Λ. Μενδώνη στο Πρώτο: Με την κατανόηση των τουριστικών φορέων ο «κόφτης» στο όριο επισκεπτών της Ακρόπολης (audio)
Χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τα τουριστικά επαγγέλματα ελήφθη και εφαρμόστηκε από χθες, η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη λειτουργία προγράμματος ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη και με ημερήσιο όριο 20.000 εισιτηρίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Είχαμε στην αρχή μια δυσπιστία από αρκετό κόσμο που ασχολείται με τα τουριστικά επαγγέλματα. Αλλά νομίζω ότι ο χρόνος που δώσαμε, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι εχθές στη διαβούλευση και στη συνεχή συνεργασία των αρμοδίων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, νομίζω ότι λειτούργησε θετικά και όλοι κατανόησαν το πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία και ότι τελικά είναι για όλους θετική» εξήγησε η Υπουργός.
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ελήφθη φέτος, σημείωσε. «Ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι, όταν και τότε διαπιστώσαμε ότι η κίνηση στην Ακρόπολη ήταν αυξημένη, πράγμα το οποίο είναι επιθυμητό γιατί ο τουρισμός για την Ελλάδα σημαίνει πάρα πάρα πολλά πράγματα στον τομέα της οικονομίας και με όλες τις συνέπειες τις οποίες έχει. Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στα μνημεία μας αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες» ανέφερε.
«Από πέρσι ξεκινήσαμε την μελέτη αυτή. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2023 και εφαρμόστηκε από χθες, καθώς κρίθηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί μια αρκετά εκτεταμένη και σχολαστική διαβούλευση των αποτελεσμάτων της μελέτης και πριν την εφαρμογή του μέτρου, με τους επαγελματίες του τουρισμού, διότι θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί και να νιώθουν ασφαλείς ότι και οι επισκέπτες της κρουαζιέρας και οι επισκέπτες με τις οργανωμένες ομάδες των τουριστικών γραφείων θα μπορούν να επισκέπτονται την Ακρόπολη, απλώς με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχαν συνηθίσει» επισήμανε.
Η κ. Μενδώνη εξηγώντας γιατί μπαίνει «κόφτης» στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών, αναφέρθηκε στην μελέτη, η οποία έδειξε ότι θα πρέπει να περιοριστούν το πολύ στους 21.000 για την ασφάλεια του μνημείου στην διάρκεια της ιστορίας του, σε δεκαετίες και αιώνες αργότερα, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Για αρκετές μέρες φέτος, ο Ιερός Βράχος δέχτηκε ακόμα και 23.000 επισκέπτες σύμφωνα με την Υπουργό.
«Αποφασίσαμε στο υπουργείο να βάλουμε τον κόφτη στις 20.000, αφενός για την προστασία του μνημείου που είναι ο κύριος σκοπός του υπουργείου Πολιτισμού, αφετέρου για να έχει ο ίδιος ο επισκέπτης μία καλύτερη πρόσληψη του ίδιου του μνημείου, άρα μια θετική εμπειρία από την επίσκεψή του» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Μενδώνη, μια μακροπρόθεσμη συνέπεια για το μνημείο θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την διαφορά της θερμοκρασίας που το πλήθος του ανθρώπου δημιουργεί σε ένα χώρο, ακόμα κι αν αυτός είναι υπαίθριος, κάτι που δεν θα ζήσουμε σήμερα αλλά αφορά τις μελλοντικές γενιές.
«Από την άλλη πλευρά, αυτό το οποίο έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας είναι η ιδιαιτερότητα της Ακρόπολης, η οποία είναι μεν ένας ανοιχτός χώρος, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο των Προπυλαίων δημιουργείται ένας λαιμός, δημιουργείται ένα στενό πέρασμα εξαιτίας του ίδιου του αρχαίου μνημείου που επιτρέπει την άνοδο δύο ατόμων και την κάθοδο δύο ατόμων. Επομένως δημιουργείται ένα φαινόμενο σαν το μπουκάλι, στενεύει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να υπάρχει και επικινδυνότητα για τους επισκέπτες, όταν είναι πολύ μεγάλος συνωστισμός και φυσικά μια δυσκολία στη διαχείριση των εργαζομένων στην Ακρόπολη, τους οποίους πρέπει και αυτούς να λάβουμε υπόψη.
