Μ. Καραγιάννης: Nέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις η επίσκεψη Σολτς (video)
Στις εξελίξεις στην περιοχή μας, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Σολτς, αναφέρθηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνούς Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Κινγκς Κόλετζ.
Όπως δήλωσε ο κ. Καραγιάννης: «Κατ αρχάς, χρόνια πολλά! Είναι σημαντική μέρα. Η επίσκεψη αυτή θεωρώ ότι έχει θετικό πρόσημο. Η γερμανική πλευρά προσπαθεί εδώ και 2 – 3 χρόνια να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι η Γερμανία έχει ένα νέο προσανατολισμό.
Προσπαθεί να εξελιχθεί σε μια ηγετική δύναμη μέσα στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και να αποκτήσει και πιο βαριά πολιτικά στρατιωτικά χαρακτηριστικά. Η Γερμανία παραδοσιακά είναι μια γεωοικονομική δύναμη. Τώρα προσπαθεί να αναπτύξει λοιπόν και κάποιες άλλες πτυχές της διπλωματίας της, όπως είναι βέβαια το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή. Θεωρώ λοιπόν ότι ήταν μια επίσκεψη που σίγουρα θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.
Από εκεί και πέρα, κοιτάξτε να δείτε. Η Γερμανία ως γνωστόν έχει μια στενή σχέση με Τουρκία. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ένας βασικός λόγος πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μέσα στη Γερμανία εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής. Επομένως, η Γερμανία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ισορροπήσει. Θεωρώ ότι πρέπει να θεωρήσουμε καλοδεχούμενη, αυτή την εξέλιξη και από κει και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η ελληνογερμανική σχέση».
Ως προς τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε: «Κοιτάξτε αν με ρωτούσατε πριν μερικούς μήνες εάν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα σας έλεγα ότι σχεδόν το αποκλείω γιατί αυτές οι δύο χώρες πολέμησαν πριν λίγα χρόνια. Είχαμε το 2006, αλλά και από το 2006 και μέχρι σήμερα υπήρχαν αρκετές αψιμαχίες στα σύνορα λόγω της Χεζμπολά. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η εξέλιξη σίγουρα δημιουργεί μια νέα δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιλυθούν αύριο οι ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά σίγουρα είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι αυτή τη συμφωνία τη στηρίζουν όλες οι δυνάμεις του Λιβάνου, ακόμα και η ίδια Χεζμπολά, που είναι κράτος εν κράτει πραγματικότητα.
Επομένως πρέπει να το βάλουμε στην ανάλυσή μας ότι τα πράγματα κάπως αλλάζουν και στην Ανατολική Μεσόγειο τουλάχιστον».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί το Ισραήλ θεωρεί ότι έχει κάνει μια μακροχρόνια επένδυση σε εμάς και στην Κύπρο. Εξάλλου ήταν αφύσικη, ξέρετε, αυτή η κατάσταση που υπήρχε μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας, δηλαδή υπήρχε όχι απλά μια ψυχρότητα. Υπήρχε σχεδόν μια ανοικτή αντιπαλότητα που κράτησε δέκα χρόνια για παραπάνω λόγους. Επομένως δεν θα μας επηρεάσει.
Εξάλλου, ξέρετε, στην διπλωματία δεν είναι άσπρο – μαύρο τα πράγματα. Για μένα ο σημαντικός δείκτης είναι πάντα η συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Από τη στιγμή που δύο χώρες, Τουρκία και Ισραήλ θέλουν να εξομαλύνει τις σχέσεις τους και θέλουν να αναπτύξουν μια καλύτερη οικονομική – εμπορική σχέση, δεν θεωρώ ότι αυτό επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα. Αν κάποια στιγμή που δεν το πιστεύω θελήσουν οι Ισραηλινοί να επενδύσουν όπως έκαναν τη δεκαετία του 90 και στον αμυντικό τομέα, δηλαδή να συνάψουν μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Τουρκία, αυτό θα είναι για μένα μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη. Δεν το βλέπω όμως αυτό να γίνεται και ίσα – ίσα τα μηνύματα που παίρνουμε από το Ισραήλ είναι πάρα πολύ θετικά.
Οι Ισραηλινοί μπορώ να πω ότι είχαν ένα άγχος αυτές τις μέρες μήπως δημιουργηθεί κάποια διπλωματική ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ελληνική και η κυπριακή πλευρά δείχνουν μεγάλη κατανόηση, γιατί όπως είπαμε δεν είναι άσπρο – μαύρο και εμείς μπορούμε αύριο να εξομαλύνουν τις σχέσεις μας με μια χώρα που ίσως δεν έχει πάρα πολύ στενή σχέση με το Ισραήλ. Στη διπλωματία όλα αυτά έχουν λυθεί».
Για το ενδεχόμενο να πέσουν οι τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απάντησε: «Δυστυχώς δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Θεωρώ ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και δύο – τρία χρόνια έχουν περάσει σε μια νέα φάση, μια φάση που δεν μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Είναι γεγονός πάντως ότι κάθε εβδομάδα έχουμε μια διαφορετική θα έλεγα δυναμική. Κάποιες φορές βλέπουμε τη ρητορική αυτή να ξεφεύγει. Κάποιες φορές βλέπουμε να έρχονται κάποια θετικά μηνύματα από την Άγκυρα. Θα διατηρηθεί η ένταση και το θέμα είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η ένταση αυτή βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ ειρήνης και πολέμου.
Δηλαδή βλέπουμε ότι πολλές φορές το καθεστώς στην Άγκυρα εργαλειοποιεί τις τουριστικές ροές, χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα οχήματα για να παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. Επομένως θα βρισκόμαστε σε αυτή τη γκρίζα ζώνη, όπου η Τουρκία με υβριδικές ενέργειες θα προσπαθήσει να δημιουργεί έναν εκνευρισμό στην Ελλάδα».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More