Μια «βασίλισσα» του λαϊκoύ τραγουδιού γεμάτη πληγές – Οι έρωτες και οι τραγωδίες της Καίτης Γκρέυ όπως τις εξιστόρησαν Χρονάς και Λιάνης
«Η Γκρέυ ήταν ένας αδιατίμητος θησαυρός, μια γυναίκα που μεταμόρφωσε τις πληγές της σε τέχνη, αφήνοντας πίσω της μια ανυπέρβλητη μουσική κληρονομιά» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης μιλώντας για την σπουδαία τραγουδίστρια που απεβίωσε χθες έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. «Ξεκίνησε από την ορφάνια και έφτασε να γίνει η νούμερο ένα λαϊκή τραγουδίστρια για δεκαετίες» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο συγγραφέας και βιογράφος της, Γιώργος Χρονάς ενθυμούμενος τη μυθιστορηματική της ζωή, τους έρωτες και τα σπουδαία τραγούδια.
Επέβαλε όρους που μόνο που μόνο η Κάλλας είχε επιβάλει
«Η Καίτη Γκρέυ ήταν ένα πρόσωπο γεμάτο πληγές. Γεννήθηκε στη Σάμο, μεγάλωσε ορφανή – διπλή ορφάνια. Στα νιάτα της και στην εφηβεία της, βίωσε βιασμό. Φεύγει από το σπίτι της, έρχεται στα Ταμπούρια, φτωχή, ξυπόλυτη, ζητιανεύοντας. Δουλεύει όπου βρει για να βγάλει το μεροκάματο» ανέφερε ο Γιώργος Λιάνης ο οποίος αναφέρθηκε στο «μονόλογο της» τη βιογραφία που υπέγραψε ο κ. Χρονάς ο οποίος δήλωσε για το υψηλό νυχτοκάματο που έπαιρνε για τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα: «Επέβαλε όρους που μόνο που μόνο η Κάλλας είχε επιβάλει».
Μιλώντας για την σπουδαία τραγουδίστρια αναφέρθηκε τόσο στα δύσκολα παιδικά και εφηβικά της χρόνια όσο και στην πορεία της στα καλλιτεχνικά δρώμενα, λέγοντας ότι η Καίτη Γκρέυ έγινε η πρώτη γυναίκα που καθιερώθηκε στο λαϊκό τραγούδι, με το όνομά της να συνοδεύεται από τον χαρακτηρισμό “βασίλισσα”. Έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους του είδους, όπως ο Τσιτσάνης, ο Άκης Πάνου και ο Απόστολος Καλδάρας, ενώ φημιζόταν για το υψηλό της νυχτοκάματο και την ικανότητά της να επιβάλλει όρους στις συνεργασίες της.
Η Καίτη Γκρέυ ήταν γεμάτη πληγές
«Όλο αυτό το προσωπικό δράμα της αποτυπώθηκε στο εμβληματικό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, “Στα ξένα χέρια”. Ο Τσιτσάνης, ο μάγος, διαβάζοντας τη ζωή της και μαθαίνοντας την ιστορία της, έγραψε σε δέκα στίχους όλη της την τραγωδία. Όταν ακούς το τραγούδι αυτό, δεν μπορείς να μην κλάψεις» ανέφερε ο κ. Λιάνης.
Mιλώντας για την πολυτάραχη σχέση της με τον Στέλιο Καζαντζίδη στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο ο δημοσιογράφος που την είχε φιλοξενήσει στην εκπομπή «Οι τρεις Ρεπόρτερ» είπε: «Υπάρχουν δύο Γκρέυ, η πρώτη του Καζαντζίδη και μετά του Στέλιου. Αυτή η σχέση καθόρισε αμοιβαία και τους δύο. Η Γκρέυ ήταν τότε η μεγάλη σταρ, με εκατοντάδες εξώφυλλα. Έφερε τον Καζαντζίδη κάτω από τις φτερούγες της και τον ανέδειξε» ενώ αναφέρθηκε και στην απώλεια του παιδιού που κυοφορούσε λέγοντας ότι « δεν χάθηκε από ευθύνη της Γκρέυ, όπως έλεγε ο Στέλιος… αλλά χάθηκε στην οικογένεια δραματικά»
Αναφερόμενος στο ξεχωριστό ταλέντο της και τη δημοφιλία της σχολίασε ότι «ήταν μια τραγουδίστρια με μοναδικό μέταλλο στη φωνή. Το πάθος της ήταν ανεπανάληπτο – είχε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε, αυτό που λέμε ντουέντε. Οι ερμηνείες της στα τραγούδια “Στα ξένα χέρια” και “Βουνό” του Λουκά Ντάλια παραμένουν αξεπέραστες».
