Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης: «Το ελάχιστο η ειρηνική συμβίωση, όχι με το δάχτυλο στη σκανδάλη» – Ερντογάν: «Δεν είναι λίγα τα θέματα που συμφωνούμε με την Ελλάδα»

Μεγάλη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, έστω κι αν στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τεθεί το μείζον θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Είναι καλύτερα να συζητάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ζητήσει της αντιστροφή της μετατροπής της μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ανέφερε, μεταξύ αλλων:

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις, κοινούς τόπους, και να εξασφαλίζουμε το ελάχιστο, που είναι μία ειρηνική συμβίωση. Πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων. Οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν επιλυθεί. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει δομικά την πολιτική της ως προς τις δικές της διεκδικήσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα, η μεγάλη μας διαφορά: η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και να εξακολουθούμε να διαφωνούμε γι’ αυτό -και δεν προβλέπω ότι θα λυθεί το ζήτημα αυτό εύκολα-, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει, όπως σας είπα πριν, να είμαστε “με το δάχτυλο στη σκανδάλη”.

Το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση κορυφής της Δευτέρας, με την Αθήνα να καταθέτει διάβημα στην UNESCO, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται ο χαρακτήρας ενός μνημείου που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργει. Το γεγονός ότι η υλοποίησή της συμπίπτει με την επίσκεψή μου, θα μου επιτρέψει να θίξω το ζήτημα αυτό και να διερευνήσω αν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής αυτής της απόφασης».

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν, τάχθηκε όμως υπέρ της λύσης πακέτο στις διαφωνίες.

«Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Οταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές» επισήμανε.

Με αφορμή την αντιπαράθεση για τα θαλάσσια πάρκα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι τα θέματα κυριαρχίας πρέπει να συζητούνται, επαναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς και με ήπια διατύπωση το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

«Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις» τόνισε.

Στο μεταξύ, η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι δεν διαπραγματεύεται ζητήματα κυριαρχίας.

«Ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας εξ ορισμού δεν τίθενται σε συζήτηση. Οφείλουμε, όμως, πάντοτε να συνομιλούμε με αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια, για να προλαμβάνουμε κρίσεις και πάνω από όλα να εδραιώσουμε την ασφάλεια στη γειτονιά μας» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην ατζέντα της Δευτέρας βρεθεί η αξιολόγηση των συμφωνιών που υπογράφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, αλλά και θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα των επαφών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, των ΜΟΕ και της θετικής ατζέντας.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More