Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Στεφανίδης στο Πρώτο για το “Flag”: Ας μη μονοπωλούν κάποιοι τη φιλοπατρία εις βάρος άλλων – Ας είναι το έργο εκεί και ας ενοχλεί αλλά όχι αποκαθήλωση (audio)  

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Τώρα νομίζω ότι μιλάμε περί όνου σκιάς. Ένα δευτερεύον γεγονός προκαλεί την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, αν είναι δυνατόν, ζητείται η απομάκρυνση του πρόξενου επειδή έκανε μια εικαστική έκθεση, όπως πρέπει να κάνει» ανέφερε ο Μάνος Στεφανίδης ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σχολιάζοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, το ζήτημα που δημιουργήθηκε στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με το έργο “Flag”, κομμάτι της έκθεσης της εικαστικού Γεωργία Λαλέ που μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, απεσύρθη με εντολή του υπ. Εξωτερικών.

«Οι πρεσβείες μας πρέπει να προβάλλουν την ελληνική τέχνη και μάλιστα τη σύγχρονη, όπως μπορούν και το κάνουν αυτό πάρα πολύ ράθυμα και πάρα πολύ σπάνια» σημείωσε ο κ. Στεφανίδης, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να έχει εισπράξει ένα μπράβο ο γενικός πρόξενος για τη φιλοξενία της έκθεσης.

Καταθέτοντας την άποψή του για το συγκεκριμένο έργο, τόνισε «δεν είναι η ελληνική σημαία». «Δεν είναι αυτό η ελληνική σημαία. Είναι ένα σχόλιο πάνω στην ελληνική σημαία. Δεν είναι παραποίηση συμβόλου. Εγώ πρώτος θα το καταδίκαζα αν αντιλαμβανόμουν ότι υπάρχει διάθεση είτε λοιδορία είτε προσβολής του εθνικού μας συμβόλου, αλλά η έννοια της πατρίδας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ως εκ τούτου, ειδικά οι δημιουργοί έχουν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιούν την κοινή μας γλώσσα, τις κοινές μας συμβολικές εικόνες» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στο Προεδρικό Μέγαρο και μετά από επίσημη τελετή, έγινε αποδεκτό ένα έργο του Χρήστου Μποκόρου, «ένα πάρα πολύ ωραίο έργο, που είναι πάλι μια ελληνική σημαία, γεμάτη όμως φλογίτσες».

«Πρέπει να το έχετε δει γιατί κυκλοφορεί ευρέως και στο διαδίκτυο. Αυτό πρέπει να κατέβει; Είναι πάλι παραποίηση συμβόλου, είναι προσβολή; Δεν ξέρω. Στο ΕΜΣΤ, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπάρχει μια σκισμένη ελληνική σημαία πάνω σε μια γερμανική. Είναι ένα έργο του Βλάση Κανιάρη από τη δεκαετία του 70, όπου σχολιάζει τον εναγκαλισμό της Γερμανίας απέναντι στη μικρή και απροστάτευτη Ελλάδα. Πάλι ένα πολιτικό σχόλιο. Πρόκειται για έργα τα οποία δεν είναι ευχάριστα. Μπορεί να μας αρέσει κάτι ή να μη μας αρέσει. Δεν αποκαθηλώνουμε τα έργα και μάλιστα με εντολή άνωθεν και μάλιστα στη Νέα Υόρκη, στην πρωτεύουσα της Avant Garde» προσέθεσε ο κ. Στεφανίδης.

Ερωτηθείς για ποιον λόγο κατά την άποψή του, εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Στεφανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε όπως είπε, αντιλήφθηκε ότι μάλλον υπήρξε ενόχληση στην ομογενειακή κοινότητα. «Κάποιοι παράγοντες, γιατί εκεί υπάρχουν και κάποια ακροδεξιά στοιχεία και κάποιες παραθρησκευτικές οργανώσεις. Φούσκωσε το θέμα από τον πρόεδρο της Νίκης, όπου κράδαινε μέσα στη Βουλή μια άθλια φωτοτυπία, η οποία, αυτό με προσβάλει, γιατί εγώ το θεωρώ παραποίηση της σημαίας του Ολυμπιακού με τις κόκκινες ρίγες και ως Ολυμπιακός αντιδρώ. Αλλά δεν μπορεί τώρα την επίσημη ατζέντα να την καθορίζουν ακραία στοιχεία και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Ειλικρινά, σέβομαι απόλυτα την ευαισθησία όλων των συμπατριωτών μας, αλλά ας μη μονοπωλούν κάποιοι τη φιλοπατρία εις βάρος κάποιων άλλων. Δεν είναι ιδιοκτησία ούτε η σημαία, ούτε η πατρίδα, ούτε τίποτε. Και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέχνη. Η τέχνη είναι το τελευταίο μας καταφύγιο ελευθερίας, χαίρομαι επιτέλους που μιλάμε για τέχνη από το ραδιόφωνο, έστω μέσα από ένα πεποιημένο σκάνδαλο, γιατί περί αυτού πρόκειται. Σιγά το φοβερό παράπτωμα. Αλλά με ενοχλεί που ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος, όπως είναι ο κύριος υπουργός Εξωτερικών, εγνωσμένου κύρους, μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Ας είναι το έργο εκεί και ας ενοχλεί. Αλλά όχι αποκαθήλωση, όχι λογοκρισία. Δεν είμαστε σε δικτατορία» είπε καταλήγοντας ο κ. Στεφανίδης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More