Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσανατολικό: Από τη Συρία εκτιμάται ότι απογειώθηκε το drone που χτύπησε αμερικανική βάση στην Ιορδανία

Το Ιράν αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση με drone κατά αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία. Τρεις Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους και ο Τζο Μπάιντεν διαμηνύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν στο χτύπημα. Ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πλέον ορατός, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εισηγούνται πλήγματα ακόμα και μέσα στην Τεχεράνη. Στο μέτωπο της Ερυθράς, οι Χούθι μετατρέπουν σε τουριστική ατραξιόν το κρουαζιερόπλοιο που κατέλαβαν, με ένα προκλητικό βίντεο.

Από τη Συρία εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι απογειώθηκε το drone που χτύπησε κοιτώνες σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία και οι αμερικανικές αεράμυνες δεν κατάφεραν να καταρρίψουν. Η βάση με την ονομασία «Πύργος 22» στο τριεθνές Συρίας, Ιράκ και Ιορδανίας όπου έγινε η επίθεση λειτουργεί υποστηρικτικά της βάσης αλ Τανφ που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά μέσα στο συριακό έδαφος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τηρώντας ενός λεπτού σιγή για τα τρία θύματα που για πρώτη φορά μετρούν στην περιοχή οι Aμερικανοί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατηγόρησε ομάδες που στηρίζει το Ιράν και υποσχέθηκε απάντηση. Την ευθύνη ανέλαβε αργότερη η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ, συνασπισμός οργανώσεων υπό την Τεχεράνη. Ωστόσο, Ιρανοί υπουργοί αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας επίθεση στη Δαμασκό που φέρεται να έκανε το Ισραήλ περιέπλεξε την κατάσταση. Συριακά μέσα ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν Ιρανοί σύμβουλοι.

Διάχυτος είναι ο φόβος πλέον ότι οι ισορροπίες στην περιοχή είναι δύσκολο να διατηρηθούν ενώ κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί ασκούν έντονή κριτική στον Μπάιντεν για χαλαρή στάση εναντίον του Ιράν

Λάδι στη φωτιά συνεχίζουν να ρίχνουν οι Χούθι με νέο βίντεο.

Αμερικανός αξιωματούχος διέψευσε ότι χτύπησαν με πύραυλο αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Οι ίδιοι πάντως δημοσίευσαν εικόνες από το πλοίο Γκάλαξι Λίντερ που κατέλαβαν το Νοέμβριο και το έχουν μετατρέψει σε τουριστική ατραξιόν.

Και στην Ιερουσαλήμ φωτιές ανάβουν ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου όπου πραγματοποίησαν συνέδριο ζητώντας νέους εποικισμούς στη Γάζα.

Ισραήλ: Καταγγελίες εναντίον 12 εργαζομένων της UNRWA για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς

Σε δέκα ανέρχονται οι χώρες που «παγώνουν» τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μετά τις σοβαρές καταγγελίες του Ισραήλ για συμμετοχή εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Οι New York Times αποκαλύπτουν τις κατηγορίες εναντίον 12 εργαζομένων, όπως περιγράφονται σε φάκελο που παρέδωσαν οι Ισραηλινοί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Από την αρχή του πολέμου το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί ως κάλυψη τις εγκαταστάσεις της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν στείλει Ισραηλινοί στην αμερικανική κυβέρνηση και στις οποίες είχε πρόσβαση η αμερικανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές υπάρχουν 12 εργαζόμενοι που κατηγορούνται για ευθεία συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα κατά τις καταγγελίες: ένας σχολικός σύμβουλος από τη Χαν Γιούνις συνεργάστηκε με τον γιο του για να απαγάγουν μια γυναίκα από το Ισραήλ, ένας κοινωνικός λειτουργός βοήθησε να μεταφερθεί η σορός ενός νεκρού στρατιώτη από το Ισραήλ στη Γάζα και τη μέρα της επίθεσης ήταν υπεύθυνος για διανομή εκρηκτικών και για τον συντονισμό των οχημάτων και ένας άλλος εργαζόμενος στην UNRWA συμμετείχε στο μακελειό στο κιμπούτς Μπέερι, όπου υπήρξαν 97 νεκροί.

Στον φάκελο των στοιχείων που παρέδωσαν οι Ισραηλινοί στην αμερικανική κυβέρνηση αναφέρεται επίσης ότι από τους 12 εργαζομένους της UNRWA που μπαίνουν στο στόχαστρο, δέκα ήταν μέλη της Χαμάς, ένας ήταν προσκείμενος στην Ισλαμική Τζιχάντ και από αυτούς οι 10 ήταν συγχρόνως και δάσκαλοι σε σχολεία του ΟΗΕ. Υποστηρίζουν επίσης οι Ισραηλινοί ότι το 10 με 15% των υπαλλήλων της UNRWA έχουν κάποιου είδους σχέση με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει έρευνα, έχει απολύσει τους 9 από τους 12 εμπλεκόμενους, καλεί τις χώρες να μη σταματήσουν τη χρηματοδότηση κάνοντας λόγο για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του Οργανισμού και από την άλλη πλήττεται και η δυνατότητά του να παρέχει ανθρωπιστικό έργο σε μια κρίσιμη στιγμή εν μέσω πολέμου στη Γάζα. Ακόμη και στο Ισραήλ υπάρχουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ανησυχούν για τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων, γιατί γνωρίζουν ότι η UNRWA είναι ο μόνος φορέας που λειτουργεί στη Γάζα και διαφορετικά θα υπάρξει χάος σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια».

ΕΡΤ/ Μαρία Αλεξάκη, Λήδα Παπαδοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More