Μπετέρμπιεφ (παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας): «Δεν μου αρέσουν οι συνεντεύξεις»
Σου αρέσουν οι συνεντεύξεις;» Ρωτάω τον πιο άγριο μποξέρ στην επαγγελματική πυγμαχία. Ο Artur Beterbiev, ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμάχος που έχει κερδίσει κάθε έναν από τους επαγγελματικούς του αγώνες με νοκ άουτ, με κοιτάζει ήσυχα καθώς σταθμίζει την απάντησή του στην ήπια σαρκαστική ερώτησή μου.
Ο 38χρονος Ρώσος, που κατέχει τους παγκόσμιους τίτλους ελαφρών βαρών IBF, WBC και WBO, χαϊδεύει τα γένια του και μετά μου απαντά ωμά: «Όχι».
Μακάρι να μπορούσα να πω ότι πέρασα τα προηγούμενα 20 λεπτά με τον τρομερό Beterbiev, δοκιμάζοντας τον με ερωτήσεις που τον πείθουν να ανοιχτεί και να συζητήσει τη μυστηριώδη αύρα του, το τρομακτικό ρεκόρ νοκ άουτ, την ισλαμική πίστη και τη φαινομενικά στενή του σχέση με τον Τσετσένο δικτάτορα Ραμζάν Καντίροφ.
Αλλά απαντά στις περισσότερες ερωτήσεις με διασκεδαστική υπεκφυγή. Είναι άλλη μια αναντιστοιχία, επειδή ο Beterbiev είναι «μάστορας» στο να μην λέει τίποτα και η συνέντευξή μας έχει ήδη κλονιστεί.
Ακόμη και οι ερωτήσεις σχετικά με την δυνητικά εκρηκτική υπεράσπιση του παγκόσμιου τίτλου του ενάντια στον σκληρό Anthony Yarde στο Wembley Arena το βράδυ του Σαββάτου έχουν αποσταλεί με λυσσασμένα σηκώματα των ώμων και γνωμικές απαντήσεις με μία πρόταση. Είναι πραγματικά κρίμα γιατί, αντί για την απαθή μάσκα που φοράει όταν χτυπάει τους αντιπάλους του, ο Μπετέρμπιεφ χαμογελά πολύ με έναν υπαινιγμό αταξίας και ξερό χιούμορ.
Έχει επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστορία και υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να φτάσουμε κάπου στα πρώτα πέντε λεπτά όταν εξακολουθώ να έχω μέτριες ελπίδες για μια αξιοπρεπή συζήτηση.
Έχω ακούσει ιστορίες για τον Beterbiev που τον έβλεπαν σε ένα αεροδρόμιο, να κάθεται μόνος του μετά από άλλη μια βάναυση νίκη μακριά από το σημερινό του σπίτι στο Μόντρεαλ. Λέγεται ότι είναι πάντα χωρίς συνοδεία ενώ περιμένει την πρώτη πτήση από μια παράξενη πόλη. Ποτέ δεν φαίνεται να γιορτάζει τις νίκες του ή να διακηρύσσει το μεγαλείο του ως μαχητής.
Ο Beterbiev απλώς εμφανίζεται στην ώρα του, κάνει ό,τι είναι συμβατικά υποχρεωμένος να κάνει στο buildup και μετά ανεβαίνει στο ρινγκ και χτυπά τον αντίπαλό του. Το επαγγελματικό του ρεκόρ είναι 18 αγώνες, 18 νίκες, 18 νοκ άουτ.
Είναι επίσης πολύ περισσότερα από μια απλή μηχανή καταστροφής. Ο Beterbiev είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Είναι σύζυγος και γιος. Ξέρω ότι ο Beterbiev είναι κοντά στη μαμά του και ότι έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ήταν μόλις 16 ετών.
Ξεκινάω λοιπόν ρωτώντας τον για τη μητέρα του. «Όταν ήμουν νέος με φροντίζει πολύ», λέει ο Beterbiev στα λειτουργικά αγγλικά του. «Κάνει προσωπική διατροφή για μένα, ετοιμάζει φαγητό και οτιδήποτε άλλο. Θυμάμαι εκείνη τη φορά που έχασα τον πατέρα μου, έλαβα μια πρόσκληση από ένα αθλητικό κολέγιο στη Μόσχα. Ήταν μια προσωπική πρόσκληση για μένα και ήταν και σαν Ολυμπιακή Ακαδημία πυγμαχίας. Είχαμε χάσει τον πατέρα μου εκείνη τη χρονιά, αλλά μου ζήτησε να πάω εκεί».
Ήθελε να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον θάνατο του μπαμπά του; «Υπάρχουν πολλοί [λόγοι], αλλά νομίζω ότι το κύριο πράγμα που ήθελε ήταν να συνεχίσω τη δουλειά μου».
