Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Ανδρουλάκης – Δευτερολογία: Ο Πρωθυπουργός έχει μάθει να πετάει την μπάλα στην κερκίδα

Σε εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση εξελίχθηκε η προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια στην Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. O Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ανέφερε κατά τη δευτερολογία του:

«Ο κ. Μητσοτάκης έφυγε νωρίς, μαζί του όμως έφυγαν και όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει μείνει κανείς, παρά μόνο ένας. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο κ. Θεοδωρικάκος.

Παρατηρώ μια συνεχιζόμενη εμμονή του Πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Του έκανα μια ανάλυση για τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει ιστορικά η παράταξή μας σε σχέση με μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις, -το Ελσίνκι, την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.

Πάει την κουβέντα μισό αιώνα πίσω. Να πάμε την κουβέντα μισό αιώνα πίσω; Επειδή του αρέσει, λοιπόν, να μιλά για τις δημοσκοπήσεις, γιατί δεν μας λέει τι εντόπισε η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τον ελληνικό λαό, ο πιο αγαπητός και σημαντικός Πρωθυπουργός της χώρας τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Του αρέσει να εργαλειοποιεί τις δημοσκοπήσεις αλλά αυτό το μήνυμα δεν το λαμβάνει.

Μίλησα πάρα πολύ συγκεκριμένα για την απόκλιση και για την ιστορική διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε τι έχει γίνει στη χώρα. Και στα εθνικά θέματα και στα δημοσιονομικά θέματα και με τις πράξεις του ιδίου, που ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφο του θα έστελνε τη χώρα στη δραχμή αλλά και για τα όσα συμβαίνουν τώρα που συνιστούν απόκλιση. Συγκλίνω σημαίνει, φτάνω όχι μόνο στο μέσο όρο των δεικτών, αλλά στον πυρήνα της ευημερίας των ισχυρών κρατών στην Ευρώπη. Και αυτό η Ελλάδα το είχε πετύχει.

Δεν μπορείτε να παίζετε ένα παιχνίδι μνήμης, προσπαθώντας να αποδείξετε άραγε τι; Ότι πάντα ήμασταν όπως είμαστε σήμερα; Ξεχνάει ο λαός ότι κατάφερε να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες; Ξεχνάει ο λαός πως ζούσε στις αρχές της προ-προηγούμενης δεκαετίας; Ξεχνάει ο λαός ποιός έκανε το ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, το ΕΣΥ; Εμείς αποκλίναμε από την Ευρώπη; Ποιός κατάφερε τα Μ.Ο.Π., ποιός έχει πετύχει τις μεγαλύτερες εθνικές επιτυχίες;

Ο Πρωθυπουργός έχει μάθει να πετάει την μπάλα στην κερκίδα και να αποχωρεί από την αίθουσα, με σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Για να πάμε λοιπόν σε όλα τα στοιχεία. Είναι απόκλιση ή δεν είναι, να είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη; Αν είναι σύγκλιση να μας το πει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Να μας πει ότι είναι σύγκλιση που ο λαός έχει φτάσει με τις πολιτικές του να είναι τελευταίος σε αγοραστική δύναμη σε όλη την ευρωζώνη και προτελευταίος στην Ευρώπη των 27. Μάλιστα μας επέκρινε ότι δεν διαβάζουμε διεθνή μέσα. Επειδή διαβάζουμε, οι Financial Times έγραψαν πριν ένα μήνα ότι όπως το πάει θα είμαστε τελευταίοι και θα μας ξεπεράσει και η Βουλγαρία σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27.

Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση ότι δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένα.

