Μεταναστευτικό: Η Ιταλία θα χτίσει και θα διαχειριστεί στην Αλβανία δύο δομές για διασωθέντες στη θάλασσα
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Το απόγευμα της Δευτέρας 6/11 η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποδέχτηκε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στη Ρώμη.
Διπλός σκοπός της εγκάρδιας συνάντησης ήταν η υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και η επιβεβαίωση της υποστήριξης της Ιταλίας στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε η Τζόρτζια Μελόνι κατά τη διάρκεια των από κοινού δηλώσεων στον Τύπο “η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία κέντρων μεταναστών στην Αλβανία που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 άτομα”.
Όπως σημειώνει η La Repubblica, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η δικαιοδοσία των δύο κέντρων θα είναι ιταλική. Οι μετανάστες “θα αποβιβάζονται στο Shengjin, η Ιταλία θα αναλάβει τις διαδικασίες αποβίβασης και ταυτοποίησης, και θα δημιουργήσει ένα κέντρο πρώτης υποδοχής και ελέγχου”, ενώ “στο Gjader θα δημιουργήσει μια δομή υποδοχής” δηλαδή κράτησης και επαναπατρισμού. Από την πλευρά τους, όπως είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν “την ασφάλεια και την εξωτερική επιτήρηση των εγκαταστάσεων”.
Επίσης, Ιταλικές κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν στη La Repubblica πως το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών ισχύει μόνο “για όσους διασώζονται στη θάλασσα, με εξαίρεση τους ανήλικους, τις εγκύους και τα ευάλωτα άτομα”. Η συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα “αποσκοπεί στην αποτροπή των αναχωρήσεων και στην αποτροπή της εμπορίας ανθρώπων”.
Όπως τονίζει η Corriere della Sera η συμφωνία “είχε ήδη ‘κλειδώσει’ το περασμένο Δεκαπενταύγουστο (στα πλαίσια του ταξιδιού της Μελόνι στην Αλβανία) και θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2024”.
Με άπταιστα Ιταλικά τοποθετήθηκε επί του θέματος και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα. “Αν η Ιταλία καλεί, η Αλβανία απαντά”, είπε ο Ράμα, προσθέτοντας πως “αυτή τη φορά (το να δώσουμε ένα χέρι) σημαίνει να βοηθήσουμε στη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης για την Ιταλία με μια μικρή επιπλέον ανάσα”.
Ο Ράμα πρόσθεσε επίσης πως “η γεωγραφία έχει γίνει κατάρα για την Ιταλία. Όταν κάποιος μπαίνει στην Ιταλία, μπαίνει στην ΕΕ”, εξήγησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος είπε πως “η συμφωνία αυτή δεν θα ήταν δυνατή με κανένα άλλο κράτος της ΕΕ: υπάρχει μια σημαντική ιστορική, πολιτιστική αλλά και συναισθηματική διαφορά που συνδέει την Αλβανία με την Ιταλία”.
Πηγές εντός της Ιταλικής κυβέρνησης τονίζουν στην Corriere della Sera πως “δεν προβλέπεται καμία οικονομική αποζημίωση υπέρ της Αλβανίας” και πως “η Ιταλία ήταν πάντα ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ένταξης των Τιράνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επενδύει πολλά στη σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια”.
Σε αυτό το σημείο εντάσσεται και η σθεναρή υποστήριξη της Ιταλίας υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Η Αλβανία επιβεβαιώνεται ως ένα φιλικό έθνος, και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη μέλος της Ένωσης, συμπεριφέρεται σαν να ήταν χώρα-μέλος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι υπερήφανος που η Ιταλία ήταν πάντα ένας από τους υποστηρικτές της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια” είπε η Μελόνι, η οποία πρόσθεσε πως “η ΕΕ δεν είναι μια λέσχη. Επομένως, δεν μιλάω για την είσοδο αλλά για την επανένωση των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι χώρες της ΕΕ από κάθε άποψη”.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More