Μπακαλιάρος: Ένα έθιμο που κρατάει ζωντανή την παράδοση
Η 25η Μαρτίου είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα, καθώς συνδυάζει τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εκτός από τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις, η ημέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο φαγητό που κυριαρχεί στα τραπέζια: ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, είτε στο σπίτι είτε σε κάποια ταβέρνα, με τις κρατήσεις να ανέρχονται στο 100%.
Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τη ποιότητα, τη χώρα προέλευσης και την ποικιλία του ψαριού και κυμαίνονται μεταξύ 8 και 24 ευρώ.
Δυσεύρετα αναμένεται να είναι τα τραπέζια στις ταβέρνες της Χαλκιδικής, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Ο παστός μπακαλιάρος μπορεί να δώσει πολλές συνταγές, το σίγουρο όμως είναι ότι χρειάζεται μούλιασμα σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες, ώστε να φύγει το περιττό αλάτι. Στη συνέχεια, κόβεται σε κομμάτια, αλευρώνεται και τηγανίζεται σε κουρκούτι, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Συνοδεύεται ιδανικά με σκορδαλιά, μια αλοιφή φτιαγμένη από σκόρδο, πατάτα ή ψωμί, λάδι και ξίδι.
Ρεπορτάζ: Φαίδων Τομόσογλου, Φρόσω Βάρβαρα
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More