Ο Beterbiev, ο οποίος είναι τσετσενικής καταγωγής, γεννήθηκε στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν. Στα 16 του πρέπει να ένιωθε πολύ μόνος, θρηνώντας για τον μπαμπά του και έχασε τη μαμά του, ενώ ζούσε 1.200 μίλια από το σπίτι στη Μόσχα.
«Ναι, ήταν δύσκολο», λέει ο Beterbiev πριν ξεσπάσει σε ένα απροσδόκητο χαμόγελο. «Αλλά πιστεύω ότι αυτό που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».
Υπήρξαν οικονομικά προβλήματα μετά τον θάνατο του μπαμπά του, ο οποίος ήταν οδηγός λεωφορείου, ενώ η μαμά του δεν έπαιρνε μεγάλο μισθό ως νοσοκόμα. «Θυμάμαι εκείνη την εποχή», λέει ο Beterbiev. «Ο μεγαλύτερος αδερφός μου πούλησε το αυτοκίνητό του όταν χρειαζόμασταν χρήματα για να πάμε σε ένα τουρνουά [πυγμαχίας]».
Ο Beterbiev εξελίχθηκε σε ερασιτέχνη πυγμάχο παγκόσμιας κλάσης και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012. Στο Λονδίνο το 2012 έχασε στους προημιτελικούς από τον Oleksandr Usyk, ο οποίος κατέχει αυτήν τη στιγμή τρεις από τους τέσσερις κύριους παγκόσμιους τίτλους βαρέων βαρών.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποφάσισε να μεταναστεύσει στον Καναδά. Η μητέρα του μένει τώρα μαζί του, η γυναίκα του και τα παιδιά του στο Μόντρεαλ και ρωτάω αν είναι νευρική πριν τους καβγάδες του.
«Πάντα ανησυχεί για μένα», λέει ο Beterbiev για τη μαμά του, «αλλά νομίζω ότι έχει ήδη προσαρμοστεί».
Τι γίνεται με τη γυναίκα του; Θα δυσκολευτεί να τον παρακολουθήσει να μπαίνει στο ρινγκ κόντρα στον Γιαρντ, ο οποίος σίγουρα θα είναι επικίνδυνος στους πρώτους γύρους του Σαββάτου; “Ισως ναι. Νομίζω ότι και αυτή ανησυχεί».
Ο Beterbiev μπορεί να είχε σταματήσει όλους τους επαγγελματίες αντιπάλους του, αλλά δεν είναι ανίκητος.
Υποφέρει και αυτός από νεύρα τη νύχτα του αγώνα; «Φυσικά», λέει γελώντας. «Αλλά δεν κάθομαι μόνο εκεί, νευρικός. Έχω πράγματα που σκέφτομαι. Κάθε φορά είναι διαφορετικό αλλά είναι και πολύ ενδιαφέρον. Μου αρέσουν αυτά τα συναισθήματα».
Ο Yarde, ένας 31χρονος Λονδρέζος που έχει κερδίσει 23 από τους 25 αγώνες του, είναι ένας αξιόπιστος αντίπαλος. Αλλά όταν έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο, φαίνεται στον Beterbiev ότι ο Yarde έχει μια πραγματική πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει; «Αυτό που κάνουμε στο ρινγκ είναι πιο σημαντικό από το πρόσωπο με πρόσωπο. Είμαι όλος συγκεντρωμένος στον εαυτό μου. Αυτό που κάνει είναι δικό του πρόβλημα».
Έχει δει πολύ Yarde σε κασέτα για να προετοιμαστεί; «Προσέχω αρκετά».
Ξέρω ότι βυθιζόμαστε σε προβληματικό έδαφος, γι’ αυτό δοκιμάζω μια διαφορετική προσέγγιση.
Ο Usyk και ο Beterbiev ήταν και οι δύο στο ριγκ για την προβλέψιμη διακοπή του Derek Chisora από τον Tyson Fury στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.
Μίλησε αυτός και ο παλιός αντίπαλος; «Όχι», λέει ο Beterbiev απότομα, ίσως στενοχωρημένος που ο Usyk πρόσφερε στον Yarde συμβουλές για το πώς να τον νικήσει.
Είναι ο Usyk ο πιο προικισμένος μαχητής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ; «Ας μην μιλήσουμε για αυτόν».
Δεν του αρέσει ο Usyk; «Όχι ως άτομο. Ίσως έκανε καλή δουλειά στην πυγμαχία, αλλά όχι ως άνθρωπος. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά».
Ρωτάω τον Beterbiev για δύο από τους πιο δύσκολους αγώνες του. Το 2018, ο Κάλουμ Τζόνσον τον γκρέμισε βαριά στον δεύτερο γύρο πριν ο Μπετέρμπιεφ νικήσει τον Άγγλο ελαφρού βαρέων βαρών στον τέταρτο. Μια προσπάθεια να συζητηθεί ο αγώνας κλείνει με μια εύστοχη απάντηση. «Ναι, είναι πυγμαχία».
Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More