Ναυαγοσώστες στις παραλίες
Από τα Ψακούδια Χαλκιδικής μια ανάσα δροσιάς φτάνει στους τηλεθεατές μέσω της κάμερας της ΕΡΤ.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου ερευνά την παρουσία ναυαγοσωστών σε γνωστές παραλίες.
Οι Γαλάζιες σημαίες είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα για τις παραλίες που τις διαθέτουν. Γερακινή, Νικήτη, Μεταμόρφωση, Ψακούδια εκτός από τα βραβευμένα νερά τους διαθέτουν και τα μέσα που χαρακτηρίζουν τις παραλίες ασφαλείς για τους λουόμενους.
Τρείς άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την ζωή τους και οι αρμόδιοι βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό για να αποφευχθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά.
Ο Δήμος Πολυγύρου διαθέτει εννέα ναυαγοσώστες με επτά πύργους, εφοδιασμένους με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και σκάφη για έγκαιρη επέμβαση.
Εποπτεύοντας αφ’ υψηλού οι ναυαγοσώστες βρίσκονται σε συνεχή εγρήγοερση, αφού το “κακό” δεν χρειάζεται παρά λίγα δευτερόλεπτα απροσεξίας ή αβλεψίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν η παραλία είναι μήκους άνω των 400 μέτρων τότε ο νόμος απαιτεί την παρουσία δυο ναυαγοσωστών ενώ αν είναι άνω των 800 μέτρων τότε απαιτούνται τρεις. Αυτό βεβαίως για τις παραλίες που δεν είναι απομακρυσμένες, μικρές και μέσα στο πράσινο, τις οποίες επιλέγουν πολλοί για να έχουν την ησυχία τους και οι οποίες κρύβουν τους περισσότερους κινδύνους.
Το φαινόμενο των πνιγμών αφορά όλο τον μεσογειακό νότο, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία αν και ζούν δίπλα στην θάλασσα, πολλοί δεν γνωρίζουν κολύμβηση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας στους έξι Γάλλους δεν γνωρίζουν κολύμπι, με αποτέλεσμα οι πνιγμοί να έχουν λάβει μορφή επιδημίας. Κάθε χρόνο η χώρα καταγράφει περίπου 1.000 νεκρούς από πνιγμό εκ των οποίων οι άνδρες είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες, ενώ τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 22% των πνιγμών, με συχνότερα τα δυστυχήματα στις πισίνες. Οι Γάλλοι παρά τις περίπου 4.000 δημόσιες/δημοτικές πισίνες και με πάνω από 3.300.000 ιδιωτικές πισίνες που υπάρχουν στην χώρα, τις περισσότερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ακόμη παλεύουν με τα κύματα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More