Μήνυμα Γ. Μαυρωτά για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού
Τη συμβολή των συλλόγων για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, ζητά ο Γιώργος Μαυρωτάς, σε μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, σε ανάρτησή του στο facebook, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η βία στην κοινωνία, αν και δεν μπορεί να εξαφανιστεί, μπορεί να τιθασευθεί με την εφαρμογή σύγχρονων μέτρων, που αφορούν την ευαισθητοποίηση, την αποτροπή και την καλλιέργεια κουλτούρας ανοχής, με τη συμβολή της γενικότερης παιδείας και του Τύπου, ενώ υπογραμμίζει ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να ανέχεται την ύπαρξη παραβασικών συμπεριφορών, «… και όταν σιωπηλά το αποδέχεται, είναι συνυπεύθυνη».
Η ανάρτηση του κ. Μαυρωτά:
«1η Φεβρουαρίου 2023. Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη.
Ένας χρόνος από τη νύχτα που ο Άλκης έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι της “μαγκιάς” και της τυφλής βίας. Ένας χρόνος από τότε που ο Άλκης έφυγε επειδή βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Ένας χρόνος που μια μητέρα δεν χαϊδεύει το κεφάλι του γιού της, επειδή κάποιοι ήθελαν να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο.
Εξαφανίζεται η βία στην κοινωνία; Όχι. Τιθασεύεται; Ναι. Πώς; Με σύγχρονα μέτρα και εφαρμογή τους. Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο την καταστολή, αφορούν και την ευαισθητοποίηση, την αποτροπή, την καλλιέργεια κουλτούρας ανοχής όπου εκεί μεγάλη συμβολή μπορεί να έχει η γενικότερη παιδεία αλλά και ο Τύπος με τα πρότυπα που προβάλλονται.
Η υποστήριξη μιας ομάδας είναι πολλές φορές το άλλοθι για παραβατικές και βίαιες συμπεριφορές. Όμως καμία ομάδα δεν πρέπει να το ανέχεται αυτό και όταν σιωπηλά το αποδέχεται, είναι συνυπεύθυνη. Οι συνέργειες και το κτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Συλλόγων για την αντιμετώπιση των “βολικών παρείσακτων” στο αθλητικό γίγνεσθαι είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Δεν πρέπει να υπάρχουν οι “δικοί μας” και οι “δικοί σας” τραμπούκοι, πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι. Κοινή βούληση, συντονισμένη πράξη. Νόμοι υπάρχουν και μάλιστα αυστηροί. Στο στόχαστρο πρέπει να μπει και η ρητορική μίσους που πολλές φορές υποδαυλίζει πράξεις βίας. Ο αθλητισμός πρέπει να τιθασεύει την ενδημική βία που υπάρχει στην κοινωνία και όχι να της δίνει άλλοθι για να θεριεύει.
Τα γήπεδα λειτουργούσαν ανέκαθεν ως χώροι ψυχαγωγίας και εκτόνωσης της κοινωνίας. Υπάρχει όμως ένα πλαίσιο κανόνων για να γίνεται αυτό. Αν δεν συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό και αν δεν το εφαρμόσουμε τότε οι “βολικοί παρείσακτοι” θα γίνουν -αν δεν έχουν ήδη γίνει- “άβολοι εισβολείς” και θα βάζουν αυτοί τους κανόνες τους, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ο Άλκης μας “σκούντησε” γερά φεύγοντας, δείχνοντάς μας αυτό που έρχεται και πρέπει να το σταματήσουμε για να μην πάει χαμένη η θυσία του. Δεν είναι αργά και του το χρωστάμε…».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More