Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Γιαβουνέλη στο Πρώτο για αίτημα Εισαγγελέα του ΔΠΔ: “Lawfare” για Χαμάς και Ισραήλ (audio)

«Αυτό που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό είναι η αυξανόμενη χρήση των μεθόδων της νομικής, μια δικαστηριοποίηση της διεθνούς ζωής σε μια προσπάθεια συνολικού πολέμου ανάμεσα στις χώρες» ανέφερε η Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας καθώς και για τρία ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

«Το λέμε lawfare, εργαλειοποίηση του νόμου» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Είδαμε πολύ πρόσφατα τη Νότιο Αφρική να πηγαίνει το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη λέγοντας ότι έχει παραβιάσει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία. Τώρα, μιλάμε για προσωπικές πλέον ευθύνες ενός εκάστου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» τόνισε η κ. Γαβουνέλη, εξηγώντας πως εάν το αρμόδιο τμήμα το δικαστηρίου αποφασίσει μέσα στους επόμενους μήνες να εκδοθούν τα εντάλματα, τότε οι χώρες που έχουν υπογράψει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατών, θα πρέπει εάν εμφανιστούν οι διωκόμενοι στο έδαφός τους να συλληφθούν. Στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν.

«Αυτό επίσης που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι από την πλευρά της Χαμάς έχουμε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εστιάζει κυρίως στους ομήρους που ταλαιπωρεί η Χαμάς, εστιάζει σε εγκλήματα σεξουαλικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των πολλών βιασμών που έγιναν στα δύο κιμπούτς στις 7 Οκτωβρίου και σε εκείνη τη συναυλία. Από την πλευρά του Ισραήλ, τους κατηγορεί πάλι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κυρίως για τη χρήση της πείνας ως εργαλείο πολέμου. Αυτό είναι που πραγματικά τσούζει, διότι είναι μια πολύ βαριά κατηγορία. Βεβαίως, ο εισαγγελέας έκανε την έρευνά του, μίλησε δηλαδή με όλους τους ανθρώπους στην περιοχή που θέλησαν να του μιλήσουν και επιπλέον έκανε κάτι ακόμα, κάλεσε και μια επιτροπή ειδικών, πέραν δηλαδή των ανθρώπων του γραφείου του, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Βρετανοί, πολύ γνωστοί δικηγόροι και νομικοί συνολικά και καθηγητές πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων η Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία είναι μια εξαιρετικά αξιόλογη δικηγόρος η ίδια, για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα του γραφείου του. Θέλησε δηλαδή να δείξει ότι έχει κάνει και το παραπάνω μίλι, για να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το δικαστήριο αν θα εκδώσει το ένταλμα ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει γίνει και η εξής ενδιαφέρουσα περαιτέρω διάκριση.

«Έχουμε μια διεθνή ένοπλη σύρραξη, λέει το δικαστήριο, ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Η Παλαιστίνη αναγνωρίζεται ως κράτος από το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και έχει υπογράψει χωριστά το καταστατικό, ενώ το Ισραήλ δεν το έχει. Και ταυτόχρονα θεωρεί και ως μη διεθνή ένοπλη σύρραξη τη διαμάχη ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Επομένως, βάζει και τα δύο πλαίσια. Αυτό είναι εξαιρετικά πρωτότυπο, αλλά είναι η πραγματικότητα στο πεδίο και προσπαθεί να βάλει τους κανόνες στο πεδίο χωρίς να κάνει καμία άλλη συζήτηση» περιέγραψε η κ. Γαβουνέλη.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι είναι χαρακτηριστικό πως ο εισαγγελέας έκανε ανακοινώσεις πριν την έκδοση των ενταλμάτων, σε αντίθεση με την περίπτωση του Ρώσου Προέδρου. «Αυτή τη φορά, ο εισαγγελέας κάνει όλη αυτή τη φασαρία την ώρα που κάνει την αίτηση για να εκδοθεί το ένταλμα το οποίο έχει μια διαφορά, δηλαδή είναι σαφές ότι κάτι γίνεται εδώ. Και βεβαίως είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες του τις ανακοινώσεις βάζει πρώτα τη Χαμάς και μετά το Ισραήλ» τόνισε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More