Με ηλεκτρικά εμφυτεύματα η διέγερση νευρών οδήγησε σε βάδιση παράλυτους ασθενείς
Καλά νέα για άτομα με κινητικά προβλήματα. Εννέα άνθρωποι παράλυτοι από τη μέση και κάτω μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά μετά από μια επαναστατική θεραπεία που ανέπτυξε μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.
Τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη των ασθενών διεγέρθηκαν με ηλεκτρικό εμφύτευμα. Η μελέτη διήρκεσε αρκετά χρόνια και προσφέρει ελπίδα σε άλλους ανθρώπους που έχουν μείνει παράλυτοι.
Οι ασθενείς που παρέλυσαν από τη μέση και κάτω έλαβαν ένα εμφύτευμα στη σπονδυλική τους στήλη που έστειλε ηλεκτρικά ερεθίσματα στα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των ποδιών. Το ηλεκτρικό ερέθισμα εφαρμόστηκε ταυτόχρονα με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα νευροκινητικής αποκατάστασης. Εννέα ασθενείς μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά, αλλά με πρόσθετα βοηθήματα ή πατερίτσες. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα των νευρώνων είχε κατά κάποιο τρόπο αναδιοργανωθεί.
Η διαδικασία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Η μελέτη διήρκεσε πέντε χρόνια και έγινε από ερευνητές στην Ελβετία. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιους νευρώνες να διεγείρουν μετά από μελέτες σε ποντίκια. Ωστόσο, η θεραπεία δεν είναι έτοιμη να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μια θεραπεία που θα μπορούσε να θεραπεύσει την παράλυση σε ανθρώπους έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το φάρμακο (ορός) δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε εργαστηριακό ποντίκι που δεν μπορούσε να κινήσει τα πίσω του πόδια λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Ο νέος ορός εγχύθηκε στον ιστό γύρω από τη σπονδυλική στήλη του. Μετά από 4 εβδομάδες, το ζώο μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ξανά τα άκρα του.
Με αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές θέλουν να ζητήσουν έγκριση για να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Samuel Stupp, ερευνητής ανέφερε ότι ” Είναι μια νέα ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, αλλά είχαμε αξιοσημείωτη επιτυχία στη βελτίωση της αποκατάστασης από τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης. Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού αποτελούν σημαντική πρόκληση για την επιστήμη εδώ και δεκαετίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, που μεταδίδει σήματα από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα, έχει περιορισμένη ικανότητα να αναρρώσει μετά από τραυματισμό”.
Μετάφραση: Μιιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More