Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου, 2026

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν μία ημέρα μετά τις συνομιλίες: Κούσνερ και Γουίτκοφ στο αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν»

Μήνυμα προς το Ιράν φαίνεται πως στέλνουν οι ΗΠΑ, καθώς μία ημέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ των απεσταλμένων των δύο χωρών στο Ομάν, οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρετ Κούσνερ, επισκέφθηκαν σήμερα, Σάββατο (7/2) το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (Αβραάμ Λίνκολν) στην Αραβική Θάλασσα.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.
Εκτός από τους δύο διαπραγματευτές το αεροπλανοφόρο επισκέφθηκε και ο ναύαρχος, Μπραντ Κούπερ, επικεφαλής της CENTCOM, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες με το Ιράν. Αν και δεν είναι συνηθισμένο οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου, ο Τραμπ έχει αποστείλει ανώτερους στρατιωτικούς σε διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο Κούπερ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου που υποδέχτηκαν τον ίδιο και τους Γουίτκοφ και Κούσνερ και τους ευχαρίστησε για την υπηρεσία τους.
«Συμμερίζομαι την απίστευτη υπερηφάνεια του αμερικανικού λαού για τους ναύτες και τους πεζοναύτες του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln», δήλωσε ο Κούπερ. «Η αφοσίωσή τους στην αποστολή και ο επαγγελματισμός τους είναι εμφανείς εδώ στη Μέση Ανατολή, καθώς αποδεικνύουν την ετοιμότητα και τη δύναμη του αμερικανικού στρατού», προσέθεσε.
Σε δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γουίτκοφ ανέφερε ότι το αεροπλανοφόρο και η ομάδα κρούσης του «μας προστατεύουν και υποστηρίζουν το μήνυμα ειρήνης μέσω δύναμης του προέδρου Τραμπ».
«Ευχαριστήσαμε τους ναύτες και τους πεζοναύτες, παρακολουθήσαμε ζωντανές πτητικές λειτουργίες και μιλήσαμε με τον πιλότο που κατέρριψε ένα ιρανικό drone που πλησίασε το αεροπλανοφόρο χωρίς σαφή πρόθεση. Είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας, αποτρέπουν τους αντιπάλους μας και δείχνουν στον κόσμο πώς μοιάζει η αμερικανική ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, σε επιφυλακή κάθε μέρα», προσέθεσε.

Today, Adm. Brad Cooper, Commander of U.S. Naval Forces Central Command, Jared Kushner, and I met with the brave sailors and Marines aboard the USS Abraham Lincoln, her strike group, and Carrier Air Wing 9 who are keeping us safe and upholding President Trump’s message of peace… pic.twitter.com/7Kc4XZuBY6
— Special Envoy Steve Witkoff (@SEPeaceMissions) February 7, 2026
Με βάση το Σαν Ντιέγκο, το USS Abraham Lincoln αναχώρησε για αποστολή τον Νοέμβριο και επιχειρούσε στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού πριν φτάσει στη Μέση Ανατολή τον Ιανουάριο, καθώς ο Τραμπ ενέτεινε τις απειλές εναντίον του Ιράν για την καταστολή των εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln, συνοδεύουν τα αντιτορπιλικά USS Frank E. Petersen Jr. (DDG 121), USS Spruance (DDG 111) και USS Michael Murphy (DDG 112) και περισσότερα από 60 αεροσκάφη. «Η ομάδα κρούσης επιχειρεί στην περιοχή ευθύνης του CENTCOM για την υποστήριξη της θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», προσθέτει η CENTCOM.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή (6/2), λίγο μετά το τέλος των συνομιλιών στο Ομάν, η CENTCOM δημοσίευσε φωτογραφίες του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, το οποίο συνόδευαν δύο πολεμικά πλοία ανεφοδιασμού και δύο σκάφη της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που έπλεαν στην Αραβική Θάλασσα, ενώ από αέρος συνέδραμαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. «Ειρήνη μέσω δύναμης!», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X.

The Abraham Lincoln Carrier Strike Group, accompanied by two military supply ships, and two U.S. Coast Guard cutters, sailed together in the Arabian Sea today as aircraft from Carrier Air Wing 9 flew overhead. Peace through Strength! pic.twitter.com/xkiCk8qymB
— U.S. Central Command (@CENTCOM) February 6, 2026
Ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σήμερα, Σάββατο ότι ελπίζει να ξαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης και προειδοποιώντας για οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση. Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν την πρώτη σειρά έμμεσων συνομιλιών στο Ομάν την Παρασκευή, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ να τις χαρακτηρίζει «καλή αρχή», ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ τις περιέγραψε τις συνομιλίες ως «πολύ καλές».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More