Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μνημόνιο συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ

Την εμβάθυνση της συνεργασίας του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στους τομείς της έρευνας, των εκδόσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προβλέπει μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης και ο πρόεδρος του Τμήματος, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην από κοινού διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, θερινών σχολείων και συνεδρίων καθώς και στην από κοινού διεξαγωγή μελετών και ερευνών, οι οποίες στοχεύουν στη δημοσιογραφία και το δημοσιογραφικό επάγγελμα, τα ΜΜΕ και τον ευρύτερο χώρο της επικοινωνίας. Επιπλέον στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η από κοινού έκδοση συλλογικών τόμων και ειδικών ενθέτων και η παροχή στους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκπτωσης 20% επί των διδάκτρων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος.

«Το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπογράφουμε σήμερα δεν συνιστά απλά μια γέφυρα μεταξύ ενός πανεπιστημίου κι ενός πυλώνα δημοσιογραφικής παραγωγής. Αποτελεί μια απαιτητική και φιλόδοξη προσπάθεια σύζευξης, στο πλαίσιο της οποίας οι δυο πόλοι θα ανταλλάξουν εμπειρίες, για να αντιμετωπίσουν ο καθένας από τη σκοπιά του τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής» υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθυντής του ΑΠΕ – ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης τονίζοντας ότι η σημερινή συμφωνία «ανοίγει ουσιαστικά τον κύκλο της στενότερης συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

«Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ μεταφέρει όλη τη σύγχρονη θεωρητική επεξεργασία γύρω από τα ζητήματα των μέσων ενημέρωσης. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του αναμετράται καθημερινά με τη ζώσα πραγματικότητα της επικαιρότητας και επιχειρεί να τοποθετηθεί με αξιοπιστία και εγκυρότητα στον συναρπαστικό, αλλά ταυτοχρόνως δύσβατο κόσμο της ενημέρωσης. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ειδικά τη Θεσσαλονίκη, η σχέση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ενεργή και δυναμική λόγω της ισχυρής του παρουσίας με βάση την πόλη σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, από την Ήπειρο έως τη Θράκη και γενικότερα στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Περδικάρης.

Τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας, ανέφερε συγκεκριμένα τον χώρο της διασταύρωσης των ειδήσεων και της αντιμετώπισης των fake news ή τον τρόπο διαχείρισης των social media, που ορίζουν ένα εντελώς νέο τοπίο ενημέρωσης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ενημέρωση και η συμβολή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στη δημοσιογραφία και στις δημοσιογραφικές σπουδές» που διοργανώθηκε με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δημήτριος Γαλαμάτης μίλησε για την πρωτοβουλία της συνέργειας και της ώσμωσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η οποία, όπως τόνισε δεν είναι πρόσκαιρη ούτε συμπωματική, καθώς το Τμήμα Δημοσιογραφίας συμμετέχει στο δ.σ. του ΑΠΕ – ΜΠΕ με τον καθηγητή Αντώνη Σκαμνάκη παρακολουθεί τα δρώμενα στον χώρο των ΜΜΕ.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ» είπε ο κ. Γαλαμάτης και απευθυνόμενος στους φοιτητές είπε ότι είναι πολύ τυχεροί, για τη γνώση που παίρνουν, τις παραστάσεις με τις οποίες προσεγγίζουν τα θέματα και τη βιωματική σχέση που αποκτούν με τον σπουδαίο χώρο της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα υπηρετούν έναν χώρο που αποτελεί βασικό πυλώνα σε μία σύγχρονη δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την πολυφωνία.

«Τα κείμενα σας, οι εργασίες σας, οι διατριβές σας, το έργο των καθηγητών, πρέπει να αποτελεί πρώτη ύλη και για να χτίσουμε κώδικες δεοντολογίας στον χώρο και να για απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις του πλανήτη στην εποχή μας όπως είναι η παραπληροφόρηση που πάει βήμα – βήμα με τη δεσπόζουσα επέλαση του ψηφιακού κόσμου και οι άμυνες που πρέπει να δημιουργήσουμε στις κοινωνίες, ούτως ώστε να λαμβάνουν σωστή πληροφόρηση και αληθινή ενημέρωση» τόνισε, ενώ ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο νέο πάντρεμα της πανεπιστημιακής γνώσης με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» υπογραμμίζοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα στο πεδίο, στην πράξη, στην επιστημονική έρευνα.

