ΜΙΤ: Επιστήμονες δημιούργησαν ελεγχόμενο γαστρικό μπαλόνι για την απώλεια βάρους
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό γαστρικό μπαλόνι από σιλικόνη, το οποίο φουσκώνει λίγο πριν από το φαγητό και μετά συστέλλεται, βοηθώντας έτσι τα άτομα να διαχειριστούν το βάρος τους πιο αποτελεσματικά. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι όταν το μπαλόνι διογκωνόταν πριν από τα γεύματα, η πρόσληψη φαγητού μειωνόταν κατά 60%.
Τα γαστρικά μπαλόνια, τα οποία συνήθως περιέχουν αέρα ή φυσιολογικό ορό, εισάγονται στο στομάχι και δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την επιθυμία για υπερκατανάλωση. Ωστόσο, οι ασθενείς συχνά διαπιστώνουν ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των μπαλονιών μειώνεται καθώς το σώμα τους εξοικειώνεται με την παρουσία της συσκευής, οδηγώντας σε ανάκτηση βάρους.
(MIT)
Το νέο μπαλόνι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για άτομα που διστάζουν να υποβληθούν σε πιο επεμβατικές θεραπείες απώλειας βάρους, όπως χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, ή για όσους δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα απώλειας βάρους. Στόχος της ομάδας του MIT είναι να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των γαστρικών παρεμβάσεων. Για να το πετύχει αυτό, η ομάδα ανέπτυξε ένα μπαλόνι που μπορεί να φουσκώσει μέσω μιας μικρής αντλίας η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα φορητό σύστημα ελέγχου. Το μπαλόνι εισάγεται στο στομάχι μέσω του στόματος χρησιμοποιώντας έναν μακρύ και εύκαμπτο σωλήνα. Στη συνέχεια, συνδέεται με την εξωτερική μονάδα μέσω μιας τομής στο κοιλιακό τοίχωμα.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές σε τρεις χοίρους, συγκρίνοντας την ποσότητα της τροφής που απέμενε μετά το γεύμα των ζώων όταν το γαστρικό μπαλόνι ήταν διογκωμένο και όταν δεν ήταν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χοίροι κατανάλωναν λιγότερο φαγητό κατά περισσότερο από 60% όταν το μπαλόνι διογκωνόταν πριν από το φαγητό, σε σύγκριση με τις άλλες δύο συνθήκες.
Ενώ οι αρχικές δοκιμές διήρκεσαν πάνω από ένα μήνα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες για να αξιολογήσουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση στην απώλεια βάρους.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Device».
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More