Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Νεκρός ποταμός, χωρίς υδρόβια ζωή» ο ιερός Γιαμούνα στην Ινδία σύμφωνα με περιβαλλοντολόγο (video)

Ένας περιβαλλοντολόγος χαρακτήρισε την Κυριακή τον ποταμό Γιαμούνα «εντελώς νεκρό», επικαλούμενος το άγονο υδάτινο τοπίο του και τον πνιγηρό τοξικό αφρό που καλύπτει πλέον την επιφάνειά του.

Ο ιερός για τους Ινδουιστές ποταμός, παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα τις τελευταίες μέρες, καθώς βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν την επιφάνειά του να καλύπτεται από έναν πυκνό αφρό.

«Το νερό του Γιαμούνα είναι μαύρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πλην των μηνών που βρέχει», δήλωσε ο Vimlendu Jha, Ινδός περιβαλλοντολόγος και εκτελεστικός διευθυντής της Swechha India, μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ρύπανση του ποταμού Γιαμούνα. «Η ρύπανση γίνεται ορατή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά ο ποταμός είναι κυριολεκτικά νεκρός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Ο Jha απέδωσε το φαινόμενο του αφρισμού του ποταμού στην απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων και αστικών αποβλήτων στον ποταμό χωρίς επεξεργασία. Το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, το οποίο απελευθερώνει απόβλητα στον ποταμό, συμβάλλει επίσης σημαντικά στα ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης. «Σχεδόν 3.500 εκατομμύρια λίτρα αποβλήτων απορρίπτονται στον ποταμό καθημερινά», δήλωσε ο Jha.

Αλλά η κύρια ευθύνη για τη ρύπανση του Γιαμούνα είναι η ρύπανση του ίδιου του Δελχί. «Οι 17 αποχετεύσεις που εκβάλλουν στον ποταμό είναι η κύρια αιτία και ο αφρός είναι μόνο μια ένδειξη του είδους των χημικών ουσιών, του είδους του αφρού, του είδους των λυμάτων που απορρίπτονται μέσω αστικών και βιομηχανικών πηγών».

«H ποιότητα του νερού δεν είναι κατάλληλη ούτε για κολύμπι ζώων, μόνο για βιομηχανική ψύξη. Υπάρχουν επίσης αναθυμιάσεις, υπάρχει μεθάνιο που βγαίνει από τον ποταμό σε διάφορες περιπτώσεις, ένα εντελώς νεκρό ποτάμι χωρίς υδρόβια ζωή, τα επίπεδα κολοβακτηριδίων είναι υψηλά», πρόσθεσε ο Jha.

Άμεσος είναι και ο αντίκτυπος στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με το νερό του ποταμού. «Έχουμε το Chhath Puja (ινδουιστικό φεστιβάλ) που έρχεται και θα υπάρξουν λίγες χιλιάδες άνθρωποι που θα κάνουν μια ιερή βουτιά στο ποτάμι. Τέτοιο τοξικό νερό όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα έχει βλαβερές επιπτώσεις… δερματικές διαταραχές, αναπνευστικές διαταραχές, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο. Έτσι, δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική ανησυχία, αλλά και μια ανησυχία για τη δημόσια υγεία».

Ο επί δεκαετίες αγώνας του ποταμού Γιαμούνα με τη ρύπανση παραμένει μια τρανή απόδειξη της περιβαλλοντικής κρίσης της Ινδίας, με μια κραυγαλέα έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αφήνοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τα νερά του.

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More