Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέλη της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη – Σύσκεψη για την έρευνα και την ενίσχυση του κλάδου

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε σύσκεψη με ακαδημαϊκούς και φορείς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Τα βασικά συμπεράσματα στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοψίζει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ευρωβουλευτής, Σάκης Αρναούτογλου, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει ήδη άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, που πρέπει να στηριχθούν, ότι η επιστήμη και η έρευνα αποτελούν κλειδί για τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων, ότι οι εικόνες στις μυδοκαλλιέργειες της Πιερίας ήταν συγκλονιστικές, ότι η παρατεταμένη θαλάσσιοι καύσωνες των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες παραγωγής, απειλώντας όχι μόνο την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών, αλλά και το ίδιο το μέλλον της μη καλλιέργειας στην περιοχή.

Αυτό που άκουσαν ξανά και ξανά τα μέλη της Επιτροπής Αλιείας ήταν η ανάγκη αναγνώρισης τέτοιων ακραίων φαινομένων ως αιτίες αποζημίωσης.

«Ως Επιτροπή Αλιείας δεσμευόμαστε», τονίζει ο κ.Αρναούτογλου, «να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε αλλαγές στους σχετικούς κανονισμούς και να συμπεριλάβει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις επιλέξιμες αιτίες αποζημίωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας».

Δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα καλέσει εκπροσώπους αλιέων, υδατοκαλλιεργειών και μυδοκαλλιεργητών στις Βρυξέλλες για συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More