Τι αλλάζει πρακτικά με την εφαρμογή του προγράμματος εξήγησε η Υπουργός, επισημαίνοντας πως όλα έχουν μελετηθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες, να υπάρχει ασφάλεια για τους ίδιους και για το μνημείο.
«Στην Ακρόπολη τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επομένως, όλη η λογική βασίζεται ακριβώς στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και σε ένα πρόγραμμα διαίρεσης του χρόνου της επίσκεψης, δηλαδή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ που είναι ανοιχτή η Ακρόπολη σε 12 ωριαίες ζώνες και αυτή ήταν η σημασία, αυτό κατέδειξε η μελέτη, ότι η κάθε ώρα έχει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών. Γιατί. Διότι ειδικά στην Ακρόπολη και νομίζω αντιλαμβάνεστε το γιατί υπήρχε μια επιθυμία μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να υπάρχει, περισσότερο από το 50% των επισκεπτών να κατανέμεται στις τρεις με τέσσερις πρωινές ώρες, δηλαδή στο 8- 11 ή 8-12. Το αποτέλεσμα ήταν ότι και από τις 23.000 το 50% περίπου ήθελε να επισκεφθεί το μνημείο τις τρεις με τέσσερις πρωινές ώρες. Τώρα λοιπόν, στην ωριαία κατανομή ξεκινάμε με το 8-9 με 3.000 επισκέπτες. 3.000 και 1 εισιτήριο δεν μπορεί να κοπεί διότι το πετάει έξω η πλατφόρμα. Την επόμενη ώρα είναι 2.000, την τρίτη ώρα είναι 1000. Διότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την παραμονή των επισκεπτών επί του μνημείου. Δεν έχει νόημα δηλαδή να βάζουμε λίγους και ξαφνικά επάνω να συγκεντρώνεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Τώρα, μπαίνοντας στην πλατφόρμα της έκδοσης του εισιτηρίου, κατευθείαν θα επιλέγει και την ώρα είτε που θέλει να επισκεφθεί ή που βλέπει ότι υπάρχει κενό για να επισκεφθεί. Είναι όλα μελετημένα, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να κλειστεί μία ζώνη μόνο από ομάδες» .
Όσο αφορά στο κόστος των εισιτηρίων, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι βασική αρχή του Υπουργείου, είναι ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους, με την ευρύτατη έννοια της προσβασιμότητας. Επομένως, δεν κρίνεται σωστό, τόνισε και δεν θα ακριβύνει το εισιτήριο, για να παραμείνει προσιτή η επίσκεψη στο μνημείο. Επιπλέον, προσέθεσε πως υπάρχουν ειδικές ομάδες κοινού οι οποίες έμπαιναν και θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν με δωρεάν εισιτήριο.
Φθηνότερη είσοδος το μεσημέρι-Ειδικά πακέτα παροχών και εισιτήρια VIP
«Αυτό το οποίο μελετάμε, είναι σε ορισμένες ζώνες οι οποίες μπορεί να είναι οι ζώνες που θα δούμε ότι έχουν τη μικρότερη ζήτηση, ενδεχομένως κάποια ζώνη μεσημεριανή, εκεί το εισιτήριο να είναι φθηνότερο από ό,τι τις ζώνες τις πρωινές που η ζήτηση είναι μεγάλη, ακριβώς για να δοθεί η δυνατότητα και σε ανθρώπους ή σε οικογένειες να επισκεφτούν το μνημείο. Συζητάμε για ειδικά εισιτήρια, για ένα είδος εισιτηρίου VIP, που υπάρχει στα περισσότερα από μνημεία και μουσεία, τα δημοφιλή τουλάχιστον σε όλο τον κόσμο, τα οποία θα είναι ακριβότερο το εισιτήριο, αλλά αυτά θα είναι πακέτα ειδικών παροχών. Είμαστε σε ένα στάδιο που τα μελετάμε όλα αυτά γιατί θέλουμε να τα ξεκινήσουμε από τον Απρίλη του 2024» προανήγγειλε η κ. Μενδώνη.
Καταλήγοντας, η Υπουργός Πολιτισμού, σημείωσε ότι με οδηγία της, ο αρμόδιος Οργανισμός έχει ξεκινήσει τη μελέτη για την εφαρμογή του προγράμματος των ζωνών επισκεψιμότητας σε όλα τα μνημεία τα οποία έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο και τα οποία πρακτικά καλύπτουν το 95% των επισκεπτών ετησίως.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More