Νέα έρευνα προβλέπει τρομακτική άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας
Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα προκαλέσει άνοδο 27 εκατοστών στη στάθμη της θάλασσας, ανεξάρτητα από την κλιματική κρίση, προειδοποιεί μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change».
Ερευνητές στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας παρατήρησαν τις αλλαγές στον όγκο του στρώματος πάγου στη Γροιλανδία και γύρω από αυτήν, και διαπίστωσαν ότι η απορροή των λιωμένων υδάτων ήταν ο κύριος παράγοντας. Στη συνέχεια, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι περίπου το 3,3% του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας – που αντιστοιχεί σε 110 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου – θα λιώσει αναπόφευκτα καθώς αντιδρά στις αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί. Αν και οι συγγραφείς δεν προσδιόρισαν χρονοδιάγραμμα, προβλέπουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να συμβεί από τώρα μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η έρευνα αποσκοπούσε αποκλειστικά στην εκτίμηση ενός ελάχιστου, ή «ενός πολύ συντηρητικού κατώτερου ορίου της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας», εξήγησε ο Τζέισον Μποξ, επιστήμονας της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας και της Γροιλανδίας.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι στις ΗΠΑ, η στάθμη θα μπορούσε να ανέβει έως και 30 εκατοστά μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Επίσης, μέχρι το 2050, οι πλημμύρες θα γίνουν 10 φορές συχνότερες από ό,τι σήμερα.
Όπως αναφέρει το CNN, αν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 762 εκατοστά σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πλανήτη.
Μέρη όπως η Γροιλανδία δεν χάνουν μόνο πάγο, αλλά και τη βαρυτική έλξη του πάγου στο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη της θάλασσας της Γροιλανδίας πέφτει ενώ αλλού ανεβαίνει, εξήγησε ο Γουίλιαμ Κόλγκαν, ανώτερος ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας. Ο ρυθμός αυτής της αλλαγής είναι το πρόβλημα, δήλωσε ο Κόλγκαν στο CNN, κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού το καλοκαίρι του 2021.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούμε στις αλλαγές τόσο γρήγορα», τόνισε.
Πριν από την έναρξη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου στη Γροιλανδία ήταν σπάνιο φαινόμενο. Αλλά από τη δεκαετία του 1980, η περιοχή θερμαίνεται κατά περίπου 1,5 βαθμό ανά δεκαετία – τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο ρυθμό – καθιστώντας ακόμη πιο πιθανό ότι οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν το όριο τήξης.
Η ποσότητα πάγου που έλιωσε στη Γροιλανδία μόνο μεταξύ 15 και 17 Ιουλίου – 6 δισεκατομμύρια τόνοι νερού την ημέρα – θα ήταν αρκετή για να γεμίσει 7,2 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ.
Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή αποδεικνύει ότι αν δεν περιοριστούν άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος, τα ακραία φαινόμενα τήξης θα είναι όλο και πιο έντονα και πιο συχνά.
ΠΗΓΗ: CNN
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More