Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Λώλης: Πρέπει να βρεθεί δομή φιλοξενίας για τα δύο ΑμεΑ που βασανίστηκαν σε ζωντανή μετάδοση

Ο 42χρονος youtuber στο Κερατσίνι που βασάνισε σε ζωντανή μετάδοση, δύο ΑμεΑ, είναι προφυλακιστέος με κακουργηματικές κατηγορίες, ενώ τα θύματά του είναι «εκτεθειμένα σε δευτερογενή θυματοποίηση», όπως τόνισε ο Διοικητής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Ρατσιστικής Βίας, Μιχαήλ Λώλης, μιλώντας στην εκπομπή «Newsrοom».

Ο διοικητής ζήτησε να λυθεί το θέμα της φιλοξενίας αυτών των παιδιών, «όπως γίνεται με τα ανήλικα θύματα κακοποίησης» και τόνισε:

Όταν είστε μάρτυρες ή θύματα ρατσιστικής βίας, θα καλείτε την υπηρεσία μας (ειδική τηλεφωνική γραμμή 11414) προκειμένου να προβαίνετε σε καταγγελίες, να στέλνετε μηνύματα. Η υπηρεσία μου είναι πάντα ανοιχτή να δεχτεί τον οποιονδήποτε χωρίς φόβο και θα τύχει της ανάλογης μεταχείρισης.

«Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι τα θύματα ρατσιστικής βίας δεν τυγχάνουν περαιτέρω ψυχοκοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης. Η υπηρεσία μας αυτεπάγγελτα κινήθηκε, και χωρίς να έχει γίνειε καταγγελία όπως έχει ακουστεί. Έπρεπε να εντοπίσουμε τη διεύθυνση, γιατί το να βλέπεις κάποιον σε ένα blog να εκπέμπει δεν σημαίνει ότι ξέρεις από πού εκπέμπει και ούτε είναι μια εύκολη διαδικασία και κυρίως ο λεπτός χειρισμός. Από τα θύματα πολύ προσεκτικά πήραμε καταθέσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Η ειδίκευση της υπηρεσίας μας να χειρίζεται θύματα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το ζήτημα είναι ότι τα θύματα αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένα σε μια περαιτέρω δευτερογενή θυματοποίηση. Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε ή δεν έχουμε αναπτύξει συνεργασίες σχετικά με δομή φιλοξενίας», είπε.

Στην ερώτηση πού μένουν τώρα αυτά τα 2 παιδιά, ο κ. Λώλης απάντησε:

Προφανώς δεν μπορώ να αποκαλύψω, πού φιλοξενούνται. Είναι σε ένα φιλικό σπίτι, αλλά δεν αποκλείεται το γεγονός ότι μπορεί κάποιος άλλος να τα χρησιμοποιήσει. Φυσικά έχει οριστεί κοινωνικός λειτουργός από την εισαγγελία, τον οποίο αναζήτησε η υπηρεσία μας. Είναι από μια δομή που ασχολείται με τέτοια ζητήματα, ο οποίος θα κάνει την κατάλληλη κοινωνική έρευνα.

Μιλάμε για άτομα με πολλαπλής ευαλωτότητας. Έτσι τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στερούνται ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι συνήθως χαμηλής οικονομικής τάξης, δεν έχουν, δεν απολαμβάνουν πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Δεν είναι μια απλή διαδικασία, είπε ο Μιχαήλ Λώλης και τόνισε:

Αν σαν ένα κράτος δικαίου, μια ευνομούμενη πολιτεία, θέλουμε να πούμε ότι μαχόμαστε τον ρατσισμό, πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναπτύξει μνημόνιο συνεργασίας με δομές και φορείς. Υπάρχει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, όπου όταν έχουν ένα κακοποιημένο ανήλικο βρίσκουν ας πούμε το «Χαμόγελο του Παιδιού» ή μια δομή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More