Μάριο Ντράγκι: Προστατευτισμός και απομονωτισμός δεν συμπίπτουν με το εθνικό συμφέρον
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Ύστερα από ακριβώς είκοσι μέρες από την τελευταία ομιλία του στην συνέντευξη τύπου της 4ης Αυγούστου, ο Μάριο Ντράγκι σήμερα 24 Αυγούστου μετέβη στο Συνέδριο Meeting στο Ρίμινι, μια σημαντική πλατφόρμα όπου οι πολιτικοί εκφράζονται ενόψει κυρίως νεανικού πλήθους παρευρισκομένων.
Υποδεχόμενος από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία-χείμαρρο εφ όλης της υλης για περίπου 50 λεπτά για την πολιτική της Κυβέρνησής του, αλλά και για τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί και στο μέλλον.
Μιλώντας στους πολλούς νέους που βρέθηκαν στο Συνέδριο, ο Ντράγκι τους απευθύνθηκε λέγοντας πως “είστε η ελπίδα της πολιτικής” και κάλεσε όλους “να πάνε να ψηφίσουν, όποιο χρώμα και να χαρακτηρίζει την επόμενη κυβέρνηση” εφόσον “θα τα καταφέρουμε όπως πάντα”
Υπεράσπιση του πολιτικού έργου της Κυβέρνησής του
Υπερασπιζόμενος το Κυβερνητικό του έργο, ο Ντράγκι τόνισε πως όταν ξεκίνησε την πρωθυπουργική του εμπειρία “η πολιτική κλήθηκε να δώσει σθεναρές απαντήσεις για την υπεράσπιση των πολιτών σε μεγάλα δεινά” και πως “υπήρχε επίσης μεγάλος σκεπτικισμός γύρω μας για τη δαπάνη των κονδυλίων που μας είχαν διατεθεί”.
Όμως “δεκαοκτώ μήνες αργότερα μπορώ να πω ότι αυτό δεν συνέβη. Οι Ιταλοί απάντησαν με μεγάλη σιγουριά και όλοι μαζί δείξαμε ότι η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα” και ο Ντράγκι τόνισε πως ”οι αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση θα σημαδέψουν το μέλλον της Ιταλίας”.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως όπλο εκβιασμού – Ίσως από το 2024 ανεξαρτητοποιηθούμε
Σημαντική ήταν η αναφορά του Μάριο Ντράγκι στο Ουκρανικό και στην εμπόλεμη κατάσταση, την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. “Δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε Ευρωπαίοι εάν δεν είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης” τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως “η Ρωσία χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο εκβιασμού. Δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ”.
Αναφερόμενος στο ενεργειακό, ο Ντράγκι υπογράμμισε πως η Ιταλία βρήκε νέους προμηθευτές, “διαφοροποιήσαμε τις εισαγωγές, σύντομα θα ανεξαρτητοποιηθούμε, ίσως από το 2024” και πως “το 2021 το 40% (του φυσικού αερίου) εισήχθη από τη Ρωσία, τώρα είμαστε στα μισά” ενώ υπογράμμισε πως “το ανώτατο όριο (γνωστό ως price cap) στο επίπεδο των τιμών είναι απαραίτητο, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν όλοι”.
Σχετικά με την ενεργειακή πρόκληση του επόμενου χειμώνα, ο Ντράγκι τόνισε πως η Ιταλία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον έχει “κοντά στο 80% τα αποθέματα φυσικού αερίου” ενώ στοχεύει στο 90% “μέχρι τον Οκτώβριο”.
Βέλη και οδηγίες στην επόμενη Κυβέρνηση
Ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του ήταν η έκκληση-βέλος προς την επόμενη Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει “να διατηρήσει το ρεπουμπλικανικό πνεύμα” σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκρυψε το γεγονός πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια “βαθιά αβεβαιότητα” εφόσον “ο πληθωρισμός βαραίνει πολύ τις οικογένειες”.
Παράλληλα όμως τόνισε πως “ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός δεν συμπίπτουν με το εθνικό μας συμφέρον” εφόσον “η εσωτερική αξιοπιστία πρέπει να συμβαδίζει με τη διεθνή αξιοπιστία. Η Ιταλία είναι ιδρυτική χώρα της ΕΕ, πρωταγωνιστής της G7 και του ΝΑΤΟ”.
Τέλος, θέλοντας να κλείσει με ένα αισιόδοξο μήνυμα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως “δεν πρέπει να σιωπούμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν είναι έντιμο να τις περιγράφουμε ως συμφορές που μας βλέπουν αδρανείς”.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More