Μελέτη Ολλανδών για την επόμενη μέρα σε Θεσσαλία και Έβρο – Τι προβλέπει το σχέδιο «θωράκισης» απέναντι στην κλιματική κρίση
Σαρωτικές αλλαγές στην αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση προβλέπει η μελέτη των Ολλανδών για την επόμενη ημέρα σε Θεσσαλία και Έβρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών και εκτίμησε ότι το κόστος ανασυγκρότησης θα υπερβεί τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξήγγειλε πρόσθετους πόρους και επιπλέον μέτρα στήριξης για τους πληγέντες, όπως η καταβολή επιδόματος ενοικίου και αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου. «Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι μία υπόθεση παγκόσμια» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Αποκατάσταση. Διόρθωση αντιπλημμυρικών αστοχιών. Χάραξη γραμμής άμυνας απέναντι στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών με κινητοποίηση πρόσθετων πόρων εξήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η αποκατάσταση των ζημιών του Daniel & Elias θα ανέλθει στα 3.3 δις. ευρώ Όπως υπαγορεύει και το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας γιατί οπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή «η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι μία υπόθεση παγκόσμια».
«Θα είμαστε δίπλα τους. Ξέρω ότι πάντα αυτές οι δηλώσεις αντιμετωπίζονται με μια λογική καχυποψία. Το κάναμε όμως με τον «Ιανό». Θα το ξανακάνουμε και τώρα, με τον «Daniel», σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. (…) Θα κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάκαμψης, περιορίζοντας τις αδυναμίες, αυξάνοντας ταχύτητες, χρησιμοποιώντας και αυτήν την τραγωδία ως μια αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μπορεί να τις συζητούσαμε πολλά χρόνια, δεκαετίες. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν είχαμε τολμήσει να τις υλοποιήσουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πόροι για την αποκατάσταση
Για την αποκατάσταση, θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι 686 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αντληθούν απο το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και απο το ειδικό πράσινο τέλος που θα επιβληθούν στα τουριστικά καταλύματα.
«Θα συμπληρωθεί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει στην ελληνική οικονομία η πολιτική την οποία ακολουθούμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Πρόληψη και διαχείριση
Λόγω της πύκνωσης και της έντασης των ακραίων φαινομένων, η ασφάλεια για κινδύνους φυσικών καταστροφών γίνεται πλέον αναγκαία.
Ασφάλιση κινδύνου
Δύο εκατομμύρια ευρώ – υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων
Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% – ασφάλιση ιδιωτικών κατοικιών.
Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες αντάλλαξαν απόψεις και με το επιστημονικό δυναμικό του πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είχε χαρτογραφήσει τα τρωτά της αντιπλημμυρικής προστασίας και πρότειναν ολιστικές λύσεις για την περιοχή στους τομείς της πρόληψης της διακυβέρνησης και της διαχείρισης κρίσεων.
Τι πρότειναν οι Ολλανδοί
Να διευρυνθούν οι κοίτες των ποταμών.
Να διατεθεί χώρος στις πλευρές των ποταμών που θα λειτουργούν ως πλημμυρικά πεδία εκτονωσης του νερού.
Να απομακρυνθούν όλες οι τεχνητές κατασκευές από τα σημεία αυτά όπως αναχώματα, κτίρια και εγκαταστάσεις.
Να γίνουν έργα ορεινής υδρονομίας και μικρές παρεμβάσεις σε όλο το μήκος των ποταμών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας HVA International, κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης ανέφερε: «Κοιτάζουμε για λύσεις πάνω στο κομμάτι με τα τεχνικά έργα και διαχειριστικά, διοικητικά και το τρίτο να έχουμε συστήματα που να ειδοποιούν εγκαίρως τους κατοίκους να παίρνουν μέτρα προφύλαξης στο θέμα των πλημμυρών και παράλληλα όλο το μηχανισμό που θα τους καθοδηγεί».
Το master plan των Ολλανδών για την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική θωράκιση θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στο τέλος Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει προτάσεις και για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Μέχρι τότε, προβλέπονται άμεσα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς και για την αποκατάσταση των υποδομών.
Καθώς οι εθνικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, στη διαδικασία αποκατάστασης θα εμπλακούν και ιδιώτες μέσω χορηγιών.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Κατερίνα Χριστοφιλίδου | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More