Βίωσε έντονη μοναξιά
Για την γνωριμία του με την σπουδαία τραγουδίστρια μίλησε στο EΡΤΝews o ποιητής και φίλος της Γιώργος Χρονάς λέγοντας «η Γκρέυ ήταν μια τραγουδίστρια μοναδική. Παρά τη δόξα της, βίωσε έντονη μοναξιά. Την έχω δει μόνη της, να ψάχνει συντροφιά, να μου λέει: «Μείνε στο σπίτι μου, γιατί αν φύγεις, θα αυτοκτονήσω».
Μιλώντας για την αυτοβιογραφία της δήλωσε: «ήμουν τυχερός που πριν από 50 χρόνια η Καίτη μου είπε τη ζωή της» θυμήθηκε λέγοντας ότι όλο το υλικό μετατράπηκε από κασέτες σε CD και πλέον σε ψηφιακή μορφή. Το έχω παραδώσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στο Μέγαρο Μουσικής.
Αναφερόμενος στην τηλεοπτική συνάντηση της Καίτης Γκρέυ και του Στέλιου Καζαντζίδη στο πλατό της ΕΡΤ ο κ. Χρονάς εξιστόρησε τα όσα διαδραματίστηκαν: «Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή συναντήθηκε με τον Καζαντζίδη στην ΕΡΤ, όταν εκείνος έκανε γυρίσματα για την τηλεόραση και η ίδια ήταν καλεσμένη σε ραδιοφωνική εκπομπή. «Ήταν μια αυστηρή, επαγγελματική φιγούρα, αλλά όταν την είδε, της είπε: “Γεια σου, Καίτη”, και εκείνη απάντησε: “Γεια σου, Στέλιο”. Αυτή η στιγμή ήταν μοναδική».
Ενθυμούμενος την πολύχρονη και πετυχημένη καριέρα της την χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Καίτη Γκρέυ και η Πόλυ Πάνου είναι τα σύμβολα του λαϊκού τραγουδιού. Η Γκρέυ ειδικά ήταν σαν να βρισκόταν στην κορυφή του Ολύμπου – μοναδική, ανεπανάληπτη».
Ερωτηθείς, τέλο,ς τι του είχε ζητήσει η Καίτη Γκρέυ ο βιογράφος της ανέφερε ότι ήθελε να γράψουν άλλο ένα βιβλίο, αυστηρό απέναντι στους τραγουδιστές που είχε γνωρίσει: «Παρότι το είχαμε συζητήσει πολλές φορές και πήγαινα σπίτι της με κασετόφωνο, το σχέδιο αυτό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ευτυχώς, μείναμε στη βιογραφία του 1982» τόνισε ο κ. Χρονάς.
Ποια ήταν η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και έχει τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή[2] και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη “Το μαράζι”. Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.
Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας
Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως: Ρόζα Εσκενάζυ, Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Ρίτα Σακελλαρίου, Σπύρος Ζαγοραίος, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Δάντης, Εκεινος και Εκείνος.
Σχετικές ειδήσεις:
- Καίτη Γκρέυ – 19 Ιανουαρίου 2025 – ERT.GR
- Πέθανε η Καίτη Γκρέυ – ertnews.gr
- Καίτη Γκρέυ: Από τα προσφυγικά στρατόπεδα του 1943 στα λαϊκά πάλκα
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More