Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μίλησέ μας»: Προσφορά υποστήριξης σε γυναίκες και παιδιά κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου και το Χαμόγελο του Παιδιού, δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Μίλησέ μας», για να κοινοποιήσει στις κατοίκους και τις δημότισσες του Δήμου Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής, τη Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά Γυναικών και Παιδιών, που υλοποιείται με στόχο την παροχή συντονισμένης, άμεσης και αποτελεσματικής υποστήριξης και προστασίας κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε εδώ το trailer:

Εξίσου σημαντικός στόχος του υλικού, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, είναι η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, ώστε να μπορούμε όλες και όλοι να προσεγγίζουμε το θέμα και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο κατανοώντας, κατ’ ελάχιστον, τα ακόλουθα:

Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και όλα τα παιδιά, θύματα και μάρτυρες της κακοποίησης της μητέρας τους. Πρόκειται για σοβαρό έγκλημα και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο, πολύ πριν φτάσουμε στη γυναικοκτονία ή τη δολοφονία παιδιών.

Γνωρίζουμε τί χρειάζονται οι επιζώσες για να καταφέρουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της βίας; Τί μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε μελλοντικά επεισόδια βίας και την επόμενη γυναικοκτονία; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά-μάρτυρες για να μην γίνουν οι επιζώσες και οι θύτες του αύριο;

Η «απόδραση» από την ενδοοικογενειακή βία είναι, από μόνη της, δύσκολη για την επιζώσα και τα παιδιά της. Πολλές φορές είναι και επικίνδυνη! Κι όταν αποτυγχάνει, δεν οφείλεται σε δικό της λάθος. Πρέπει να βρούμε τί κάναμε λάθος εμείς, οι Αρχές και οι Φορείς στους οποίους προσέφυγε για προστασία, και να το διορθώσουμε, επισημαίνουν οι δημιουργοί του υλικού.

Δείτε εδώ το βίντεο «Μίλησέ μας»:

Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι 1 στις 3 γυναίκες έχει κάποια στιγμή κακοποιηθεί από νυν ή πρώην σύντροφο ψυχολογικά και 1 στις 5 σωματικά ή και σεξουαλικά. Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Κική Πετρουλάκη στο βίντεο, «1 στις 15 γυναίκες κακοποιήθηκε σωματικά ή και σεξουαλικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν.4531/2018) απαιτεί συνεργασία όλων των Αρχών και Φορέων προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν άμεση και αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη στις επιζώσες και τα παιδιά τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

«Στις οικογένειες όπου κακοποιείται η μητέρα, είναι πολύ πιθανό να κακοποιούνται και τα παιδιά από τον ίδιο δράστη. Όλα τα παιδιά που εκτίθενται ως μάρτυρες στην κακοποίηση της μητέρας τους, είναι επίσης θύματα. Αυτά τα παιδιά μάρτυρες του σήμερα, έχουν διπλάσια ή και τριπλάσια πιθανότητα να είναι οι επιζώσες και οι θύτες του αύριο», επισημαίνει στο βίντεο η Βαλέρια Λινάρδου, κοινωνική λειτουργός στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Για την μείωση της ενδοοικογενειακής βίας, η μηδενική ανοχή όλων μας είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη εάν δεν εκφράζεται έμπρακτα. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που κάνει πράξη τη μηδενική ανοχή του στην ενδοοικογενειακή βία.

«Σήμερα μπορούμε να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα, με παιδιά ή χωρίς, τη στιγμή που θα είναι έτοιμη να μας το ζητήσει. Και να το κάνουμε ουσιαστικά, με σεβασμό, με φροντίδα και για όσο χρόνο χρειαστεί. Μέχρι να είναι σε θέση να χτίσει τη νέα ζωή της για αυτήν και τα παιδιά της», λέει στο βίντεο η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου.

Μιλώντας στις γυναίκες που σκέφτονται αν θα απαντήσουν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής, η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Ελένη Καντζέλη, εξηγεί: «Αν εσύ το επιλέξεις, θα σε διασυνδέσουμε με μία σύμβουλο, που θα είναι το δικό σου πρόσωπο αναφοράς, με την οποία θα μπορείς να επικοινωνείς και εκτάκτως, αν χρειαστεί. Μαζί θα αξιολογήσετε τον κίνδυνο, και θα σου δώσει ιδέες για να σχεδιάσεις το δικό σου σχέδιο ασφαλείας, εάν και όταν χρειαστεί. Αν επιλέξεις να καταγγείλεις στις αρχές, θα σου δείξει τα βήματα, και θα σε διευκολύνει με τις γραφειοκρατικές και πρακτικές διαδικασίες. Θα προσπαθήσουμε να πεις το ιστορικό της κακοποίησης μόνο μια φορά. Να μην είσαι μόνη στο αστυνομικό τμήμα, στην ιατροδικαστική υπηρεσία ή στο δικαστήριο. Θα βρούμε μαζί λύσεις για τα προβλήματα που σε απασχολούν».

«Όλες οι αποφάσεις θα είναι δικές σου και θα τις λάβεις εσύ, όταν θα είσαι έτοιμη», συμπληρώνει η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, ψυχολόγος και Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, στο βίντεο με τίτλο «Μίλησέ μας».

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και Το Χαμόγελο του Παιδιού, εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο το πρωτόκολλο Διατομεακής Ανταπόκρισης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Ελλάδα-Ισλανδία ενωμένες για τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας».

Μετά την πιλοτική φάση, κατόπιν αξιολόγησής της, η Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά Γυναικών και Παιδιών θα περάσει σε φάση σταθερής εφαρμογής στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, κατά την διάρκεια της οποίας θα εξακολουθήσει να επιδιώκεται ενεργητικότερη συμμετοχή των Τομέων της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας: Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση

MeNowMeToo: Αποκαλυπτικά τα πρώτα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα

Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία: Μπορεί να επιτευχθεί;

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More