Μαθήματα παράδοσης και καινοτόμες δράσεις στο δημοτικό σχολείο Φολεγάνδρου

Τις καινοτόμες δράσεις που έχουν υλοποιήσει οι μαθητές, παρουσίασε η εκπαιδευτικός Νικολέτα Χαραλαμπόγλου διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Φολεγάνδρου, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «10′ με τόνο» (Α. Φουρλής, Σ. Παπαμιχαήλ).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φέτος το σχολείο καινοτομεί, πρωτοπορεί από τις δράσεις του και χαιρόμαστε που η φωνή μου ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε όραμα, μας γνωρίσατε μέσα από το Tik Tok και μέσα από τη δράση που κάναμε με τις παραδοσιακές φορεσιές.
Το νησί μας είναι πανέμορφο και στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την τοπική ιστορία του νησιού και να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά μας με την ιστορία του τόπου, την παράδοση αλλά και την παράδοση της Ελλάδας. Τέτοιες δράσεις πρέπει να αναδεικνύονται, να αποτελούν κίνητρο και για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Ντυθήκαμε με τις παραδοσιακές Κυκλαδίτικες φορεσιές, χορέψαμε στα στενά της Χώρας, στο Καραβοστάσι.
Έχουμε 16 μαθητές, το σχολείο μας είναι διεδρικό, είναι το σχολείο στην Χώρα και είναι και το σχολείο στην Άνω Μεριά.
Μάλιστα και τα δύο κτήρια είναι ιστορικά κτήρια. Έχουν χτιστεί γύρω στο 1907, πρόσφατα, το 2023 ανακαινίστηκαν και έτσι είναι μαγεία να κάνεις μάθημα σε μία τέτοια αρχοντιά.
Φέτος τα παιδιά είναι μειωμένα, είναι η πρώτη χρονιά που έχει τόσα λίγα παιδιά. Έρχεται όμως μία πολύ γερή φουρνιά από το νηπιαγωγείο που μας δίνει πάρα πολύ μεγάλη χαρά και αισιοδοξία.
Θα ήθελα να επισκεφθείτε το blog μας στο Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου για να δείτε και τις υπόλοιπες δράσεις του σχολείου, οι οποίες είναι καινοτόμες και πρωτοπόρες. Από τη Φολέγανδρο, ένα μικρό νησί με μεγάλη καρδιά, στέλνουμε το μήνυμα πως κάθε σχολείο, όσο μικρό κι αν είναι, μπορεί να γίνει φως. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ονειρεύονται και να αγαπούν τον τόπο τους. Το Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου ανοιχτό στην κοινωνία, γεμάτο δημιουργία και ελπίδα».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More