Στην υγεία δεν τον ενοχλεί ότι είμαστε και εκεί τελευταίοι στην Ευρώπη, σε επίπεδο υπηρεσιών, διότι πληρώνουμε σε κόστος ιδιωτικών δαπανών, τις υψηλότερες σε όλη την Ευρωζώνη; Είναι και αυτό σύγκλιση;

Είναι πολύ χαρούμενος που η χώρα που κυβερνά έχει αυτή την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα τα ολιγοπώλια δύο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων να ελέγχουν το 76% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας; Να έχουν τεράστια κέρδη εις βάρος του λαού και αντί να επενδύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να κάνει μπαλώματα; Είναι και αυτό σύγκλιση; Να κοροϊδεύετε τον κόσμο για τα δήθεν απογευματινά χειρουργεία ενώ ανακοινώνονται συνεχώς διακοπές τακτικών χειρουργείων σε πολλά κρίσιμα νοσοκομεία της χώρας;

Αυτά όλα σίγουρα δεν είναι σύγκλιση.

Μου λέει έχω οργίλο ύφος για τα θέματα κράτους δικαίου. Μα αυτά τα θέματα είναι αξιακά. Καταλαβαίνω τον βαθιά νεοφιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη, που αποσυνδέει την οικονομία από την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους. Για εμάς είναι το ίδιο. Για εμάς ανάπτυξη χωρίς κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος δεν γίνεται. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός, αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία και στην Ευρώπη και όπου αλλού υφίσταται. Ευημερία του λαού σημαίνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημαίνει καλό δημόσιο σχολείο, καλό δημόσιο νοσοκομείο, σημαίνει να μπορεί ο άνθρωπος να δημιουργεί, να έχει θέσεις εργασίας, στέγαση με αξιοπρέπεια. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί τον ενοχλεί, όταν με ένταση θέτουμε τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και διάκρισης των εξουσιών.

Πραγματικά η διαστρέβλωση δεν έχει όριο. Ακόμη και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επιμένει να υποστηρίζει ότι είναι προιόν διάφορων παιχνιδιών κάτω από το τραπέζι. Μα πόσα κόμματα μπορούν να ελέγξουμε 30-40-50 κόμματα σε όλη την Ευρώπη, από πέντε διαφορετικές πολιτικές ομάδες; Ποιός νομίζει ότι είμαστε, ο Μπάιντεν; Ο Ομπάμα; Ο Γιούνκερ; Δεν καταλαβαίνετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστή την κυβέρνησή σας, διότι έχετε προσβάλει τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών; Εμείς είμαστε πίσω απ’ το κόμμα του Μακρόν, πίσω απ’ το κόμμα των Πρασίνων, πίσω απ’ τους συναδέλφους σας του Λαϊκού Κόμματος που και αυτοί σας γύρισαν την πλάτη και στήριξαν το ψήφισμα;

Μας είπε για το χρέος και για την ανάπτυξη. Θα τα σχολιάσω εκτενώς και τα δύο σε λίγο. Αλλά πιο μπροστά, θέλω να σχολιάσω κάποια άλλα θέματα που δείχνουν το θράσος, διότι νομίζει ότι απευθύνεται σε ένα ακροατήριο ιθαγενών. Ακούστε τι μας είπε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ήθελε -λέει- το Ταμείο Ανάκαμψης ο Σόλτς και ήταν το εμπόδιο για να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ποιός δεν το ήθελε; Ο Υπουργός Οικονομικών της κα. Μέρκελ. Αυτό ήταν ο κ. Σόλτς όταν έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα, η κα. Μέρκελ έκανε κάτι που αφορά κατά βάση την οικονομία χωρίς να το θέλει ο Υπουργός Οικονομικών. Μα καλά σε ποιούς μιλάτε; Από που νομίζετε ότι ήρθαμε; Δεν καταλαβαίνουμε; Και τώρα λέει κάτι άλλο, τα μόνιμα ταμεία που λέτε εσείς, ε βέβαια, τα μόνιμα ταμεία, μπαίνουν πολλές χώρες εμπόδιο και η γερμανική κυβέρνηση, όπως και τότε η Κυβέρνηση Μέρκελ είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Έχει και Φιλελεύθερους μέσα, πολύ σκληρούς για αυτά τα θέματα. Άρα ας μην απλοποιεί και ας μην ευτελίζει ζητήματα αξιοποιώντας ότι κάποιοι άνθρωποι δεν τα γνωρίζουν καλά, διότι είμαι κι εγώ εδώ και δεν μπορεί να περιφρονεί τη νοημοσύνη μας.

