Μελέτη: Οι ελέφαντες αποκαλούν ο ένας τον άλλον με ονόματα
Οι αφρικανικοί ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικούς ήχους που μοιάζουν με ονόματα, διαπιστώνει πρωτοποριακή μελέτη, η οποία βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι τα ρινοδέλφινα επικοινωνούν μεταξύ τους με χαρακτηριστικά σφυρίγματα. Οι ελέφαντες παράγουν ήχους σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια και έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν να προφέρουν μοναδικούς νέους ήχους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
«Οι ελέφαντες ζουν σε μια αρκετά περίπλοκη κοινωνία. Μοιάζουν αρκετά με εμάς καθώς οι οικογένειες δεν είναι μαζί όλη την ώρα, χωρίζουν και επιστρέφουν», εξηγεί η Τζόις Πουλ, επιστημονική διευθύντρια του ElephantVoices και μέλος της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.
Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Ecology & Evolution», μια ομάδα βιολόγων χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση για να αναλύσει τους ήχους ελεφάντων που καταγράφηκαν στο Εθνικό Καταφύγιο Samburu της Κένυας και στο Εθνικό Πάρκο Amboseli. Αναλύοντας μόνο τα ηχητικά δεδομένα, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε τον αποδέκτη της κλήσης, δηλαδή τον ελέφαντα, στο 28% των περιπτώσεων.
«Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα, αλλά πιθανότατα δεν τα χρησιμοποιούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επομένως δεν περιμέναμε να έχουμε 100% ακρίβεια» δήλωσε Μίκι Πάρντο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές έπαιξαν τις ηχογραφήσεις σε 17 ελέφαντες, προκειμένου να μελετήσουν τις αντιδράσεις τους σε καλέσματα που απευθύνονταν είτε σε αυτούς είτε σε άλλους ελέφαντες. Η ομάδα χρησιμοποίησε διαφορετικές ηχογραφήσεις σε διαφορετικές ημέρες. Διαπιστώθηκε ότι οι ελέφαντες γνώριζαν πότε απευθύνονταν σε αυτούς ενώ αγνοούσαν εντελώς τα καλέσματα που απευθύνονταν σε άλλους.
«Οι ελέφαντες είναι απίστευτα κοινωνικοί, πάντα μιλούν και αγγίζουν ο ένας τον άλλον. Το γεγονός ότι δίνουν ονόματα ο ένας στον άλλον, πιθανώς τους βοηθά να επικοινωνούν μεταξύ τους», δήλωσε ο Τζορτζ Γουίτμαγιερ συν-συγγραφέας της μελέτης, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επιστημονικός σύμβουλος στην μη κερδοσκοπική οργάνωση έρευνας και διατήρησης Save the Elephants.
ΠΗΓΗ: Independent, Sky News
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More