Μελέτη: Οι εφιάλτες μπορεί να είναι πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι αυτοάνοσου νοσήματος
Οι συχνοί εφιάλτες και οι αυξημένες παραισθήσεις μπορεί να υποδηλώνουν την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και το King’s College του Λονδίνου εξέτασαν 676 ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και 400 κλινικούς γιατρούς. Διεξήγαγαν επίσης λεπτομερείς συνεντεύξεις με 69 άτομα που ζουν με διάφορα χρόνια φλεγμονώδη αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του λύκου, και 50 κλινικούς γιατρούς.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν το χρονοδιάγραμμα 29 συμπτωμάτων νευρολογικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, των παραισθήσεων και της απώλειας ισορροπίας. Ζητήθηκε επίσης από τους ασθενείς να αναφέρουν τη σειρά με την οποία εμφανίζονταν συνήθως τα συμπτώματα. Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους ανέφεραν ψευδαισθήσεις, αν και η πλειονότητα δήλωσε ότι αυτές εμφανίστηκαν περίπου κατά την έναρξη της νόσου ή αργότερα. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις έδειξαν ότι 3 στους 5 ασθενείς με λύκο και 1 στους 3 με άλλες ρευματολογικές παθήσεις υπέφεραν από ενοχλητικούς εφιάλτες πριν από την εμφάνιση των ψευδαισθήσεων. Ένας ασθενής περιέγραψε τους εφιάλτες του ως «φρικιαστικούς, σαν δολοφονίες».
Η ερευνητική ομάδα τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης αυτών των συμπτωμάτων καθώς ορισμένοι απο τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν αρχικά διαγνωστεί λανθασμένα ή είχαν νοσηλευτεί για ψυχωσικό επεισόδιο ή/και αυτοκτονικό ιδεασμό.
«Είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να μιλούν στους ασθενείς τους για αυτούς τους τύπους συμπτωμάτων και να αφιερώνουν χρόνο καταγράφοντας την ατομική εξέλιξη των συμπτωμάτων κάθε ασθενούς» δήλωσε η Δρ. Μέλανι Σλόαν επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Οι ασθενείς συχνά γνωρίζουν ποια συμπτώματα προμηνύουν μια επικείμενη έξαρση της νόσου, αλλά τόσο αυτοί όσο και οι γιατροί μπορεί να διστάζουν να συζητήσουν για την ψυχική υγεία και τα νευρολογικά συμπτώματα, ιδιαίτερα αν δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά μπορεί να είναι μέρος των αυτοάνοσων νοσημάτων» επισήμανε η ερευνήτρια.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς προτιμούσαν τον όρο «daymare»- ο οποίος αναφέρεται στις παραισθήσεις που βιώνει ένα άτομο ενώ είναι ξύπνιο, επειδή θεωρούσαν ότι είναι ένας λιγότερο τρομακτικός και στιγματισμένος όρος.
«Βλέπω διαφορετικά πράγματα, είναι σαν να ξυπνάς και να μην μπορείς να θυμηθείς το όνειρό σου. Είσαι εκεί αλλά ταυτόχρονα δεν είσαι. Νιώθω πραγματικά αποπροσανατολισμένος, το πιο κοντινό πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι νιώθω σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» δήλωσε ένας ασθενής.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο eClinicalMedicine.
ΠΗΓΗ: Independent
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More