Νέα χρονιά, καινούρια αρχή για μια ζωή με λιγότερο άγχος
Την ώρα που ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε χρονιά, ας αναλογιστούμε την ευλογία που είχαμε να φτάσουμε μέχρις εδώ, και ας επανεκτιμήσουμε τη διαδρομή της ζωής μας. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το άγχος «ροκανίζει» τη ζωή μας, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και δεν κάνει διακρίσεις, αφού εμφανίζεται στη ζωή ακόμα και των μικρών παιδιών.
Τη νέα χρονιά ας κάνουμε ας κάνουμε μια καινούρια αρχή προσπαθώνταςνα μετριάσουμε το άγχος στη ζωή μας.
Δεν χρειάζεται να κάνουμε δραστικές αλλαγές για να βρούμε ηρεμία στην καθημερινότητά μας. Ας αρχίσουμε με μικρές προσαρμογές στην καθημερινή μας ρουτίνα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια ζωή με λιγότερο άγχος.
Αφήστε αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε
Η ιδέα της μη προσκόλλησης- όχι μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά και στις ιδέες, τις σκέψεις και τον έλεγχο, βασίζεται στις αρχές του Βουδισμού. Υποφέρουμε επειδή είμαστε προσκολλημένοι σε παροδικά φαινόμενα. «Χάνεις μόνο αυτό στο οποίο προσκολλάσαι».
Στη ζωή συμβαίνουν απροσδόκητα γεγονότα, τα σχέδια αλλάζουν, οι άνθρωποι ενεργούν χωρίς να μπορούμε να τους κατανοήσουμε. Κι εμείς αναλωνόμαστε σε αυτά τα γεγονότα, προσπαθώντας να τα ελέγξουμε και να φέρουμε τα πράγματα όπως θέλουμε ή όπως περιμέναμε.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα στη ζωή είναι απλά πέρα από τον έλεγχό μας. Και εάν συνεχίσουμε να προσπαθούμε, θα μπούμε σε έναν ατέρμονο κύκλο που θα μας δίνει μόνο σε απογοήτευση και άγχος.
Καλλιεργήστε εποικοδομητικές σχέσεις
Οι σχέσεις, είτε είναι οικογενειακές, ρομαντικές ή άλλου είδους, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Μπορούν να μας προσφέρουν τεράστια χαρά και ικανοποίηση, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή άγχους και ανησυχίας.
Παρατηρείστε προσεκτικά τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον σας. Απομακρυνθείτε από όσους σας προσφέρουν στενοχώριες ή σας κάνουν να αισθάνεστε ανεπαρκείς.
Αποδεχτείτε την παροδικότητα
Όλα είναι προσωρινά. Ζούμε πολλαπλές αλλαγές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί από εμάς αντιστέκονται στην αλλαγή. Θέλουμε τα πράγματα να παραμένουν ίδια, να μην υπάρχουν κακές στιγμές. Όμως αυτή η αντίσταση μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος, επειδή έρχεται σε αντίθεση με τη ροή της ζωής.
Όταν αναγνωρίσουμε ότι όλα είναι προσωρινά, μπορούμε να απαλλαγούμε από τις προσδοκίες και τους φόβους μας.
Μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωή ως μια σειρά από στιγμές που πρέπει να βιώσουμε πλήρως, παρά ως μια σταθερή κατάσταση που πρέπει να διατηρήσουμε.
Νοηματοδότηση
Όπως τόσο εύστοχα τοποθετείται η ψυχολόγος –υπαρξιακή ψυχοθεραπεύτρια Εύη Δάλλα, στο άρθρο της για τη Νοηματοδότηση, «η ζωή δεν έχει κανένα εγγενές νόημα, άρα εμείς οι ίδιοι πρέπει να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας, δηλαδή να επιλέξουμε τις στάσεις ζωής που μας αντιπροσωπεύουν».
Και να ζούμε σύμφωνα με αυτές. Να απολαμβάνουμε τη ζωή, την ομορφιά της φύσης, την εμπειρία και την επαφή μας με τον κόσμο.
«Κατά τον Νίτσε, όποιος έχει έναν λόγο ύπαρξης (το γιατί ζει) μπορεί να αντέξει οποιεσδήποτε συνθήκες ύπαρξης (το πώς ζει)… Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μια κρίση (απώλεια, αρρώστια, θάνατος), μπορεί να μας αποκαλύψει το νόημα που έχει η ζωή μας και να μας προκαλέσει να αξιολογήσουμε και να ιεραρχήσουμε αυτά που πραγματικά αξίζουν για μας… Συχνά δειλιάζουμε, “ναρκώνοντας” τον εαυτό μας με ψεύτικες ελπίδες, με εμμονές σε στείρες ασχολίες, με επίμονο εστιασμό στο παρελθόν, με τυφλή αφοσίωση σε κάποια οργάνωση κ.ο.κ. Αυτό μας ανακουφίζει κατά κάποιον τρόπο, “αποστασιοποιώντας” μας από το παρόν και τις ευθύνες του. Όμως, αποφεύγοντας την πραγματικότητα, αγνοώντας ή υποτιμώντας τις απαιτήσεις του παρόντος, και επιμένοντας σε ουτοπιστικές αυταπάτες, χάνουμε την δυνατότητα να βιώσουμε την πραγματικότητα και να την μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία προσωπικής υπέρ-βασης και ενδυνάμωσης. Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, προκαλούμεθα να αλλάξουμε τον εαυτό μας.»
Λίγα λεπτά σιωπής κάθε μέρα
Στον ταχέως μεταβαλλόμενο, συνεχώς συνδεδεμένο κόσμο μας, η σιωπή είναι ένα σπάνιο αγαθό. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να βομβαρδιζόμαστε με θόρυβο και πληροφορίες που η ιδέα να μείνουμε για λίγο απομονωμένοι και σιωπηλοί φαντάζει παράξενη.
Η σιωπή μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε, να αναπνεύσουμε και απλά να είμαστε. Μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τον εαυτό μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο, απαλλαγμένοι από τους περισπασμούς του εξωτερικού κόσμου.
Θα εκπλαγείτε από το πόσο πιο ήρεμοι και πιο συγκεντρωμένοι θα νιώσετε εάν μένετε λίγα λεπτά σιωπηλοί. Είναι σαν να δίνετε στο μυαλό σας μια μίνι-διακοπή από όλο το θόρυβο και το χάος της καθημερινής ζωής.
Ζωή χωρίς άγχος μπορεί να ακούγεται κάτι εξωπραγματικό. Να θυμάστε ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή.
Σχετικά άρθρα:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More