«Το πρόβλημα των ΜΜΕ στην Περιφέρεια, είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα και την παρεμβατικότητα να βάλουν στη δημόσια σφαίρα, στη δημόσια επικαιρότητα σημαντικά γεγονότα. Στην Περιφέρεια από το Ταίναρο μέχρι τον Έβρο και από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν επιστημονική σκέψη, πολιτισμό, επιχειρηματικότητα. Υπάρχει ένας αέανος πλούτος σε όλα τα επίπεδα, βλέπεις σπουδαίους ανθρώπους.

Υπάρχει πλούτος που παράγεται, αλλά σπάνια και μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει αρνητική πτυχή θα βρεθεί στην κεντρική ενημέρωση, στις εφημερίδες, στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα», είπε.

Ένας από τους ρόλους που καλείται να εκπληρώσει σήμερα το ΑΠΕ – ΜΠΕ είναι να βοηθήσει να μπουν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» η δράση, ο πλούτος της Περιφέρειας σε όλες του τις εκφάνσεις, υπογράμμισε ο κ. Τζίμας και αναφέρθηκε επίσης στο δέσιμο της δημοσιογραφίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την έρευνα που παράγεται στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα τόνισε ότι ότι το ΑΠΕ – ΜΠΕ είναι ανοιχτό στις συνεργασίες και με τους τοπικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο και πρωτίστως τη Σχολή Δημοσιογραφίας.

«Από τα χρόνια των εμπειροτεχνών δημοσιογράφων φθάσαμε στα χρόνια των δημοσιογράφων επιστημόνων. Αυτός είναι ο στόχος μας και τον συνεχίζουμε και σήμερα» ανέφερε ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ σημειώνοντας ότι το Τμήμα πέρα από τα προπτυχιακό και τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχει έξι εργαστήρια, πιο πρόσφατα δημιούργησε την πλατφόρμα για τη Δημοκρατία στα ΜΜΕ και είχε την πρωτοβουλία του θεσμού για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Ο ίδιος συνέστησε στους φοιτητές να μην φοβούνται τον διάλογο με τους πολίτες, να μην τους βλέπουν ψηλά, να τους δίνουν χρόνο και χώρο και να φεύγουν από τη λογική της αντιπαράθεσης που έχει ως στόχο να «βγάζει είδηση».

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Τμήματος Δημοσιογραφίας ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης αναφέροντας ότι οι εντεινόμενες και συνεχείς προσπάθειες του ΑΠΘ είναι να μπορέσει να συνδεθεί με τους φορείς που έχουν παρέμβαση και σχετίζονται με τα αντικείμενα, τα οποία θεραπεύουν τα Τμήματά του.

Είμαστε στην εποχή της δημοσιογραφίας δεδομένων, των πλατφορμών μετάδοσης πληροφοριών, τον τελευταίο χρόνο στον αστερισμό της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εμείς έχουμε ανάγκη το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το ΑΠΕ- ΜΠΕ μας έχει ανάγκη. Έχουμε να ωφεληθούμε όλοι από τη συνεργασία» είπε ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας Ανδρέας Βέγλης.

Στο πρώτο δημοσιογραφικό πρακτορείο στην Ελλάδα, το «Reuter, Havas – Bullier» το οποίο λειτούργησε τον Ιούλιο του 1870 αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας Αντώνης Σκαμνάκης. Ακολούθησε, όπως είπε, το «Πρακτορείο Βορδεάνου», το οποίο άρχισε να μεταδίδει τηλεγραφήματα στις ελληνικές εφημερίδες προς το τέλος του 1872 και στη συνέχεια ίδρυσε οργανωμένο γραφείο με αντιπρόσωπο τον Αντώνιο Στεφανόπολις. Στο τέλος του 1905 δημιουργήθηκε, όπως επισήμανε το «Πρακτορείο Αθηνών».

ΑΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More