Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαδρίτη: Σύνοδος ΝΑΤΟ με κρίσιμη ατζέντα – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τουρκικές προκλήσεις

Στη Μαδρίτη είναι στραμμένο σήμερα το διεθνές ενδιαφέρον καθώς ξεκινά η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με το ημερολόγιο να δείχνει 120 μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Νέο δόγμα και ενίσχυση της δύναμης αποτροπής στα ανατολικά

Σύνοδο από την οποία το ΝΑΤΟ θα βγει “μεταμορφωμένο” μετά τη λήψη πολλών σημαντικών αποφάσεων, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μεταξύ των αποφάσεων ορόσημα η υιοθέτηση του νέου «Στρατηγικού Δόγματος» που «θα καθοδηγήσει τη Συμμαχία σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού». Οι 30 Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους, ενώ θα γίνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.

Στόλτενμπεργκ: Πάνω από 300.000 οι στρατιώτες υψηλής ετοιμότητας – «Άμεση απειλή» η Ρωσία

Η έτερη θεμελιώδης αλλαγή αφορά στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα, σε επίπεδο ταξιαρχίας. Το δυναμικό υψηλής ετοιμότητας, από 40.000 στρατιώτες αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 300.000.

(French Army via AP, File)

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τη συνέχιση της και της παροχής υποστήριξης στην Ουκρανία, μέσω ενός «ενισχυμένου Πακέτου Ολοκληρωμένης Βοήθειας» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα, ενώ μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Το “αγκάθι” Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας

Αγκάθι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας, με την συνάντηση των άμεσα εμπλεκόμενων μελών (μεταξύ δηλαδή του Τούρκου προέδρου με τον Φινλανδό πρόεδρο και τη Σουηδή πρωθυπουργό) να αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον και τις πληροφορίες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο τετ-α-τετ Μπάιντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.

“Η στάση μας απέναντι στο ΡΚΚ ειναι σαφέστατη. Έχει καταχωρηθεί σαν τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και θεωρείται ως τέτοια οργάνωση από την Σουηδία” είπε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκαντελένα ‘Αντερσον, σημειώνοντας πως εξετάζονται τα τουρκικά αιτήματα για εκδόσεις.

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Αταλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γαλλία δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Στο μεταξύ η Αθήνα προσέρχεται στη σύνοδο με συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν την θετική ατζέντα της Συμμαχίας, αλλά και πλήρως οχυρωμένη ώστε ν’ αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις από την Τουρκία και μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια τέτοια περίπτωση η απάντηση του πρωθυπουργού, δηλώνει η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει πειστήρια, αποδείξεις και ντοκουμέντα του τουρκικού αναθεωρητισμού και της έκτασης με την οποία εκδηλώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Η Αθήνα διαμηνύει ότι αν προκληθεί από την Άγκυρα θα αποδομήσει βάσει τπυ διεθνούς δικαίου ένα προς ένα τα ανιστόρητα και έωλα επιχειρήματα που τυχόν θα ακουστούν ενώπιον των συμμάχων.

Σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας «κλείδωσε» η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Σύνοδος ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: Τα «όπλα» Μητσοτάκη στις κινήσεις Ερντογάν

Με τα τουρκικά ΜΜΕ να συνεχίζουν να μεταδίδουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ξεδιπλώσει όλες τις αναθεωρητικές θέσεις της Άγκυρας, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ναι μεν να μιλάει για διάλογο, αλλά να μην παραλείπει από την ατζέντα του την αποστρατιωτικοποίηση.

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα αποδημεί κάθε ανιστόρητο. Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά. Παραμένουμε πιστοί στις Ελληνικές θέσεις, ανυποχώρητοι σε κάθε πρόκληση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κορωνίδα των απαντήσεων που θα εισπράξει η Τουρκία θα είναι πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιο του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός Θα υπενθυμίσει την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονται όλοι οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More