Πάμε τώρα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Μας είπε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που πέτυχε. Να σας τα πω ένα- ένα. Φράχτης: ΠΑΣΟΚ. FRONTEX: ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα πολλά θέματα βάζατε τότε όταν καλέσαμε την FRONTEX να έρθει στην Ελλάδα. Ποιοί ήταν αυτοί που μπήκαν απέναντι στη μόνιμη μετεγκατάσταση; Οι Σοσιαλιστές; Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήμασταν πρωτεργάτες να υπάρχουν κανόνες μόνιμης, σταθερής μετεγκατάστασης, για να μην γίνουν τα νησιά μας «αποθήκες» ψυχών, για να υπάρχει δικαιοσύνη κατανομής, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όσων κάνουν αίτηση. Το Λαϊκό Κόμμα και η Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά διαφώνησαν. Άρα, ποιά λύση έδωσε το Λαϊκό Κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ότι ήρθαν στον Έβρο και του χτυπούσαν την πλάτη; Μα όλοι συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να περιφρουρήσουμε τα σύνορά μας στη θάλασσα και στη στεριά. Τουλάχιστον εμείς. Άρα, δεν καταλαβαίνω σε ποιους απευθύνεται. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι το κόμμα που μπήκε εμπόδιο σε μια σοβαρή ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Μετά μας είπε αν συμφωνούμε με την άμυνα και την ασφάλεια. Εννοούσε μάλλον το ευρωομόλογο, που πρότεινε. Τη λέξη ευρωομόλογο την έβαλε στο στόμα του πριν μερικούς μήνες. Τη λέξη ευρωομόλογο την έχει στο στόμα του το ΠΑΣΟΚ από το 2010, γιατί τότε λέγαμε ότι χρειάζεται κοινός δανεισμός αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Και τι είναι επί της ουσίας το Ταμείο Ανάκαμψης; Κοινός δανεισμός είναι, ευρωομόλογο είναι. Και λέμε «ναι» στο ευρωομόλογο χρόνια τώρα, αλλά έχουμε προτεραιότητες.

Για μένα προτεραιότητα δεν είναι το ευρωομόλογο για την άμυνα. Ναι, είναι κι αυτό σημαντικό. Είναι το ευρωομόλογο για να υπάρξει Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Κυριαρχίας, ένα ταμείο στήριξης της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, όχι μόνο στον Νότο αλλά και σε άλλες χώρες, για να επαναπτρίσουμε, κυρίως από την Κίνα, κομμάτια της παραγωγικής βάσης που έχουν φύγει προς αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να τείνει να γίνεται συνεχώς αδύναμη και εξαρτώμενη.

Αυτό είναι για εμάς το ευρωομόλογο, όπως και για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Στην άμυνα τώρα. Ήμουν τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας. Θέλω να σας πω ότι αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά. Κι έχουν γίνει κάποια βήματα, δειλά μεν, αλλά έχουν γίνει κάποια βήματα. Η Ελλάδα έχει τεράστιο εθνικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, διότι οι χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία είναι ΝΑΤΟ και όχι οι απέναντι. Εμείς εδώ είμαστε ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟ απέναντι. Άρα, αν μια χώρα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για να υπάρξει ευρωστρατός και κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική, είναι η Ελλάδα.

Για αυτό , λοιπόν, όχι μόνο στηρίζουμε. Έχουμε εργαστεί για αυτά τα θέματα.

Και μάλιστα, επειδή δεν θέλω τη χώρα μας μόνο καταναλωτή εξοπλισμών, αλλά και παραγωγό, προσπαθήσαμε να αναθεωρηθούν κοινοτικές οδηγίες που υπονομεύουν να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας σε επίπεδο κοινοτικών προγραμμάτων, για να γίνουμε συμπαραγωγός- χώρα.

