Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Αλιβιζάτος στο Πρώτο: Το Πολυτεχνείο συνετέλεσε αποφασιστικά στην απομόνωση της Χούντας (audio)

«Μπορεί μεν το Πολυτεχνείο να μην έριξε τη χούντα, συνετέλεσε όμως αποφασιστικά στην απομόνωση της, η οποία προκάλεσε την πτώση της τον Ιούνιο του 1974», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, με αφορμή την Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η κατάληψη της Νομικής λίγους μήνες πρωτύτερα ήταν οι κορυφαίες εκδηλώσεις του αντιδικτατορικού αγώνα, ιδίως των φοιτητών. Μετά μεσολάβησαν 8 μήνες απαίσιας τυραννίας με τη δικτατορία Ιωαννίδη, για να πέσει τελικά η χούντα λόγω Κυπριακού», είπε ο κ. Αλιβιζάτος για τη συμβολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

«Το κακό στην Ελλάδα άρχισε το 1915 και αυτό το κακό με τους δύο διχασμούς, τον πρώτο κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, που κατέληξε σε μια δικτατορία, τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Μεταξά και τον δεύτερο διχασμό, τον εμφύλιο του 1946-1949, που κατέληξε σε μια άλλη δικτατορία του 1967. Αυτή η περίοδος των δύο κύκλων των δύο διχασμών κλείνει το 74», ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος σχετικά με το τι σηματοδοτεί η τομή της μεταπολίτευσης λίγους μήνες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Η άλλη φάση είναι τα 100 πρώτα χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Δηλαδή μέχρι το 1915 πηγαίναμε πολύ καλά, είχαμε σχεδόν καθολική ψηφοφορία πολύ πριν από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, από το 1844, κοινοβουλευτισμό από το 1875 και στο τέλος του 19ου αιώνα η Ελλάδα θεωρείται περίπου η Ελβετία της Ανατολής, δηλαδή την θαυμάζουν για το πώς έχει καταφέρει να λειτουργεί. Το γεγονός ότι είχαμε μέχρι τότε τουλάχιστον 20 εκλογές άψογες, είχε δημιουργήσει μία παράδοση που τελικά έπαιξε κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό ρόλο στο να μην έχουμε ούτε το ένα ούτε στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, δυνάμεις οι οποίες να απειλούν αποφασιστικά με δικτατορία. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα, σε ομαλές περιόδους  δεν είχαμε ποτέ μαζικό φασιστικό κόμμα», συμπλήρωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

 «Το πολιτικό μας σύστημα, δεν έχει συνηθίσει να έχει επαρκή και αποτελεσματικά θεσμικά αντίβαρα»

«Το βασικό πρόβλημα των θεσμών σήμερα, έτσι όπως λειτουργούν, είναι ότι άμα πάρεις το 50%+1, το περίφημο 151 στη Βουλή, νομίζεις ότι ο κόσμος σου ανήκει και νομίζεις ότι θα κάνεις ότι θέλεις. Η νοοτροπία είναι βαθύτερη. Η Ελλάδα δεν έχει συνηθίσει το πολιτικό μας σύστημα, δεν έχει συνηθίσει να έχει επαρκή και αποτελεσματικά αντίβαρα», επισήμανε ο κ. Αλιβιζάτος

Ερωτηθείς για το που οφείλεται η θεσμική αποδυνάμωση ο κ. Αλιβιζάτος εξήρε 3 βασικά σημεία. «Πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αποδυναμώθηκε το 1986. Θα μπορούσε να είναι ένα θεσμικό αντίβαρο και συμφώνησαν και τα δύο κόμματα στην αποδυνάμωση αυτή. Το δεύτερο είναι οι απόπειρες να καρατομηθεί ευθέως και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία, το Συμβούλιο της Επικρατείας το πιο ανεξάρτητο ελληνικό Δικαστήριο. Τρίτο πρόβλημα η θέση της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Πάρτε ένα παράδειγμα. Η Νέα Δημοκρατία δέχθηκε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση να μπορεί η αντιπολίτευση και μόνη της να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή. Το έκανε όπως είδατε φέτος για τις υποκλοπές στις εξεταστικές αυτές, αλλά δεν γίνεται τίποτα κατ’ ουσίαν, διότι η πλειοψηφία ανήκει στο κυβερνών κόμμα», εξήγησε ο κ. Αλιβιζάτος.

«Στην Ελλάδα τα κόμματα που κυβερνούν θέλουν να τα έχουν όλα δικά τους. Όπως έλεγε ένας παλιός πολιτικός, σήμερα είμαστε εμείς, θα μας κρίνει ο λαός. Το είπε προχθές ο Μητσοτάκης, ότι λογοδοτεί μόνο στον λαό. Το είπε και ο Παπανδρέου το 1989. Δεν υπάρχουν θεσμοί παρά μόνο ο λαός, που θα μας κρίνει. Αυτό δεν είναι “ίδιον” μιας υγιούς δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο ομότιμος καθηγητής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More