Μαθητές παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από ένα κερί
Η συμβατική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την φόρτιση ενός κινητού μπορεί να αντικατασταθεί από ένα μικρό κερί και μια συσκευή εμπνεύσεως των μαθητών και των καθηγητών τους στο 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας.
Όταν οι ιδέες μετουσιώνονται σε έργα αποδεικνύεται η ευφυΐα, την οποία η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμαή Αδάμου συνάντησε στο Επαγγελματικό Λύκειο. “Και εγένετο φως”. Όχι με την έννοια του φωτός αλλά με την έννοια της ενέργειας.
Η διευθύντρια του εργαστηριακού Κέντρου Φλώρινας Φανή Οψιρέτη, δηλώνει υπερήφανη για το αποτέλεσμα που δικαιώνει την έμπνευση και τις προσπάθειες ενός καθηγητού και των μαθητών του.
Ο Μιχάλης Τασούλης, καθηγητής ηλεκτρολογίας στο 1ο εργαστηριακό Κέντρο Φλώρινας παρουσιάζει την απλούστατη διαδικασία φόρτισης ενός κινητού χωρίς την ευκολία που προσφέρει μια πρίζα στον τοίχο.
Η ιδέα απλή, αλλά και ευφυής. Ένα απλό ρεσώ, τοποθετημένο σε έναν μεταλλικό κύλινδρο αλουμινίου ανοικτό και από τις δυο πλευρές αποτελεί την βάση της ευρεσιτεχνίας. Ένα ενδιάμεσο μικρό μυστικό κάνει την ιδέα λειτουργική. Ακολούθως τοποθετείται επάνω στον κύλινδρο μια ψύκτρα, κατάλληλα κατασκευασμένη για να απορροφά την θερμότητα που αναπτύσσεται εντός αυτού και φτάνει τους 1000-1200 Κελσίου. Ένα βολτόμετρο καταγράφει την παραγωγή πέντε Volt και ένα λαμπάκι ανάβει δείχνοντας ότι είναι έτοιμο για να συνδεθεί με το USB ενός κινητού. Η φόρτιση είναι γεγονός, όπως εξηγεί ο κ. Τασούλης.
Απλή στην σύλληψη, η εφαρμογή μπορεί να καταστεί το απαραίτητο εργαλείο για όλους εκείνους που επιχειρούν ταξίδια στην φύση, μεσοπέλαγα και στα βουνά, όπου δεν φτάνει ο ηλεκτρικός πολιτισμός.
Η ιδέα έγινε έργο πέρυσι, αλλά είναι καιρός να κατοχυρωθεί και να ταξιδέψει σε περιοχές του πλανήτη που στερούνται στοιχειωδών μέσων ηλεκτροπαραγωγής. Το κόστος είναι περισσότερο από μικρό και θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απομακρυσμένες κοινότητες που ακόμη περιμένουν να “δούν το φως τους”. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, όλοι όσοι διαθέτουν κινητό πηγαίνουν σε κοντινές πόλεις για να φορτίσουν τα κινητά τους, όχι δωρεάν, που τα χρησιμοποιούν και ως φακούς.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More