Επίσης, εμείς δεν θέλουμε να πουλάνε και σε εμάς, να πουλάνε και στους γείτονες και να έχουμε έναν ανταγωνισμό, ένα ράλι εξοπλισμών, παίρνοντας πόρους από το κοινωνικό κράτος και στηρίζοντας με δισεκατομμύρια μόνο τους εξοπλισμούς.

Για αυτό, τι είπα; Και είναι δική μου πρωτοβουλία. Κοινοί πανευρωπαϊκοί κανόνες στην εξαγωγή όπλων προς τρίτες χώρες. Και το πέρασα στον ειδικό φάκελο εξαγωγής όπλων. Έχουν εργασθεί το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση; Τι σημαίνει αυτό; Οι κοινοί κανόνες να μην επιτρέψουν σε οποιαδήποτε χώρα να πουλάει έστω και μία σφαίρα σε χώρα που υπονομεύει και δεν σέβεται κυριαρχικά δικαιώματα οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους.

Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη.

Αλλά ήρθε εδώ ο Πρωθυπουργός, πέταξε μια φωτοβολίδα, να πει ότι έκανε κάτι, περιφρονώντας και την εργασία και την πολιτική και το σχέδιο, που έχουν τα άλλα κόμματα, όποια κόμματα το έχουν. Πραγματικά, θέλω να σχολιάσω πολλά ζητήματα από αυτά που είπε. Δεν μπορώ, όμως, να μην σχολιάσω ένα ακόμα θέμα τη απόκλισης.

Δεν είναι απόκλιση να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που λίγο πριν τις εκλογές μια Ανεξάρτητη Αρχή είναι έτοιμη να βάλει ένα τεράστιο πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών για λόγους εκλογικής διαδικασίας; Αυτό δεν είναι απόκλιση;

Θέλω πραγματικά να μου πείτε αν υπάρχει μία πιθανότητα να ανακοινωθεί πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών και να μείνει στην καρέκλα της η κα. Κεραμέως. Η κα. Κεραμέως μόλις ανακοινωθεί το πρόστιμο πρέπει να αποτελεί παρελθόν.

Είναι αδιανόητο λίγες μέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές -και οποιεσδήποτε εκλογές- να συζητάμε για ένα τέτοιο πρόστιμο, για την κλοπή χιλιάδων στοιχείων από κομματικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη διανομή τους σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και η συγκεκριμένη υπουργός να κάθεται στη θέση της. Ήδη έπρεπε να έχει φύγει.

Και το λέω αυτό, για να δείτε πώς εκτίθεται το κόμμα σας πανευρωπαϊκά. Ποια ήταν η κυρία που έλεγε ότι είναι «μύθος οι υποκλοπές».

Ποια ήταν η κυρία που πήγε στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ομιλία μου, τον Σεπτέμβριο του 2022, κι έλεγε: «Τι ακούτε; Μύθος. Είμαστε η χώρα των μύθων. Μύθος οι υποκλοπές». Η ίδια που έλεγε ότι είναι μύθος και τα κλεμμένα emails.Γιατί αυτό είστε. Το ότι δεν υπάρχει τιμωρία αναπαράγει την αλαζονεία και το θράσος και το ψέμα.

Εθνικά θέματα. Άκουσα διάφορα από τους συναδέλφους. Είπε κάποια ψήγματα και ο πρωθυπουργός. Πραγματικά τον τελευταίο μήνα βρίσκεστε σε βέρτιγκο.

Κόσοβο; Άλλα κάνει η κα. Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το Κόσοβο, άλλα λέει ο κ. Γεραπετρίτης.

Αλβανία; Βάζετε τον κ.Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο, σας λέμε ότι το κάνετε για κομματικούς λόγους… «Όχι, για εθνικούς λόγους το κάνουμε». Οι ίδιοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σας παραδέχονται ότι έγινε για να μαζέψετε τις απώλειες από την ακροδεξιά.

