Να επανεξεταστεί το θέμα των τοπικών ΔΟΥ ζητάει το Επιμελητηριακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου
Να επανεξεταστεί το θέμα της παραμονής και της αναβάθμισης των τοπικών Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, ανά Περιφερειακή Ενότητα, ζητά με επιστολή του στην κυβέρνηση, η διοίκηση του Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου.
Η επιστολή, αφορά και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Επίσης, έχει κοινοποιηθεί στους βουλευτές της Πελοποννήσου, στα Επιμελητήρια, αλλά και στις ΔΟΥ της Πελοποννήσου.
Το Επιμελητηριακό Συμβούλιο, αναφέρει, ότι, οι αλλαγές που είναι να γίνουν με τις τοπικές ΔΟΥ, (…) θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες και τους επαγγελματίες κάθε περιοχής που η κάθε μία έχει τις ιδιαιτερότητές της (ορεινότητα ή και νησιωτικότητα) και σε πολλές υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο που δυσχεραίνουν την προσβασιμότητα στο κέντρο της Περιφέρειας. Για παράδειγμα η Λακωνία έχει περιοχές που απέχουν πάνω από 100 χιλιόμετρα από το κέντρο του νομού και πάνω από 150 από το κέντρο της Περιφέρειας (…).
Η επιστολή, στέκεται και σε άλλα ζητήματα : (…) Επιπλέον η ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση που διενεργείται σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει συνδυαστεί με αντίστοιχα μέτρα για την εκπαίδευση του πληθυσμού, ώστε, δυστυχώς, να μιλάμε για ψηφιακό αναλφαβητισμό. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τα προβλήματα της έλλειψης ευρυζωνικότητας σε πολλές περιοχές. Κατά συνέπεια οι προωθούμενες αλλαγές επιβαρύνουν, όσον αφορά τόσο χρονικά όσο και οικονομικά τους πολίτες (…).
Το Επιμελητηριακό Συμβούλιο, ζητά απ’ τους υπεύθυνους, να λάβουν σοβαρά υπόψη, τη διαφορά, μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας, τόσο στο θέμα της ευρυζωνικότητας και της μετακίνησης των πολιτών, όσο και στο θέμα της εξοικείωσης με την ψηφιοποίηση.
Καταλήγει το κείμενο της επιστολής, ως εξής: (…) Οι Δ.Ο.Υ. στην Περιφέρεια ανταποκρίνονται, γενικά, στα καθήκοντά τους και θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την υλοποίηση ριζικών αλλαγών, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα παρά θα επιλύσουν:
- Αποτελεί σημαντική υποβάθμιση για έναν ολόκληρο νομό να μην έχει μία Δ.Ο.Υ. με όλα τα φορολογικά αντικείμενα που θα εξυπηρετεί τους πολίτες λόγω και όλων των ιδιαιτεροτήτων της επαρχίας που αναφέραμε ανωτέρω.
- Η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ είναι ενάντια στην αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Χάνονται από την περιφέρεια θέσεις εργασίας ενώ το ζητούμενο είναι η αύξησή τους και η χορήγηση κινήτρων για παραμονή των νέων στην ύπεθρο για την αναζωογόνησή της. Η συρρίκνωση των δημόσιων δομών έχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες στη συνολική οικονομική δραστηριότητα του κάθε νομού, άρα και της χώρας.
- Ο βαθμός ψηφιοποίησης και η έλλειψη ψηφιακής εκπαίδευσης θα αυξήσουν τη φυσική παρουσία στις όποιες υπηρεσίες δημιουργηθούν στο κέντρο, την ταλαιπωρία και το κόστος διεκπεραίωσης των υποθέσεων που σχετίζονται με την ΑΑΔΕ / δημόσιο.
- Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, και δη η διάσωση των μικρών επιχειρήσεων, η μετακίνησή τους για τις υποθέσεις της ΑΑΔΕ στο κέντρο της Περιφέρειας αυξάνει το λειτουργικό τους κόστους.
- Για τους πολίτες, μια κεντρικοποιημένη δομή καθιστά την απευθείας συναλλαγή και εξυπηρέτησή τους ως φορολογούμενων δύσκολη έως αδύνατη χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου τρίτου, έναντι αμοιβής¨.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More