Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετατροπή μιας παλιάς σουηδικής αποθήκης πετρελαίου σε ένα γιγαντιαίο υπόγειο «θερμός»

Φώτα εργασίας τοποθετημένα κατά μήκος κιγκλιδωμάτων φωτίζουν μια υγρή σπηλιά όπου οι εργάτες ετοιμάζονται να μετατρέψουν μια πρώην αποθήκη πετρελαίου σε «θερμός» ζεστού νερού για τη θέρμανση μιας σουηδικής πόλης.
Τα τρία σπήλαια, τα οποία είχαν αρχικά ανασκαφεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με συνολικό όγκο 300.000 κυβικών μέτρων, χρησίμευαν ως αποθήκη πετρελαίου μέχρι που εγκαταλείφθηκε ο χώρος το 1985.

«Τώρα τα μετατρέπουμε σε ένα γιγαντιαίο θερμός για την αποθήκευση ζεστού νερού», εξήγησε ο υπεύθυνος του έργου Ρίκαρντ Σβένσον στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης Malarenergi στην πόλη Βαστέρας. Ο χώρος θα «αποθηκεύει ενέργεια, την οποία μερικές φορές έχουμε περίσσευμα, και θα τη χρησιμοποιούμε σε περιόδους που υπάρχει έλλειψη», είπε.

Τα σπήλαια βρίσκονται κοντά στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας της Malarenergi, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και κυρίως θερμότητα μέσω της τηλεθέρμανσης, στους 130.000 περίπου κατοίκους του Βαστέρας.

Εκατοντάδες μέτρα σωληνώσεων εγκαθίστανται μαζί με τεράστιους εναλλάκτες θερμότητας, έτσι ώστε η περίσσεια θέρμανσης να μπορεί να θερμαίνει το νερό που είναι αποθηκευμένο μέσα και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά θερμότητας προς τα έξω όταν χρειάζεται.

Σε μια άλλη περιοχή, οι εργάτες τοποθετούν εκατοντάδες χαλύβδινες ράβδους για να κατασκευάσουν έναν παχύ τοίχο από οπλισμένο σκυρόδεμα, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως πώμα για το σπήλαιο. Μόλις ολοκληρωθεί η αναδιαμόρφωση, ολόκληρο το σύστημα του σπηλαίου θα πλημμυρίσει και θα σφραγιστεί οριστικά. Ο χώρος είχε προηγουμένως αδειάσει από πετρέλαιο, αλλά δεν είχε ποτέ απολυμανθεί σωστά.

«Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουμε την αποθήκη πετρελαίου και έτσι να εκμεταλλευτούμε έναν υπάρχοντα πόρο», δήλωσε στο AFP η Λίζα Γκράνστρομ, υπεύθυνη στρατηγικής της Malarenergi.

Ενώ το εργοστάσιο είναι ήδη σε θέση να αποθηκεύει θερμότητα σε δεξαμενές πάνω από το έδαφος, αυτές δεν έχουν ούτε κατά διάνοια το μέγεθος της νέας εγκατάστασης.

Ο όγκος είναι περίπου ισοδύναμος με 6.000 πισίνες αυλής και μπορεί να παρέχει περίπου 13 γιγαβατώρες (GWh), σύμφωνα με τη Malarenergi.

Νέο ενεργειακό τοπίο

Η δυνατότητα αποθήκευσης της πλεονάζουσας θερμότητας για μελλοντική χρήση σημαίνει ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας μπορεί να μειώσει την ανάγκη να θέσει σε λειτουργία εφεδρικές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, κατά τη διάρκεια ψυχρών περιόδων.

«Αυτό θα σημαίνει ακόμη και ότι κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών θα μπορούμε να σταματήσουμε την παραγωγή και να βασιστούμε μόνο σε αυτό το σπήλαιο, χρησιμοποιώντας μόνο τη θερμότητα από εδώ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάγκνους Έρικσον.

Σε ένα κλίμα όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να κυμαίνονται από μείον 20 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα έως συν 30 βαθμούς το καλοκαίρι, το «θερμός» θα μπορεί να παρέχει θερμότητα για «έως και μία εβδομάδα» τις κρύες ημέρες και «περίπου δύο εβδομάδες» το καλοκαίρι.

Ενώ η ιδέα της μετατροπής τέτοιων σπηλαίων δεν είναι καινούργια, ο Malarenergi πιστεύει ότι το δικό του είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο του είδους του.

Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Helen ολοκλήρωσε ένα παρόμοιο έργο το 2021 στο νησί Mustikkamaa κοντά στο Ελσίνκι με δυνατότητα αποθήκευσης 11,5 GWh ενέργειας.

Ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο έργο της Vantaa Energy σχεδιάζεται επίσης να κατασκευαστεί βόρεια του Ελσίνκι, όπου η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των 1.000.000 κυβικών μέτρων θα μπορεί να αποθηκεύσει 90 GWh θερμικής ενέργειας χρησιμοποιώντας υπέρθερμο νερό, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας είναι μια επαναλαμβανόμενη πρόκληση καθώς οι χώρες επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τη χρήση της ενέργειας που παράγεται.

«Τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για τη θερμότητα στο νέο ενεργειακό τοπίο, η αποθήκευση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή στις κορυφές της παραγωγής και της ζήτησης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Τζόνσον, καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στο Γκέτεμποργκ.

Στην περίπτωση της θέρμανσης, οι παραγωγοί μπορούν να αποφύγουν την ανάγκη να ξεκινήσουν μονάδες πλεονασμού κατά τη διάρκεια κρύων ημερών, οι οποίες μπορεί να βασίζονται σε πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο ή ο άνθρακας.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένα διαφορετικό πρόβλημα με την αιολική ενέργεια.

«Όταν φυσάει πολύ, παίρνετε πολλή αιολική ενέργεια που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Όμως, όταν δεν φυσάει τόσο θα υπάρχει έλλειψη», είπε ο Τζόνσον.

Πρόσθεσε ότι για την καλύτερη χρήση της αιολικής ενέργειας, το περίσσευμα ενέργειας μπορεί να αποθηκευτεί σε μπαταρίες ή ως υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More