Έρχεται ο Ράμα στην Αθήνα, χωρίς να υπάρχει κανένας εκλογικός σχεδιασμός στην γειτονική χώρα. Δίνει ένα ρεσιτάλ αλυτρωτισμού. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για μια μεγάλη πρόκληση απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέει: «ιδιωτική επίσκεψη, τελεία». Είναι αυτά σοβαρά πράγματα;

Και να είναι μόνο αυτό; Βόρεια Μακεδονία. Έγινε ό,τι έγινε, ξαφνιαστήκατε; Μα, το όνομα της συμμαχίας κομμάτων που συμμετείχε το VMRO λεγόταν «Η δική μας Μακεδονία». Αυτό δεν ήταν δείγμα αλυτρωτισμού και σήμα κινδύνου για το τι θα ερχόταν αν κέρδιζε ο σχηματισμός αυτός; Τι κάνατε εδώ και οκτώ μήνες; Τι κάνατε; Μηδέν. Ξαφνιαστήκατε…

Αλλά, βέβαια, έχετε τον «χρυσό χορηγό». Πρώτος έχω πει ότι έπρεπε να υπάρχει λύση, την έχουμε περιγράψει με πάγιο εθνικό τρόπο από τις αρχές του 2000, erga omnes ονομασία γεωγραφική, και στην ιθαγένεια, και μηχανισμός επιτήρησης της συμφωνίας. Έγινε, λοιπόν, μια συμφωνία «κουτσή». Μηχανισμός επιτήρησης δεν υπάρχει. Και την ώρα που έχουμε τέτοια ένταση απαξίωσης και ευτελισμού της συμφωνίας από την πλευρά της γειτονικής χώρας, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει να φέρουμε τα πρωτόκολλα.

Μα, αυτά κάνατε και με τον μηδενικό ΦΠΑ και τους δίνετε διέξοδο διαφυγής. Όταν δεν αξίζει καμία διέξοδος διαφυγής σε αυτή την κυβέρνηση. Καμία. Γιατί όλα αυτά τα έχουν χειριστεί με απίστευτο ερασιτεχνισμό. Απίστευτο ερασιτεχνισμό.

Τουρκία. Δεν ξέρατε ότι ο Ερντογάν το 2020 είπε ότι θα γίνει τζαμί και η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας; Το ξέρατε ή δεν το ξέρατε; Τι κάνατε σε διεθνές επίπεδο; Τίποτα. Θα μπορούσατε να κάνετε πολλά.

Γίνεται πρώτα τζαμί η Αγία Σοφία. Βγαίνει η επιστημονική κοινότητα και περιγράφει τεράστιες επιπτώσεις στο μνημείο, καταστροφές. Ούτε αυτό το αξιοποιείτε. Τέσσερις μέρες πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Τουρκία, ο Ερντογάν κάνει το σόου και μετατρέπει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας και δεν τρέχει τίποτα. Πώς το είπε; Είχε βρει και μια ωραία λέξη, σε μια συνέντευξή του. «Αχρείαστη», λέει, «αχρείαστη ενέργεια». Μα, μόνοι σας υποβαθμίσατε τόσο σοβαρό θέμα, μόνοι σας. Είναι αυτή σοβαρή εξωτερική πολιτική; Όχι, βέβαια.

Κι έχουμε και κάτι καινούργιο, φρεσκότατο, χθεσινό. Σρεμπρένιτσα. Για πείτε μου τώρα εσείς οι φιλοευρωπαϊστές, γιατί στον ΟΗΕ η χώρα απείχε από την απόφαση να γίνει η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της σφαγής της Σρεμπρένιτσα; Γιατί; Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών στήριξαν αυτή την πρόταση. Γιατί; Θέλω μια απάντηση. Σαφή απάντηση.

