Μακρόν: Η Γαλλία θα εντατικοποιήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία για να την βοηθήσει στην αντεπίθεση
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής και υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Κιέβου.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τους ηγέτες της Πολωνίας και της Γερμανίας, το λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης, ο Μακρόν δήλωσε: «Κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε».
«Έχουμε εντείνει την παράδοση πυρομαχικών, όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων… Θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δήλωσε ότι μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνοντας την έναρξη της αντεπίθεσης.
Η Ουκρανία υποστήριξε τη Δευτέρα ότι σημείωσε νέες επιτυχίες στην πρώιμη φάση της αντεπίθεσης, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν επτά χωριά από τα ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος ενός μετώπου περίπου 100 χιλιομέτρων στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Η τριμερής συνάντηση στο Παρίσι είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα ενότητας μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης, αφού η Βαρσοβία ανέλαβε σημαντικό υλικοτεχνικό και διπλωματικό ρόλο στη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ συχνά κατακεραύνωνε τους Γερμανούς και Γάλλους ηγέτες για υπερβολική βραδύτητα.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της «παλιάς» και της «νέας» Ευρώπης, μια διάκριση που κάποτε έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον πόλεμο στο Ιράκ πριν από 20 χρόνια.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδικασίας ερωτήσεων και απαντήσεων με τους δημοσιογράφους προέκυψαν διχογνωμίες.
Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Σολτς δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνομολογήθηκε από τους υπουργούς της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ΕΕ που δεν επιθυμούν να υποδεχθούν πρόσφυγες στο εσωτερικό τους θα κληθούν να δώσουν οικονομική συνεισφορά στους ομολόγους τους που τις φιλοξενούν.
Ωστόσο, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε «επιφυλακτικός»:
«Δεχτήκαμε στην Πολωνία όσους χρειάζονταν βοήθεια … βοηθήσαμε, για να είμαι ειλικρινής, δεν λάβαμε ιδιαίτερη βοήθεια ειδικά από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», τόνισε.
«Ελπίζω ότι κανένας θεσμός στην ΕΕ δεν θα σκεφτεί να μας τιμωρήσει για το γεγονός ότι ενώ εξακολουθούμε να έχουμε την προοπτική να έρθουν περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες, είμαστε επιφυλακτικοί στο να δεχτούμε μετανάστες και από άλλες κατευθύνσεις».
Πηγή: Reuters
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More