Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco το Μαίναλο

Όλοι μας στην Αρκαδία, πρέπει, συντονισμένα και ομαδικά, να εργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα, ενιαίο, πλήρως τεκμηριωμένο σχέδιο, το οποίο και θα το προωθήσουμε στην κυβέρνηση και στην κεντρική εξουσία, ώστε να διεκδικήσουμε ένα ελεύθερο από ανεμογεννήτριες Μαίναλο, ένα ορεινό σύμπλεγμα, όπου η ειδική χωροταξική μελέτη να το προστατεύει και να ορίζει ζώνες δράσης. Γιατί όχι, να διεκδικήσουμε και την κήρυξή του σε μνημείο πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς απ’ την Ουνέσκο“.

Αυτό δήλωσε, σε εκδήλωση της Τρίπολης, ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, πολιτικός μηχανικός, Θανάσης Χωματάς.

Μιλώντας για το δίκτυο μονοπατιών ορεινής πεζοπορίας στο Μαίναλο, για την προστασία του και την οικοανάπτυξη, ο Θανάσης Χωματάς, τόνισε τα εξής: ” Θέλουμε μία ήπια ανάπτυξη, έναν ήπιο οικοτουρισμό. Θα πρέπει να διαφυλαχθεί η προστασία και τα οικοσυστήματα του ορεινού όγκου. Χρειαζόμαστε ένα χωροταξικό σχέδιο που θα έχει αυτές τις πρόνοιες. Πρέπει να υπάρξει εξαίρεση επενδύσεων αιολικών πάρκων. Να προφυλαχθούν τα πολιτιστικά και τα φυσικά χαρακτηριστικά του μοναδικού αυτού ελατοδάσους. Το βουνό έχει ιδιαίτερους οικισμούς, το βουνό είναι ένα αρχέτυπο του Αρκαδισμού και του Αρκαδικού Ιδεώδους. Είναι το λίκνο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι το βουνό, που τα τελευταία χρόνια, με την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη, βοηθά την τοπική κοινωνία, την οικονομία αυτής, αλλά και όλα όσα πρέπει να προσφέρει στο περιβάλλον και στην ισορροπία, ένα τέτοιο βουνό“.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, ανέφερε τα εξής: ” Για να μιλήσουμε για δίκτυα μονοπατιών και άλλα τέτοια, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα με την προστασία του Μαινάλου, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος που ακόμα το περιμένουμε. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για ήπια ανάπτυξη, εάν δεν βγει το Προεδρικό Διάταγμα. Εμείς, ζητάμε την ήπια ανάπτυξη, μέσω της πεζοπορίας, της ορεινής ποδηλασίας, της αναρρίχησης, του πολιτισμού της περιοχής και του μπραντ νέιμ. Η Αρκαδία απ’ την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείται στην τέχνη. Θέλουμε τέτοια προσέγγιση“.

Στην εκδήλωση, μίλησαν και οι Γιώργος Καραγιάννης (πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ 5 ΕΝΤΕ και συνοδός βουνού) και Γιάννης Λαγός (πρόεδρος της Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ., εμπνευστής και συντονιστής του Menalon Trail), όπου και αναφέρθηκαν στον οικοτουρισμό, στις ήπιες υπαίθριες δράσεις και στα πιστοποιημένα μονοπάτια.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν ” βιώσιμα ορεινά μονοπάτια και οικοτουρισμός στην Αρκαδία: Προστασία και Ανάπτυξη΄΄.

Ήταν ενταγμένη στις δράσεις ενός προγράμματος (Progress), που συμμετέχει ο δήμος Τρίπολης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More