Εκθέτετε την χώρα συνεχώς σε πολύ σοβαρά θέματα και, μάλιστα, με έναν αντικρουόμενο και αντιφατικό τρόπο μεταξύ τους. Έχει χάσει την μπάλα το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός.

Τι ήταν πάλι αυτό το χθεσινό; Είναι αυτό φιλοευρωπαϊκή στάση; Και το λέω αυτό, γιατί ως ευρωβουλευτής έχω ψηφίσει να υπάρξει παγκόσμια ημέρα μνήμης της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. Γιατί εμείς πραγματικά θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να μπουν στην Ευρώπη. Αλλά με όρους και κανόνες, με διαφάνεια, με συνθήκες καλής γειτονίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Για να υπάρχει σταθερότητα μακροπρόθεσμη στην ευρύτερη περιοχή. Εσείς τι κάνετε; Ό,τι να ‘ναι κάνετε.

Κλείνοντας, θέλω να πω μια κουβέντα για την Γάζα, γιατί αυτό που εξελίσσεται, είναι μια γενοκτονία. Μια γενοκτονία που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κάποιοι να χαϊδεύουν τον Νετανιάχου. Εμείς δεν νιώθουμε καμία ανάγκη να υπερασπιστούμε κάποιον, ο οποίος διαπράττει ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και ήμασταν οι πρώτοι που καταδικάσαμε τη Χαμάς για το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου. Το τζιχαντιστικό αυτό χτύπημα.

Αλλά από αυτό το σημείο να φτάσουμε στο σημείο να είναι κάποιοι στη χώρα μας οπαδοί του Νετανιάχου και να μην λένε μια κουβέντα για την σφαγή που εξελίσσεται στην Γάζα εις βάρος χιλιάδων παιδιών και οικογενειών, είναι αδιανόητο. Και σοκαριστικό. Για εμάς, λύση είναι αυτή που περιγράφουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και η κίνηση που έκανε η Ισπανία, όπως και άλλες χώρες, είναι μια κίνηση για να πιέσει το Ισραήλ προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι μια κίνηση που επικροτεί την Χαμάς. Είναι μια κίνηση διπλωματική για να πιέσει το Ισραήλ να υπάρξει επιτέλους τραπέζι διαλόγου, για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε λίγες ημέρες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές. Για μένα το στοίχημα είναι ένα: Στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν μετά το καλοκαίρι, ισχυρά πρόσωπα. Προσωπικότητες που θα ξεπεράσουν όλες τις κακοδαιμονίες της τελευταίας πενταετίας.

Πρόσωπα, όπως ο Γιούνκερ, που νιώθουν πραγματικά υπόλογοι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Που θα υπηρετήσουν το όραμα των μεγάλων πατέρων της Ένωσης. Για ειρήνη, για αυτονομία, για ισχυρή Ευρώπη – φάρο των αξιών των ευρωπαϊκών λαών και του πολιτισμού της Ευρώπης.

Δεν μπορούμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό κάτω από το τραπέζι που θα επιβάλλουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Μελόνι – δυστυχώς – και άλλα κράτη.

Καλώ από αυτό το βήμα τον ελληνικό λαό να ψηφίσει τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα που θα υπηρετήσουν την ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Την Ευρώπη των λαών και των αξιών και όχι αυτούς που χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως φερετζέ. Ως φερετζέ πρακτικών που εκθέτουν τον λαό μας. Πρακτικών που εκθέτουν και τις ίδιες τις αξίες της Ένωσης.

Φιλοευρωπαϊστής δεν γίνεσαι ούτε με την ταμπέλα ούτε με τις δόξες προηγούμενων δεκαετιών. Φιλοευρωπαϊστής γίνεσαι με τις καθημερινές σου πράξεις, με τις αρχές σου, με τις ιδέες σου, με την πολιτική σου.

Και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό, δημοκρατικό, σταθερά αξιακό κόμμα έναντι όλων αυτών των προκλήσεων».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More