Μαρώνεια: Νέο οινοποιείο σε μια περιοχή με παράδοση στην παραγωγή θρακιώτικου οίνου
Η περιοχή της Μαρώνειας είναι ιστορική, ενώ διαθέτει και τεράστια ιστορία στην παραγωγή κρασιού, από αρχαιοτάτων ετών. Η Μαρώνεια έχει καταγραφεί σε ένα μουσείο της γαλλικής πόλης, στη Μασσαλία, ως η αρχαιότερη περιοχή της Ευρώπης σε παραγωγή κρασιού.
Τα τελευταία χρόνια όμως δεν υπήρχε οινοποιείο, αλλά ένας νέος άνθρωπος με όραμα έχει φέρει έναν άλλο «αέρα» με το νέο οινοποιείο του.
Ο Νικόλας Κατσαρίδης, οινοποιός αποφάσισε να επιστρέψει στην περιοχή μετά τις σπουδές του, στον τόπο από όπου και κατάγεται και να την αναζωογονήσει στον τομέα του κρασιού με το μεράκι και την αγάπη του. Ο κ. Κατσαρίδης μιλά στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για το πώς πήρε την απόφαση να φτιάξει το οινοποιείο, αλλά και τα μελλοντικά του βήματα που έχουν στόχο να αναδείξουν τη μεγάλη ιστορία της Μαρώνειας στον οίνο.

«Αγαπάω πάρα πολύ τον τόπο μου. Είμαι από εδώ πέρα, οπότε ξεκίνησε η ενασχόληση από από πολύ μικρός. Πήρα το ερέθισμα από τον πατέρα μου. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο εξωτερικό πάνω στην οινολογία και έτσι αποφάσισα να γυρίσω να ξεκινήσω ένα οινοποιείο, που έλειπε στην περιοχή με τόση μεγάλη ιστορία. Ο Κύκλωπας, ο Πολύφημος είναι το όνομα που έχουμε επηρεαστεί κι έχουμε εμπνευστεί το όνομα της ετικέτας μας. Είναι η γνωστή ιστορία με τον Οδυσσέα που τον μέθυσε και έτσι κατάφερε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη. Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε κρασιά από ποικιλίες γηγενείς. Να αποκτήσει η Θράκη και η Μαρώνεια μια ταυτότητα που θα την εκφράζει, που θα ξέρει όλος ο κόσμος αργότερα ότι με αυτές τις ποικιλίες που υπάρχουν στη Μαρώνεια και φτιάχνονται πολύ ωραία κρασιά. Έχουμε ξεκινήσει με τρεις κωδικούς κυρίως.
Βρισκόμαστε σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, οπότε όλη αυτή η θαλάσσια αύρα μας βοηθάει πάρα πολύ στην ποιότητα των σταφυλιών και στις οξύτητες, στο τι αποτέλεσμα παίρνουμε. Πέρα από αυτό, επειδή μας αρέσει και ψαχνόμαστε σαν νέο οινοποιείο με νέες ποικιλίες, έχουμε βρει κάποια παλιά κλήματα από μία σπάνια ποικιλία της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου», λέει και προσθέτει:
«Ένας άλλος στόχος του οινοποιού είναι να βρούμε κάποιες αυτόχθονες ποικιλίες της περιοχής. Έτσι, με ένα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Περιφέρειας έχουμε καταθέσει πρόταση στο να συλλέξουμε γενετικό υλικό από αμπέλια, τα οποία πιθανόν έχουν επιβιώσει εδώ και 2.500 χρόνια μέσα στην πόλη της αρχαίας Μαρώνειας, δίπλα στα λίθινα πατητήρια, εκεί που έκαναν κρασί οι άνθρωποι το 500 π. Χ. Οπότε θα συλλέξουμε γενετικό υλικό, θα το απομονώσουμε για να φτάσουμε στη ρίζα του DNA της. Και αν πρόκειται για κάτι το οποίο δεν ταυτίζεται με κάποια άλλη ποικιλία, έχουμε μία ανακάλυψη».
Ρεπορτάζ: Βασιλική Μαχαίρα
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More