Νικαράγουα: Κανένας δεν είναι ασφαλής από τον «μηχανισμό καταστολής» του προέδρου Ορτέγα
«Κανένας δεν είναι ασφαλής» έναντι του «μηχανισμού καταστολής» που έχει στηθεί στη Νικαράγουα από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα κι απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με τρόπο «άνευ προηγουμένου», κατήγγειλε χθες Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία.
Είτε πρόκειται για «αυτόχθονες ηγέτες, δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρηθεί απειλή για τις κυβερνητικές πολιτικές, οι αρχές συνεχίζουν να ενισχύουν το κλίμα φόβου στο οποίο κάθε διαφωνία επισύρει φυλάκιση, εξορία ή εξαφάνιση», τόνισε η Άνα Πικέρ, διευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ που είναι αρμόδια για την αμερικανική ήπειρο, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.
Μετά το κύμα διαδηλώσεων που μετατράπηκε σε αντικυβερνητική εξέγερση το 2018, με πάνω από 300 νεκρούς σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο οποίο ο πρόεδρος Ορτέγα και η σύζυγος και αντιπρόεδρός του Ροσάριο Μουρίγιο είδαν απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ, εκατοντάδες άνθρωποι «φυλακίστηκαν άδικα» και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εξοριστούν, συνέχισε η οργάνωση.
Κάλεσε την κυβέρνηση Ορτέγα να «βάλει αμέσως τέλος σε κάθε πρακτική καταστολής» και να τερματίσει επίσης την «ποινικοποίηση της διαφωνίας», ώστε να είναι εγγυημένη η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συλλογικότητα Nicaragua Nunca Más έχει καταγράψει πάνω από 2.000 αυθαίρετες συλλήψεις και τουλάχιστον 229 υποθέσεις βασανισμού κρατουμένων από το 2018, ενώ ο Μηχανισμός για την Αναγνώριση των Πολιτικών Κρατουμένων στη Νικαράγουα λέει πως τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους.
Από τον Φεβρουάριο του 2023, η κυβέρνηση Ορτέγα στέρησε τη νικαραγουανή εθνικότητα από περίπου 450 πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, διανοούμενους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είτε εξωθήθηκαν στην εξορία ή απελάθηκαν.
Η Αμνηστία αξιώνει η κυβέρνηση Ορτέγα να βάλει τέλος στις πρακτικές αυτές και να αποκαταστήσει πλήρως τα δικαιώματα όλων όσοι τα στερούνται.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα, 79 ετών, άλλοτε ηγέτης ανταρτών που εξελέγη πρόεδρος αρχικά τα χρόνια του 1980, μετά τον θρίαμβο της επανάστασης των σαντινιστών, επανήλθε στην εξουσία το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται σε εκλογικές διαδικασίες που αρνούνται να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί. Αναθεώρησε πάνω από δέκα φορές το Σύνταγμα του κράτους της κεντρικής Αμερικής, ώστε να μπορεί ιδίως να παραμείνει πρόεδρος για απεριόριστο αριθμό θητειών.
Ο άλλοτε ηγέτης των ανταρτών επικρίνεται για την επιβολή ολοένα πιο αυταρχικού καθεστώτος στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με επτά εκατομμύρια κατοίκους από τη διεθνή κοινότητα, μαζί με τη σύζυγό του, που έγινε «συμπρόεδρος» έπειτα από νέα αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.
Μετά την επικύρωσή της, το ζευγάρι των ηγετών θα συγκεντρώσει στα χέρια του ακόμα περισσότερες εξουσίες, θα μπορεί να συντονίζει νομοθετικά, δικαστικά κι εκλογικά όργανα και να διαχειρίζεται θέματα της αυτοδιοίκησης —επαρχιών και δήμων— που ως τώρα είχε κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας, δυνάμει του θεμελιώδους νόμου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More