Μειωμένη η παραγωγή κρασιού στην Κρήτη
Η Ευρώπη θρηνεί πάνω από τους αμπελώνες της. Αυτή είναι συνοπτικά η εικόνα που καταγράφεται από όλους τους παραγωγούς, στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και όπου αλλού παραδοσιακά ευδοκιμεί η άμπελος και παράγεται κρασί.
Αυτό επισημαίνει ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
«Οι προβλέψεις μας έπεσαν έξω. Αρχικά περιμέναμε μια μείωση της παραγωγής στο 50%. Διαπιστώνεται ότι θα είναι κάτω από το 70%. Αιτία αυτής της καταστάσεως είναι τα ασυνήθιστα έντονα και συχνά καιρικά φαινόμενα. Οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις προκάλεσαν περονόσπορο, ακολούθησαν καύσωνες με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και η παραγωγή καταστράφηκε».
Την ίδια ώρα οι Ιταλοί κατέγραψαν θερμοκρασίες έως και 48ο βαθμούς Κελσίου και η ξηρασία στέγνωσε τις καλλιέργειες. Τέλος έφτασαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και τα κατέστρεψαν όλα.
Ένα ιστορικό αρνητικό για την γη των Μινωιτών που έστελνε το κρασί της σε όλο τον κόσμο. «Είναι μαύρη χρονιά για την οινολογία της Ευρώπης, δεν υπάρχουν αποθέματα, σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης.
Επίσης, στην Κρήτη, η παραγωγή σε επιτραπέζια σταφύλια ήταν εξαιρετικά μειωμένη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών. “Πληγωμένοι” αμπελώνες, δεν έχουν δυνάμεις να κρατηθούν, είναι έτοιμοι να γείρουν υπό το βάρος του αναπότρεπτου πλήγματος.
Η νέα χρονιά δημιουργεί προβληματισμό γιατί όλα όσα είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια με την ανάδειξη των ελληνικών κρασιών και τις διεθνείς τους βραβεύσεις χάθηκαν μέσα σε μια καλλιεργητική περίοδο, λέει ο κ. Χιλετζάκης.
Οι ονειρικοί αμπελώνες της Κρήτης εκεί όπου «καταμεσής της θάλασσας η γη έχει το χρώµα του κρασιού», όπως θα έλεγε ο Όμηρος, τα αμπελοχώρια και οι περίπου 15.000 αμπελοκαλλιεργητές βιώνουν το λυκαυγές των “θεών”.
Όμως, πάντα υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα όπως δείχνει η ιστορία. Λίγο μετά τους ναπολεόντειους πολέμους το Chateau d’Yquem στο Μπορντώ απέκτησε ένα μικρό μυστικό. Η επιτυχία των κρασιών του, όπως έγινε γνωστό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην λεγόμενη “ευγενή σήψη”, η οποία προκαλείται από ένα μύκητα, έναν πραγματικά αρωματικό θησαυρό. Ήταν αυτό που επέτρεψε στον κόμη Louis-Amédée de Lur-Saluces, βαφτιστήρι του Λουδοβίκου ΙΕ, να μετατρέψει την καταστροφή σε θρίαμβο, παρασκευάζοντας οίνο από τα σχεδόν σαπισμένα σταφύλια του.
Τα κρασιά της οικογένειας έγιναν τόσο περιζήτητα, που ο Κωνσταντίνος Νικολάεβιτς, Μέγας Δούκας της Ρωσίας και αδελφός του τσάρου Αλεξάνδρου Β΄, το 1859 αγόρασε σε δημοπρασία ένα βαρέλι από τον τρύγο του 1847 στην τιμή των 20.000 χρυσών φράγκων![1]
[1] Marguerite Figeac, «Yquem ou la naissance d’un grand cru du Bordelais », Annales du Midi : revue archéologique, historique et philologique de la France méridionale, vol. 112, no 231, 2000, p. 300.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More