Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπρουνό Λεμέρ: Το Παρίσι είναι «αξιόπιστος σύμμαχος» της Ουάσιγκτον, αλλά συζητά και με το Πεκίνο

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος» των ΗΠΑ, αλλά ότι συζητά και με την Κίνα, μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν πρέπει να υπάρχουν παρανοήσεις πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Λεμέρ, ο οποίος συμμετείχε στην Ουάσιγκτον στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Λεμέρ δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θέλουν να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική πορεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά θέλουν να είναι «ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ».

«Προτού μεταβεί στην Κίνα, ο πρόεδρος Μακρόν τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μπάιντεν για να συντονίσει πράγματι τις θέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας έναντι της Κίνας», υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι υπήρχε μεγάλος συντονισμός μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσιγκτον στις θέσεις τους για τη χώρα αυτή και ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν μια «συντονισμένη προσέγγιση» όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα.

Ο Μακρόν προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι «ακόλουθος» της Ουάσιγκτον ή του Πεκίνου στο θέμα της Ταϊβάν, δηλώσεις που ερμηνεύτηκαν ως μια αποστασιοποίηση από την αμερικανική πολιτική.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Λεμέρ έκρινε ότι είναι προτεραιότητα να «ζητηθεί από την Κίνα να σταματήσει την κλιμάκωση στην Ταϊβάν».

Όσον αφορά την οικονομία, ο Λεμέρ αποδοκίμασε το γεγονός ότι «ορισμένοι (…) στις Ηνωμένες Πολιτείες νομίζουν ότι θα έπρεπε να αποσυνδεθούν πλήρως οι οικονομίες των χωρών της Δύσης – αμερικανικές και ευρωπαϊκές – και της Κίνας», ενώ «ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός».

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ανήλθαν το 2022 στο υψηλότερο επίπεδό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Ο Λεμέρ θεωρεί επίσης αναγκαίο να εξακολουθήσει να ζητείται η συμμετοχή της Κίνας, είτε πρόκειται για τη μη πώληση όπλων στη Ρωσία, είτε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή την αναδιάρθρωση του χρέους των φτωχών χωρών, των οποίων το Πεκίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές.

«Θέλουμε τη συμμετοχή της Κίνας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη σχέση της Κίνας είναι η συμμετοχή της», υπογράμμισε.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίησε να μην παρασυρθεί σε μια κρίση για την Ταϊβάν, ο Λεμέρ δήλωσε ότι η διαμάχη ήταν «πολύς θόρυβος για το τίποτα» γιατί ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει μια τέτοια προσέγγιση επί χρόνια.

«Θέλουμε η Ευρώπη να είναι κυρίαρχη. Εννοώ ότι σε θέματα γεωπολιτικής, βιομηχανίας, τεχνολογίας, θέλουμε η Ευρώπη να είναι περισσότερο ανεξάρτητη» δήλωσε ο Λεμέρ. «Αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της γαλλικής πολιτικής για περισσότερο από έξι χρόνια».

Ο Λεμέρ είπε ότι ο Μακρόν ζήτησε από την Κίνα να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον διάλογο για θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν. «Ζητούμε από την Κίνα να αποκλιμακώσει» τις στρατιωτικές της ενέργειες γύρω από την Ταϊβάν, δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More