Μ. Γκάγκα στην ΕΡΤ: Οι προσδοκίες από το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία και οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών
Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και το ζήτημα της επικαιρότητας, με βάση το οποίο κλήθηκε να απαντήσει αρκετά φλέγοντα ερωτήματα είναι το θέμα το νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, μέσω αντιδράσεων.
Οι προσδοκίες από νέο νομοσχέδιο και τα κενά που καλύπτονται
«Είναι πάρα πολλά πράγματα που έχουν σχέση με αυτό το νομοσχέδιο. Το πρώτο είναι η κλινική άσκηση που δίνουμε στους απόφοιτους της Ιατρικής, όπως δίνεται άσκηση στους απόφοιτους της Νομικής Σχολής, πριν πάρουν την άσκηση επαγγέλματος. Εμείς δίνουμε άσκηση επαγγέλματος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.
Έπειτα, συνέχισε, τονίζοντας ότι αυτή η δυνατότητα που δίνεται δεν είναι η γνωστή σε όλους «ειδικότητα». «Είναι η άσκηση του επαγγέλματος του γιατρού ως γιατρός πια, αλλά σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με ανθρώπους που μπορούν να δώσουν συμβουλές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθεί κανείς με τα επείγοντα που είναι εξίσου σημαντικά. Υπάρχει ΦΕΚ για να μπορούν να κάνουν ανάνηψη. Άρα, αυτές είναι οι δυνατότητες που παρέχουμε για να ξεκινήσουν οι νέοι γιατροί πιο ομαλά».
«Υπάρχει, παράλληλα, η δυνατότητα για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να δουλεύουν κάποια απογεύματα και σε ιδιωτικές μονάδες», σχολίασε ο Απόστολος Μαγγηριάδης, παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων.
«Θέλουμε να βάλουμε και απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ»
«Στόχος μας είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας, δημόσια νοσοκομεία που δουλεύουν περισσότερες ώρες και που μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς. Ξέρετε ότι ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε πρωϊνά και απογευματινά ιατρεία. Θέλουν να βάλουν πρωινά και απογευματινά χειρουργεία και θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε αυτούς που εργάζονται και προσφέρουν στο ελληνικό δημόσιο σύστημα, να μπορούν να έχουν και μία περιορισμένη δυνατότητα ελεύθερου επαγγέλματος, όχι απαραίτητα με την έννοια να δουν ασθενείς, αλλά να κάνουν οτιδήποτε από συμβουλευτικές υπηρεσίες ή οτιδήποτε άλλο θέλουν», επεσήμανε η κ. Γκάγκα.
Η αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο
Η ιδέα σε ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργούσε, σε ένα σύστημα το οποίο δεν έχει ελλείψεις και δεν έχει καθυστερήσεις μηνών, σε πολλές περιπτώσεις σε χειρουργεία για σοβαρές περιπτώσεις. Τι απαντάτε;
Η κ. Γκάγκα τοποθετήθηκε στο ζήτημα, λέγοντας ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έχει ελλείψεις το σύστημα και γιατί δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς».
Οι χαμηλοί μισθοί των υγειονομικών
Σχετικά με τους μισθούς στον τομέα της Υγείας, υποστήριξε: «Οι γιατροί πρέπει να αμείβονται περισσότερο. Για τους γιατρούς υπήρχε πάντα ένα ξεχωριστό μισθολόγιο. Οι γιατροί μας πράγματι είχαν πολλές μειώσεις. Τις είχα και εγώ η ίδια, ως γιατρός. Είναι η πρώτη φορά τώρα, μετά από πάνω από 10 χρόνια που δίνουμε μια αύξηση, όχι αυτή που θα θέλαμε να δώσουμε. Η αύξηση είναι από 200 έως 400 ευρώ σε κάθε γιατρό και επιπλέον χρήματα σε αυτούς που είναι στις μονάδες του ΕΚΑΒ, στην Αναισθησιολογία και στα επείγοντα που νομίζουμε ότι είναι σημαντικό. Σαφώς είναι μικρότεροι οι μισθοί μας από τις υπόλοιπες χώρες. Από την άλλη μεριά, σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τους ίδιους μισθούς. Σίγουρα πρέπει να είναι υψηλότεροι, αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό πρόβλημα γιατί τώρα, στην πανδημία δώσαμε 2.000 αφορολόγητα. Και πάλι δεν ηθελαν να έρθουν οι γιατροί μας. Το εθνικό σύστημα πρέπει να γίνει πολλαπλάσια, πιο ελκυστικό».
«Οι γιατροί του δημοσίου συστήματος απέδειξαν στην πανδημία πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι το πρώτο πράγμα που έχουν στο νου τους είναι οι ασθενείς. Ήταν παρόντες διαρκώς. Δίμουν τον όρκο του Ιπποκράτη όλοι οι γιατροί και νομίζω ότι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι οι άρρωστοί τους. Εγώ θεωρώ ότι είναι εντάξει οι γιατροί και ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους την πρωινή», απάντησε η κ. Γκάγκα σε μια αντιπολιτευτική γραμμή που λέει ότι δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να έχουν το μυαλό τους στον ιδιωτικό τομέα και να αφήσουν τη δουλειά στο δημόσιο.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα τόνισε ότι θα ακυρωθεί, αφού καταστρέφει τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.
«Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα νησί μόνο του. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και καλό θα ήταν να δούμε πώς είναι τα άλλα συστήματα στην Ευρώπη, τα οποία είναι τελείως διαφορετικά.», πρότεινε η αναπληρώτρια υπουργός και συνέχισε «Παντού στην Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, έχουν άλλες δομές, έχουν ένα γενικά διαφορετικό προφίλ που ακολουθεί και τις ανάγκες των ασθενών. Ννομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τους καιρούς και όχι αυτό που πιστεύαμε ότι ίσχυε πριν 40 χρόνια».
«Θα πάμε πιλοτικά, θα βλέπουμε και θα αξιολογούμε. Γενικά κάθε αλλαγή θέλει το χρόνο της», τόνισε επιπλέον η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στο πότε θα είναι εμφανείς οι αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου»
Η αναπληρώτρια υπουργός, σχετικα με την εν εξελίξει υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», είπε ότι «Εμείς ως Υπουργείο Υγείας, έχουμε σχέση με τα παιδιά που έρχονται για λίγο καιρό στα νοσοκομεία, για να γίνει ένας έλεγχος ότι είναι καλά και ότι δεν έχουν επίσης κάτι μολυσματικό για να πάνε σε δομές, όπου αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας που έχει τις προνοιακές δομές. Στόχος μας είναι τα παιδιά να είναι προστατευμένα και να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να το επιβεβαιώνουν».
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More