αρχή να ρυθμίζει αυτό το πεδίο. «Ένα ζευγάρι το οποίο χρειάζεται γενετικό υλικό, είτε ωάριο είτε σπέρμα, θα πρέπει να κάνει αυτή τη διαδικασία μέσω της μονάδος. Υπάρχουν νόμιμες αποζημιώσεις τις οποίες έχει ορίσει η Αρχή και όλη η διαδικασία διέπεται και από την ηλεκτρονική επικοινωνία», διευκρίνισε ο μαιευτήρας.
Μιλώντας για το Εθνικό Μητρώο Δοτών Γενετικού υλικού, το οποίο λειτουργεί εδώ και έξι μήνες, τόνισε ότι οποιοσδήποτε δότης ταυτίζεται πλέον με τη λήπτρια ή δότρια και στο μέλλον το παιδί θα μπορεί να αναζητήσει θέματα ιατρικού ιστορικού για το γενετικό του υλικό.
Αναφερόμενος στις παρένθετες μητέρες που συνεργάζονται με αντίστοιχα κέντρα υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης διευκρίνισε ότι για όλη η διαδικασία υπάρχουν νόμιμες αποζημιώσεις και η διαδικασία γίνεται μέσω του γιατρού αναπαραγωγής ή μέσω της μονάδας. «Το ζευγάρι δεν πηγαίνει απευθείας να πληρώσει τα έξοδα παρακολούθησης εγκυμοσύνης εξωσωματικής που θα γίνει στην παρένθετη μητέρα, αλλά θα πρέπει -μέσω της μονάδας- να γίνονται αυτές οι διαδικασίες και προφανώς να υπάρχουν παραστατικά και ιατρικός φάκελος», ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς για το ρόλο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ο κ. Βραχνής δήλωσε ότι έχει τετραπλό ρόλο: «Ο πρώτος είναι ο έλεγχος της οργάνωσης και της λειτουργίας των μονάδων ότι πράγματι έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το προσωπικό έχει την εκπαίδευση να μπορέσει να προχωράει με τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το δεύτερο είναι να ελέγχει τα ποσοστά επιτυχίας τους, γιατί κανείς δεν θα ήθελε να πάει ας πούμε, σε μια μονάδα όπου τα ποσοστά μπορεί να είναι χαμηλά ή να υπάρχει κάποιο θέμα με τη δωρεά του γεννητικού υλικού. Το τρίτο είναι νομικά θέματα, δηλαδή οι έλεγχοι συναίνεσης. Και τέλος, το τέταρτο οι υπηρεσίες προς τα υποβοηθούμενη άτομα«, σημείωσε.
Και όπως οποιαδήποτε γυναίκα ή άντρας μπορεί να απευθυνθεί στην Εθνική Αρχή να κάνει τα παράπονά του και να πληροφορηθεί τους νόμους που διέπουν τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Σε λειτουργία η μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά για τα ήδη υπάρχοντα περιστατικά
Απαντώντας για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη δομή που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της αστυνομίας δήλωσε ότι ως Εθνική Αρχή πήραν τα αναγκαία μέτρα.
«Ο επιστημονικός υπεύθυνος έπρεπε να αντικατασταθεί, γιατί η μονάδα έπρεπε να λειτουργεί γιατί υπήρχε γενετικό υλικό που θα μπορούσε να καταστραφεί. Ορίσαμε επιστημονικό υπεύθυνο, τον Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο, ο οποίος δεν έχει κανένα κώλυμα και καμία καταγγελία και υπεύθυνη της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης την αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη. Χορηγήσαμε άζωτο γιατί τελείωνε» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Βραχνή το γενετικό υλικό είναι ασφαλές και η μονάδα αυτή λειτουργεί για τα περιστατικά που ήδη υπήρχαν. «Τα συγκεκριμένα ζευγάρια να απευθύνονται στον υπεύθυνο γυναικολόγο εκεί. Μεριμνήσαμε η κλινική να λειτουργήσει αλλά όχι να δέχεται πλέον νέα περιστατικά» πρόσθεσε λέγοντας ότι αναμένουν τα αποτελέσματα της προανάκρισης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία γυναίκες κατέβαλαν από 70 μέχρι και 120.000 ευρώ, κατά πληροφορίες, ώστε να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται τελικά οι ιατρικές πράξεις.
Πηγή: «Νewsroom» | ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More