Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Μετακινήθηκε ΒΔ η αραβική πλάκα από το «ξύπνημα» της Ανατολίας – Καθησυχαστικοί για την Ελλάδα οι σεισμολόγοι

Στο  «ξύπνημα» του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας αλλά και τα στο εάν επακολουθεί «ντόμινο» περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Συρίας, απαντούν Έλληνες σεισμολόγοι. Εύλογος ο συναγερμός σε όλες τις όμορες χώρες, καθώς το μήκος του ρήγματος αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα και το ανατολικό ρήγμα της Ανατολίας έσπασε στο σημείο που συναντά την Αραβική Πλάκα. Αποτέλεσμα ήταν η Αραβική πλάκα να μετακινηθεί κατά 3 μέτρα, σε μήκος 150 χλμ, προς τα βορειοδυτικά, σύμφωνα με το Ιταλικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, απελευθερώνοντας ενέργεια 32 φορές εκείνης που εκλύθηκε από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Στο ερώτημα εάν εγκυμονεί κίνδυνος για την Ελλάδα, οι ειδικοί απαντούν καθησυχαστικά: «Σε ακτίνα βολής είμαστε αλλά με μικρές πιθανότητες, πολύ μικρότερες από ότι ήταν το 1999, διότι η απόσταση είναι διπλάσια. Τότε ήταν 620 χιλιόμετρα τώρα το επίκεντρο από μία μέση απόσταση στην Ελλάδα είναι στα 1200 χιλιόμετρα», τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προσθέτοντας:

«Έίναι τρομερά μεγέθη, είναι τρομερά φαινόμενα, με ένα σεισμό που απελευθέρωσε ενέργεια περισσότερη, κατά περίπου 50 φορές την ενέργεια που απελευθέρωσε το 1945 η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα».

Οι σεισμολόγοι προβλέπουν ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν για μήνες και πως κάποιοι από αυτούς θα είναι έντασης ακόμα και 7 Ρίχτερ. Το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει σεισμούς στην Τουρκία τόσο το 2017 όσο και το 2019, θα δοκιμάσει τα κτίρια που έχουν δεχτεί ήδη φοβερή καταπόνηση.

«Έχουμε να κάνουμε με κτίρια που είναι υποδεέστερα από τα δικά μας, οι κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας αντισεισμικούς κανονισμούς. Είναι κτίρια που τα χαρακτηρίζει η υπερβολή και όχι η αντισεισμική θωράκιση», τόνισε ο καθηγητή Ευθύμιος Λέκκας.

«Δε θα έλεγε ότι ευθύνεται 100% η κακή ποιότητα των κατασκευών στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί ο σεισμός είναι τεράστιος και είναι επιφανειακός, πολύ κοντά στα θεμέλιά των κτιρίων», ανέφερε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Καρύδης.

Η Τουρκία πάνω στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία έχει δύο ρήγματα
 
Το βόρειο ρήγμα της Ανατολίας, το 1999 είχε δώσει τα 7,4 Ρίχτερ στην επαρχία Ντούτζε με 18.000 νεκρούς (εκ των οποίων οι 1000 ήταν στην Κωνσταντινούπολη). Το ανατολικό ρήγμα της Ανατολίας, σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, σήμερα έσπασε στο σημείο που συναντά την Αραβική Πλάκα με αποτέλεσμα τη μετατόπιση των 3 μέτρων.
 
Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου, Αλέξανδρος Καλαφάτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More