Μ. Τσολιά: Πως δικαιολογείται η έξαρση των παιδικών ιώσεων (video)
Τις εκτιμήσεις της για τους λόγους που εμφανίζονται πρώιμα οι αναπνευστικές ιώσεις, ανέπτυξε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», η Μαρίζα Τσολιά καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας.
Η κ. Τσολιά σχολιάζοντας το αν είναι φυσιολογική η εμφάνιση το τελευταίο διάστημα πολλών ιώσεων που χτυπάνε τα παιδιά τόνισε πως: «Κάθε χρόνο το χειμώνα βλέπουμε έξαρση, έχουμε έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων, ιδίως της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Φέτος η αλήθεια είναι ότι η εποχιακή έξαρση άρχισε αρκετά νωρίτερα, Για καμία από τις δύο αυτές ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έχουμε δει έναρξη της έξαρσης τόσο νωρίς και ιδίως για τη γρίπη ακόμα πιο μπροστά και έχουμε και μεγαλύτερο συγκριτικά αρκετά, μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών από ότι τις χρονιές πριν την πανδημία τις πρόσφατες χρονιές πριν την πανδημία.
Τώρα που οφείλεται αυτό, θεωρούμε ότι πιθανότατα όλων αυτό, τα χρόνια της πανδημίας με τους περιορισμούς, τη μάσκα, την απομόνωση κλπ. δεν είχαμε κυκλοφορία των ιών, εμποδιζόταν η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, τα άτομα δεν είχαν ανοσία και επομένως τώρα είμαστε πιο ευάλωτοι και οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν ελεύθερα και με μεγαλύτερη ένταση».
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ιώσεις που εμφανίζονται είναι βαρύτερες, ανέφερε ότι: «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε δεδομένα ότι είναι βαρύτερες. Αυτές οι λοιμώξεις φέτος είναι περισσότερες, αλλά δεν έχουμε δεδομένα ότι είναι βαρύτερες από ότι παλαιότερα. Ας πούμε δεν έχουμε μεγάλο αριθμό εισαγωγών σε μονάδες Εντατικής θεραπείας.
Κάποια λίγα παιδάκια με αναπνευστικό, συγκυτιακό ιό βρογχιολίτιδα που χρειάζονται μια αναπνευστική υποστήριξη είναι ήπιου βαθμού αναπνευστική υποστήριξη. Δεν περνάνε πολλές μέρες σε μηχανικό αερισμό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ακόμα κι αν μπουν εκεί, δηλαδή μένουν για λίγο και χρειάζονται μια ήπια υποστήριξη. Το ίδιο και με τη γρίπη. Δεν έχουμε πολλές εισαγωγές παιδιών.
Τουλάχιστον έχουμε κάποιες λίγες, όχι όμως πολλές και πολύ σοβαρές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επομένως, δεν ξέρω αν δεν έχουμε δει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα αυτή τη στιγμή».
Ως προς τη μεγάλη προσέλευση γονέων με τα παιδιά τους σε νοσοκομεία Παίδων και την αναμονή, δήλωσε πως: «Είναι ένα φαινόμενο, παρατηρείται τη διάρκεια στη διάρκεια του χειμώνα. Δεν συμβαίνει πρώτη φορά και δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Συμβαίνει παντού όταν υπάρχει τέτοια τεράστια αύξηση του αριθμού των επισκέψεων.
Συμβαίνει διεθνώς σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου. Τώρα οπωσδήποτε δεν είναι σωστό να συμβαίνει και να υπάρχει τέτοια πολύωρη αναμονή. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσα σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου να το αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις την προσέλευση όταν γίνεται δεκάδες φορές μεγαλύτερη με το ίδιο προσωπικό και τις ίδιες εγκαταστάσεις. Επομένως, είναι κάτι που όλοι το αντιμετωπίζουμε. Προσπαθούμε και θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε καλύτερη βελτίωση στο θέμα αυτό.
Η μεγάλη προσέλευση προκύπτει λόγω της αυξημένης νοσηρότητας από την αύξηση αυτών των ιογενών λοιμώξεων. Αυτό αντικατοπτρίζει και συμβαίνει σχεδόν κάθε χειμώνα πριν την πανδημία. Το βλέπαμε αυτό άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο».
Επίσης συμπλήρωσε πως: «Το άλλο που συμβαίνει είναι ότι επειδή δεν είχαμε ιώσεις τα τελευταία χρόνια, οι γονείς δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να τις αντιμετωπίζουν. Έτσι λοιπόν πανικοβάλλονται εύκολα με το παραμικρό, ενώ όταν ένα παιδί έχει ένα πυρετό χαμηλό, μέτριο, είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει δυσκολία αναπνευστική με κάποιο αντιπυρετικό, ο πυρετός υποχωρεί και το παιδί είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορεί κανείς να περιμένει λίγο και να συνεννοηθεί βέβαια και με το γιατρό του. Ανησυχούμε με έναν πυρετό, δεν είναι λόγος η εμφάνιση απλώς ενός πυρετού να τρέχουμε αμέσως στις λίγες ώρες εμφάνισης ενός πυρετού να ζητούμε ιατρική βοήθεια.
Θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε δίνοντας αντιπυρετικά. Και βέβαια κοιτώντας σε τι κατάσταση είναι το παιδί, αν δεν έχει, αν έχει αναπνευστική δυσκολία, αν δεν φαίνεται καλά, δεν έχει καλό χρώμα, δυσκολεύεται, ασφαλώς και θα πάμε οποιαδήποτε στιγμή, αλλά θα πρέπει οι ήπιες καταστάσεις να τις αντιμετωπίζουμε στο σπίτι».
Ως προς την προστασία των ηλικιωμένων δήλωσε πως: «Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο στα άτομα μεγάλης ηλικίας και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Τους ηλικιωμένους μπορεί να τους προσβάλλει και να προκαλέσει βαριά πνευμονία και μάλιστα για τον αναμνηστικό συγκυτιακό ιό δεν έχουμε εμβόλιο. Να επισημάνουμε ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Να μην παραμελήσουμε να μην αμελήσουμε τον εμβολιασμό τους και έτσι να προφυλάσσονται. Αλλά παρ όλα αυτά, όταν μικρά παιδιά έχουν πυρετό, καλύτερα για λίγες μέρες να μην έρχονται σε επαφή με τις μεγαλύτερες ηλικίες».
Ακολούθως σχολίασε το αν έχουν εμφανιστεί συλλοιμώξεις και είπε ότι: «Είναι ενδιαφέρον αυτό ότι δεν έχουμε συλλοιμώξεις και ίσως ίσως είναι μια θεωρία ότι ο ένας ιός εμποδίζει τον άλλο, καμιά φορά που αν προσβληθεί από τον ένα ιό, εμποδίζει, αυτό είναι βέβαια λίγο θεωρητικό, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, είναι μια υπόθεση. Πάντως γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε ταυτόχρονες λοιμώξεις καθόλου με covid και γρίπη στα παιδιά ή άλλους ιούς.
Φαίνεται ότι ο covid είναι πολύ λιγότερο συχνός στα παιδιά που κάνουμε τα τεστ. Σε σύγκριση με τους άλλους ιούς βρίσκουμε ελάχιστα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα την ημέρα. Το άλλο που ήθελα να πω σχετικά και δεν το ανέφερα προηγουμένως είναι ότι επιπλέον των ιογενών λοιμώξεων βλέπουμε και πιο σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, δηλαδή σοβαρές πνευμονίες από βακτήρια, κυρίως πνευμονιόκοκκο.
Και αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως για να πάθεις μια πνευμονία βακτηριακή, συνήθως τον δρόμο τον ανοίγει μια προηγούμενη ιογενής λοίμωξη λόγω της μη κυκλοφορίας των ιών, τα προηγούμενα χρόνια δεν βλέπαμε ούτε βακτηριακές πνευμονίες. Και τώρα αυτό που συμβαίνει είναι επειδή αυξήθηκαν οι ιογενείς λοιμώξεις, αυξήθηκαν και οι βακτηριακές πνευμονίες που είναι από δευτερογενή εισβολή των βακτηρίων όταν ο ιός ανοίγει τον δρόμο. Επομένως και αυτό θέλει προσοχή και έχουμε δει αρκετές σοβαρές τέτοιες πνευμονίες και επιλεγμένες».
Αναφερόμενη στο αν περιμένουμε έξαρση φαινομένων από στρεπτόκοκκο, σχολίασε πως: «Β’ Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι αυτός που κάνει την αμυγδαλίτιδα τη μικροβιακή βακτηριακή αμυγδαλίτιδα στα παιδιά και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η Βρετανία πάντα είχε περισσότερο από ότι είχαμε εμείς, εμείς τέτοιες διεισδυτικές λοιμώξεις από αυτόν τον στρεπτόκοκκο και παλιότερα είχαμε, αλλά πολύ λίγες και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αύξηση αυτών των διαιτητικών λοιμώξεων και δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να δούμε στο μέλλον. Θα το δείξει η παρακολούθηση επιδημιολογίας. Δεν είχαμε πάντως πολλές τέτοιες, ενώ στη Βρετανία πάντα υπήρχαν σε μεγαλύτερο αριθμό».
Ως προς το ποια είναι τα συμπτώματα η κ. Τσολιά δήλωσε: «Μπορεί να είναι μη ειδικά τα συμπτώματα. Γι αυτό κάθε παιδί αν έχει υψηλό πυρετό, αν δεν φαίνεται καλά, αν έχει δυσκολία στην αναπνοή, δεν φαίνεται επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, δεν σηκώνεται να παίξει, να κάνει, δεν έχει καλό χρώμα, δεν παίρνει υγρά. Όλες αυτά είναι λόγοι για να τρέξουμε και να ζητήσουμε οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια. Είναι μια προκαλεί πολύ σοβαρές λοιμώξεις. Ζητούμε βοήθεια έγκαιρα.
Τώρα αν ένα παιδί είναι σε άριστη κατάσταση και έχει λίγες ώρες πυρετό, δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε και να πανικοβαλλόμαστε. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε Β’ αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Ποτέ δεν είχαμε τόσα πολλά περιστατικά, σε αντίθεση με άλλες χώρες που είχαν. Ο μηχανισμός είναι αυτός που σας είπα και πριν. Δηλαδή η αύξηση των ιογενών λοιμώξεων μειώνει την ανοσία και ανοίγει το δρόμο για βαριές βακτηριακές λοιμώξεις. Μέχρι στιγμής έχουμε δει κάπως αυξημένη συχνότητα, πνευμονιόκοκκος πνευμονιόκοκκου και τίποτα περισσότερο».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More