Μ. Φαρδής (Διεθνής Ομ. Σκυροδέματος) στο Πρώτο για Τουρκία: Πολυκατοικίες σε ολόκληρες περιοχές είναι χτισμένες νύχτα (audio)
Ορισμένες πολυκατοικίες, κατοικίες, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, έχουν χτιστεί παράνομα, νύχτα σε καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αποκάλυψεο Μιχαήλ Φαρδής, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκυροδέματος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Γινόταν συστηματική καταπάτηση δημόσιας γης, για την ανέγερση πολυκατοικιών που στέγαζαν κόσμο χαμηλών εισοδημάτων. Μετά, σε κάθε εκλογικό κύκλο, η κυβέρνηση νομιμοποιούσε τις πολυκατοικίες αυτές, που είχαν χτιστεί νύχτα για να μπορέσουν να χτιστούν και ήταν εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας, διότι το βασικό κίνητρο για την κατασκευή τους ήταν να στεγαστεί αυτός ο κόσμος που χρειαζόταν στέγαση. Η πρακτική αυτή θα έλεγα πως έχει μηδενιστεί πλέον αλλά τα κτίρια υπάρχουν και είναι όχι απλώς ολόκληρες συνοικίες, αλλά είναι περιοχές στην περίμετρο μεγάλων πόλεων και είναι έτσι χτισμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρδής, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι κατασκευές αυτές έχουν λιγότερα σίδερα και επειδή το σκυρόδεμα με το υψηλό πορώδες δεν τα προστατεύει καλά από τη διάβρωση, τα σίδερα σκουριάζουν πολύ γρήγορα και ουσιαστικώς δεν έχουν καμία σχεδόν αντοχή σεισμό.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Φαρδή, υπάρχουν δύο κατηγορίες κτιρίων. Η μία είναι τα κυβερνητικά κτίρια, τα κτίρια δημόσιας χρήσης, όπως τα νοσοκομεία, τα πολυώροφα που στεγάζουν κτίρια γραφείων, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και από πλευράς μελέτης και κατασκευής και οπωσδήποτε αυτά δεν έχουν πρόβλημα σε περίπτωση σεισμού.
Υπάρχει όμως, προσέθεσε και μια πολύ μεγάλη κατηγορία κτιρίων, που στεγάζουν κυρίως ιδιωτικές κατοικίες του κόσμου με χαμηλά εισοδήματα που είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας. Για την ακρίβεια, πρωτοφανούς χαμηλής ποιότητας.
Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με το μέγεθος του σεισμού που ήταν πρωτοφανές επίσης, όπως και η έκταση της περιοχής που επηρεάστηκε και από τους μετασεισμούς, όλα αυτά οδήγησαν στα καταστροφικά αποτελέσματα που υφίστανται οι περιοχές.
«Μην έχουμε ψευδαισθήσεις, αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και πάλι θα είχαμε δει τραγικές συνέπειες, όχι συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες που είδαμε στην Τουρκία, αλλά οπωσδήποτε δεν θα ήταν κάτι το ασήμαντο», σημείωσε ο κ. Φαρδής, εκφράζοντας την γνώμη ωστόσο, ότι στην Ελλάδα κατασκευαστικά, «είμαστε αρκετά καλά».
«Τα νεότερα κτίρια δεν έχουν πρόβλημα. Κάποια λίγα από τα παλαιότερα μπορεί να έχουν πρόβλημα, αλλά όχι συστηματικά», σημείωσε ο κ. Φαρδής, θεωρώντας ασφαλή τα κτίρια της χώρας μας.
Ακόμα και κτίρια της δεκαετίας του 1950 έχουν αντοχή σε σεισμική δραστηριότητα, επισήμανε. «Έχουν σημαντική αντοχή για την οποία πιθανόν να μην έχουν σχεδιαστεί. Δηλαδή το γεγονός ότι έχουν πολλούς τοίχους, έχουν πολλά, σχετικώς μικρά, αλλά πολλά υποστυλώματα, καλής ποιότητας σκυρόδεμα τότε, αυτό τα έχει σώσει ακόμα και σε περίπτωση που δεν έχουν σχεδιαστεί για σεισμό, όπως είναι τα κτίρια της δεκαετίας του 50.
Περισσότερο τρωτά θα έλεγα πως είναι κάποια κτίρια της δεκαετίας του 70 ή του 80 που είναι με πυλωτή. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν πρόβλημα, περισσότερο από τα κτίρια της δεκαετίας του 50 ή του 60» ανέφερε ο κ. Φαρδής.
Μιλώντας τέλος, για τους Τούρκους συναδέλφους του, καθηγητές και ειδικούς του κλάδου, ο κ. Φαρδής, μέσα από την μακροχρόνια και αρκετά στενή συνεργασία μαζί τους, θέλησε να τονίσει ότι το επίπεδό τους είναι εξαιρετικά υψηλό, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε επίπεδο γνώσεων και τεχνικής επάρκειας από την Ελλάδα και από άλλες δυτικές χώρες και επισήμανε ότι αυτά τα αποτελέσματα που ζει η πληγείσα Τουρκία οφείλονται σε κοινωνικό πρόβλημα και όχι σε έλλειψη γνώσεων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More