Μια νέα αντιπεριφέρεια, ένα ταμείο και τεχνολογικά εργαλεία για την κλιματική αλλαγή στο σχέδιο δράσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την Κ. Μακεδονία
Μια νέα αντιπεριφέρεια σε θέματα κλιματικής ουδετερότητας και ανθεκτικότητας και μια ομάδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα έχει συντονιστικό και εκτελεστικό ρόλο, ένα ταμείο για την επιχορήγηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες απομάκρυνσης άνθρακα και εργαλεία τεχνολογίας παρατήρησης γης και τεχνητής νοημοσύνης πρωταγωνιστούν στο σχέδιο δράσης για μια ανθεκτική, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία.
Το σχέδιο εκπόνησε τα τελευταία δύο χρόνια ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, με θέμα «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία», που διοργάνωσαν το ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το πόρισμα της ομάδας εργασίας, που καταλήγει σε σχέδιο δράσης για μια ανθεκτική, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία παρουσίασε το μέλος της ομάδας εργασίας Σωτήρης Μυλωνάς, ο οποίος επισήμανε ότι στόχος της ομάδας ήταν η δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, μέσω της δημιουργίας μιας αντιπεριφέρειας και ενός μοντέλου αξιολόγησης προτεραιοποίησης και υλοποίησης των δράσεων. Όπως είπε, το σχέδιο δράσης για την Κεντρική Μακεδονία διαρθρώνεται σε τρεις κρίσιμες συνιστώσες, την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας και την εφαρμογή των τεχνολογιών έξυπνης πόλης.
Το 2023 η θερμοκρασία αυξήθηκε όσο αυξάνεται σε μια δεκαετία
Παρουσιάζοντας στοιχεία στην ημερίδα για την κλιματική μεταβολή, ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής στο University of New South Wales στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, σημείωσε ότι από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι σήμερα στη νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκε η συχνότητα των καυσώνων όχι κατά 30% αλλά κατά 30 φορές και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες από 40 ως 55 βαθμούς Κελσίου. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια θερμοκρασία, αυτή αυξήθηκε κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου μόνο το 2023 ενώ η ίδια αύξηση συνέβαινε σε μια δεκαετία.
Αναγκαία η εφαρμογή των νόμων
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ /ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του έργου της ομάδας εργασίας και σημείωσε ότι το σχέδιο εστάλη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή σχολίασε ότι από νομοθεσία και σχέδια στην Ελλάδα είμαστε αρκετά παραγωγικοί, ωστόσο τόνισε ότι οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή έγινε ήδη κρίση και τα αποτελέσματά της είναι οδυνηρά, υπογράμμισε την ανάγκη για τη λήψη ακόμη πιο γενναίων και δραστικών μέτρων και πρόσθεσε: «το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από τη φθορά».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα να διασφαλιστούν κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακας από ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα σχολίασε ότι οι αντιπλημμυρικές υποδομές δεν επαρκούν και συμπλήρωσε ότι χρειάζονται μεγάλα έργα και παρεμβάσεις ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου και ειδικά στα αστικά κέντρα.
Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως θετικά μηνύματα το ότι η Ελλάδα ηγείται στην ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το γεγονός ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης υλοποιούν το 90% των δράσεων της ΕΕ για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας όσον αφορά στον στόχο της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, υπολογίζοντας μάλιστα ότι έχει πετύχει μείωση κατά 55%. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να υπάρξουν στην Ελλάδα θεσμικές αλλαγές ώστε να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «απαιτούνται περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την πόλη και περίπου πεντακόσια εκατομμύρια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης» και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα το κεντρικό κράτος να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση της αποκεντρωμένης διαδικασίας σε ό,τι αφορά πόρους και αρμοδιότητες».
Τη σημασία της εφαρμογής της νομοθεσίας υπογράμμισε και ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας. Ο ίδιος σχολίασε ότι υπάρχει περιφερειακή στρατηγική, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν τοπικά σχέδια σε επίπεδο δήμων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι «αν έχουμε ένα ακραίο φαινόμενο σε αστικό ιστό όπως είναι η Θεσσαλονίκη, είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα, καταστροφές και θα κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές». Από την άλλη πλευρά σημείωσε ότι η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει πολύ σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και έχει θωρακίσει περιοχές σε 30 σημεία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More